Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Αθήνα 1935: Ο ανώνυμος εκατομμυριούχος που υποσχέθηκε επαγγελματικό ποδόσφαιρο με… παλάτια (Pics)

Συντάκτης Νίκος Μπουρλάκης Νίκος Μπουρλάκης
Αθήνα 1935: Ο ανώνυμος εκατομμυριούχος που υποσχέθηκε επαγγελματικό ποδόσφαιρο με… παλάτια (Pics)

Ο Νίκος Μπουρλάκης «βουτάει» στις εφημερίδες της δεκαετίας του ΄30 κι ανακαλύπτει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία που είχε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Βρισκόμαστε πίσω στον Αύγουστο του 1935 και όσοι αγαπούσαν το ποδόσφαιρο (καθόλου λίγοι) διάβασαν μια απίθανη ιστορία στην εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ».

Με βάση το ρεπορτάζ της εποχής, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα γινόταν επαγγελματικό. Ένας ανώνυμος εκατομμυριούχος, ένας «Κροίσος» όπως αναφέρεται είχε βάλει σκοπό να αναστήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πως; Κάνοντας το απόλυτα επαγγελματικό! Οι ποδοσφαιριστές της εποχής εργάζονταν και πολλές φορές δεν πήγαιναν στις προπονήσεις των ομάδων τους. Αναφέρονται ως παραδείγματα ο Χρυσαφόπουλος και ο Γραμματικόπουλος του Ολυμπιακού. Ο ένας εργαζόταν σε μηχανουργείο και ο δεύτερος για ένα δεκάωρο στο τελωνείο.

Ο ανώνυμος εκατομμυριούχος ήταν πανέτοιμος να αναστήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι δήλωνε…

-Με υπερσύγχρονο μέγαρο όπου θα στεγαζόταν η εταιρεία. Με μοντέρνο γήπεδο στο Δέλτα Φαλήρου όπου θα έρχονταν ξένες επαγγελματικές ομάδες για αγώνες. Είχε καταθέσει, όπως έλεγε και 10 εκατομμύρια για το σκοπό αυτό.

Ο στόχος του ήταν, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να έχουν γίνει τα πάντα επαγγελματικά…

Ο εκατομμυριούχος είχε μεγάλα σχέδια. Ήθελε να πάρει τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Απόλλωνα όπως και ισχυρών ανεπίσημων ομάδων. Επί ένα εξάμηνο θα έκαναν ειδική διατροφή και δίαιτα προκειμένου να γίνουν κανονικοί επαγγελματίες.

Βεβαίως θα έπαιρναν μισθό και μάλιστα μεγάλο. Από τρεις ως οχτώ χιλιάδες μηνιαίως. Και ο εμπνευστής του πλάνου σε πρώτη φάση θα παρουσίαζε δύο επαγγελματικές ομάδες: Τα Παναθήναια και τα Ολύμπια…

Νομίζετε ότι σταματούσε εκεί; Αυτά που διαβάσατε παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα πρώτα σχέδια. Διότι υπάρχουν μεγαλύτερα πλάνα που γράφτηκαν στο ρεπορτάζ με παλάτια γεμάτα πισίνες, κήπους, βιβλιοθήκες για τους ποδοσφαιριστές…

Ο εκατομμυριούχος ισχυριζόταν ότι ήδη είχε προσεγγίσει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Και ήταν σίγουρος ότι θα πετύχαινε πολλά.

Βεβαίως δεν υπήρξε ποτέ εξέλιξη… Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο nikosgrafei.blogspot.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα δεκαετία ’30: Τα επαγγέλματα των ποδοσφαιριστών

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα πριν το 1821

Ελληνίδες ηθοποιοί και τολμηρό ρεπορτάζ του 1935

 

Δημοφιλη Αρθρα