ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Μπακς και Σέλτικς: Τα κλειδιά πριν το Game 5 (Vid)

Ο Γιάννης θέλει επιθετική στήριξη καθώς η δημιουργική του ικανότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως και οι Μπακς πρέπει να αλλάξουν το αμυντικό τους πλάνο επάνω στον Χόρφορντ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Μπακς και Σέλτικς: Τα κλειδιά πριν το Game 5 (Vid)

Οι Μιλγουόκι Μπακς χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερη επιθετική παραγωγή για να αντικαταστήσουν την απουσία του Κρις Μίντλετον

Εκτός από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μπακς δυσκολεύτηκαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στην επίθεση κατά τη διάρκεια του Game 4. Συνολικά σούταραν με 41,5% ενώ στα τρίποντα είχαν 33,3%.

Προχωρώντας σε αυτό το πολυαναμενόμενο Game 4, ήταν ευρέως γνωστό ότι το υποστηρικτικό γκρουπ των Μπακς θα έπρεπε να ενισχυθεί, ειδικά επιθετικά, με έναν σκόρερ που θα έχει σταθερά 20 πόντους ανά παιχνίδι, όπως ο Κρις Μίντλετον, που παραμένει τραυματίας και υπάρχει ενδεχόμενο να χάσει όλη τη σειρά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι Μπακς χρειάζονται περισσότερη επιθετική παραγωγή από όλους εκτός από τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος συνεχίζει να «τιμωρεί» τους Σέλτικς.

Αν και ο Χόλιντεϊ  ήταν εξαιρετικός αμυντικά όπως πάντα, ταυτόχρονα ήταν αναποτελεσματικός επιθετικά τον τελευταίο καιρό και ήταν κακό αυτό για τους Μπακς. Κατά την ήττα στο Game 4, ο Χόλιντεϊ είχε 5/22 σουτ, δηλαδή ένα απογοητευτικό 22,7%.

Θα πρέπει να ανεβάσει τα ποσοστά του και να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο επιθετικά ώστε να βρουν επιπλέον λύσεις οι πρωταθλητές.

Ο Μπόμπι Πόρτις έδωσε μόνο 4 πόντους και ο Γκρέισον Άλεν μόλις 7, κάτι που είναι ασυγχώρητο για δύο παίκτες με επιθετικό πνεύμα επάνω στους οποίους έχουν βασιστεί οι Μπακς ώστε να πάρουν ώθηση επιθετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ειδικά στην απουσία του Μίντλετον.

Οι Μπρουκ Λόπεζ (17 πόντοι) και Γουέσλι Μάθιους (12 πόντοι με 3/4 τρίποντα) ήταν πολύ καλοί επιθετικά στο Game 4 και οι Μπακς ελπίζουν ότι θα σταθεροποιηθούν μαζί με τον Πατ Κόνατον

Απ’ εκεί και πέρα;

Παρά την ήττα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είχε ακόμα μια εντυπωσιακή απόδοση με 34 πόντους, 18 ριμπάουντ και 5 ασίστ ενώ είχε 14/32 σουτ σε 41 λεπτά παρουσίας.

Αναζητά και βρίσκει τους τρόπους για να «πληγώσει» την ευέλικτη άμυνα των Σέλτικς ανεξάρτητα από το ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιλογές του ακόμα περισσότερο.

Ομολογουμένως οι Σέλτικς έκαναν καλή δουλειά στην άμυνα απέναντι στον καλύτερο παίκτη στον κόσμο αυτή την στιγμή. Η δύναμη και η θέληση των Αλ Χόρφορντ, Γκραντ Γουίλιαμς και Μάρκους Σμαρτ προκάλεσαν τον Αντετοκούνμπο μέσα στο «ζωγραφιστό» και βεβαίως ήταν μια απολαυστική μονομαχία για όσους την παρακολουθήσαμε.

Η κυριαρχία του Γιάννη στο σκορ κοντά στο καλάθι δίνει δύναμη στους Μπακς όμως η ικανότητά του στη δημιουργία μπορεί να κάνει τελικά τη διαφορά στο τέλος της σειράς.

Το να δημιουργεί ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του να χτυπούν με ανοιχτά σουτ είναι βασικό συστατικό της επίθεσης του Μιλγουόκι. Παρόμοια με το triple-double του στη νίκη του Game 1, ο Γιάννης είναι ακόμα πιο κυρίαρχος όταν δημιουργεί για τους υπόλοιπους ώστε να συμπληρώσει τις εκπληκτικές του ικανότητες στο σκοράρισμα.

Όμως οι Μιλγουόκι Μπακς πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στον περιορισμό του Αλ Χόρφορντ, αφού ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά για τους Σέλτικς στο Game 4.

Τότε δηλαδή που οι πρωταθλητές δεν μπορούσαν να βρουν την απάντηση στο να περιορίσουν το εκπληκτικό επιθετικό του ξέσπασμα.

Ο Χόρφορντ πέτυχε 30 πόντους (ρεκόρ καριέρας στα πλέι οφ) με 78,5% σουτ και 5/7 τρίποντα μαζί με 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Τζέισον Τέιτουμ έβαλε επίσης 30 πόντους, αλλά ο Αλ Χόρφορντ ήταν ξεκάθαρα ο παράγοντας της διαφοράς για τους Σέλτικς στο 2-2.

Ο Χόρφορντ είχε κατά μέσο όρο μόνο 10,2 πόντους ανά παιχνίδι στην κανονική περίοδο, οπότε το ξέσπασμά του στους 30 πόντους ήταν η  σπίθα που χρειαζόταν η Βοστώνη για να κλέψει μια νίκη στο Μιλγουόκι και να ισοφαρίσει ξανά τη σειρά.

Η άμυνα των Μπακς ήταν θεαματική στα πλέι οφ, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στο NBA. Ωστόσο, το αμυντικό τους σχέδιο έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό των Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν.

Στο Game 4, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου η προσοχή προς τον Τέιτουμ και τον Μπράουν δημιούργησε ευκαιρίες στον Χόρφορντ να βρει ελεύθερα σουτ.

Προφανώς, ο 35χρονος σέντερ το εκμεταλλεύεται αυτό, ειδικά σε καταστάσεις pick-and-roll όταν ο Horford είναι εκείνος που δίνει το σκριν, καθώς το αμυντικό σχέδιο των Μπακς οδηγεί στο να δίνει περισσότερη προσοχή στον χειριστή της μπάλας και στην προστασία της ρακέτας.

Ο Χόρφορντ συνεχίζει να αποδεικνύει ότι αποτελεί απειλή για να σουτάρει τρίποντα με αποτελεσματικό ρυθμό και οι Μπακς πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπακς και Σέλτικς: Τα κλειδιά πριν το Game 5 (Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College