ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Δάσκαλος και ηγέτης

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τον τεράστιο Ρικ Πιτίνο και την εκπληκτική του δήλωση- αποθέωση στους συνεργάτες του
Δάσκαλος και ηγέτης

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ο Ρικ Πιτίνο δεν είναι μάγος να καταπίνει σπαθιά ούτε και ταχυδακτυλουργός ώστε να προλαβαίνει και να αλλάζει την πορεία της μπάλας στον αέρα μετά τα σουτ και να την στέλνει στο καλάθι.

Είναι ένας πολύ μεγάλος προπονητής, μια τεράστια προσωπικότητα, ένας δάσκαλος του μπάσκετ που αναμφίβολα γνωρίζει πολύ καλά το πως θα «μιλήσει» στον παίκτη. Στην καρδιά του, στην ψυχολογία του…

Ο Αμερικανός προπονητής, μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα και με τόσους αθλητές που έχει δουλέψει, γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται μια ομάδα που βρίσκεται στην κατάσταση που ο ίδιος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

Το είπε άλλωστε ότι «οι παίκτες νιώθουν νικημένοι και είναι δική μου δουλειά να τους δώσω κίνητρο».

Στο λέει ο Πιτίνο

Βεβαίως μέσα σε 48 ώρες ο Πιτίνο θα μπορούσε μόνο να δουλέψει στην ψυχολογία των παικτών. Να τους δώσει υψηλό κίνητρο, να τους δείξει εμπιστοσύνη, να τους εμπνεύσει, να τους κάνει να πιστέψουν ότι δεν είναι τόσο κακοί όσο φαίνονταν μέχρι τώρα.

Κι αν αυτό στο δείχνει ή στο λέει ένας Ρικ Πιτίνο, τότε εσύ, ο παίκτης ανεβαίνεις… 100 σκαλοπάτια με σπριντ!

Σκεφτείτε να σας λέει (όχι όποιος κι όποιος αλλά) ο Πιτίνο ότι πιστεύει σ’ εσάς ότι είστε σημαντικοί και πολύ καλύτεροι απ’ αυτό που οι άλλοι πιστεύουν για εσάς.

Επαναλαμβάνω, ο Πιτίνο στο λέει. Κι αυτή ακριβώς ήταν η διαφορά. Οι παίκτες δεν αισθάνονταν… νικημένοι αλλά πρωταγωνιστές. Χρήσιμοι στην ομάδα. Ακόμα και το μάτι των παικτών που βρίσκονταν στον πάγκο… γυάλιζε όσες φορές έκανε κοντινό η κάμερα.

Ηταν ήρεμοι και ενθουσιασμένοι ταυτόχρονα, είχαν βρει κίνητρο. Ηταν πανέτοιμοι επειδή κάποιος πολύ σημαντικός άνθρωπος, όπως ο Πιτίνο, πίστεψε σε αυτούς.

Κάποια στιγμή πιστεύαμε ότι βλέπαμε… κολέγιο. Γιατί; Προσέξτε τα στοιχεία αυτά, είναι σημαντικά.

O Aμερικανός προπονητής έκανε συνολικά 30 αλλαγές και δοκίμασε 27 διαφορετικές πεντάδες και μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο οι 17 ήταν μοναδικές, δηλαδή καμία δεν χρησιμοποιήθηκε δεύτερη φορά. Στο τέλος του αγώνα οι «μοναδικές πεντάδες» ήταν 27… Απίστευτο.

Το αποκορύφωμα ήταν στην δεύτερη περίοδο όταν ο Πιτίνο έκανε 13 αλλαγές (στην πρώτη μόλις 4) και μάλιστα οι 8 έγιναν σε διάστημα 2’23’ στα μέσα του δεκαλέπτου. Τι βγήκε απ’ αυτή τη διαδικασία;

Χρειάζονταν ένα σοκ

Καλάθης και Λεκαβίτσιους έμειναν για περίπου 9’30’’ ταυτόχρονα στο παρκέ. Ο Ντεσόν Τόμας για 7’35’’ από τα 27’06’’ έπαιξε στην θέση «3» και μάλιστα με τον Αμερικανό σ’ αυτή τη θέση και τους Μήτογλου- Λάσμε στο «4-5» ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλο σερί σε 3 λεπτά στην τελευταία περίοδο.

Ο Λοτζέσκι, ελλείψει και του Λάνγκφορντ έπαιξε στα 12’ από τα 15’ συμμετοχής του στο «2» ενώ είδαμε και πολύ ψηλό σχήμα με τον Λεκαβίτσιους στο «1» και τους Παπαπέτρου, Τόμας, Μήτογλου και Γκιστ.

Πέρα απ’ αυτά τα πολύ σημαντικά, απέναντι σε μια ομάδα που παίζει up tempo μπάσκετ, κατάφερε να φτάσει στους 96 πόντους, να έχει περισσότερα κλεψίματα από λάθη (9-7) και 20 ασίστ…

Προσέξτε τα λάθη των «πρασίνων» ανά περίοδο: 2 στο πρώτο, 1 στο δεύτερο, 3 στο τρίτο και 1 στο τέταρτο!!! Απίστευτο…

Ειδικά εκείνο το μαγικό β’ δεκάλεπτο όταν ο Παναθηναϊκός πέτυχε 36 πόντους ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 1 λάθος και… 7 ασίστ και σούταρε 7/9 δίποντα και 5/6 τρίποντα την ίδια στιγμή που η ΤΣΣΚΑ- στο ίδιο διάστημα- έκανε 5 λάθη από τα οποία οι «πράσινοι» πήραν 12 πόντους…

Για τον Παναθηναϊκό τα κέρδη είναι πολλαπλά και όχι μόνο βαθμολογικά. Πλέον οι παίκτες πίστεψαν στον εαυτό τους και έφτιαξαν την ψυχολογία τους.

Ηταν προφανές ότι χρειάζονταν ένα σοκ, μια ανανέωση κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.. κάποιον που να πιστεύουν και να τους εμπνέει.

Δεν έκρυψα ποτέ τον σεβασμό μου προς τον Τσάβι Πασκουάλ αλλά ήταν φανερό ότι δεν ενέπνεε πλέον τους παίκτες. Δεν έχει σημασία το «γιατί» αλλά το ότι συνέβαινε, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Η προσωπικότητα και η αύρα του Πιτίνο μπορεί για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να βάλει ο προπονητής τα δικά του στοιχεία στην ομάδα, να διατηρήσει υψηλό το φρόνημα και το κίνητρο.

Κατά τ’ άλλα ο Παναθηναϊκός ακόμα είναι πίσω και πρέπει να καλύψει το έδαφος που έχει χάσει. Αν συνεχίσει έτσι, σαφώς και θα αντιστρέψει πέρα από την ψυχολογία του και την αγωνιστική/βαθμολογική του κατάσταση.

Για το τέλος, όμως, επιτρέψτε μου να πω κάτι: Εχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι ΠΟΙΟΣ βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού κι εργάζεται πλέον στα μέρη μας;

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-84: Αυτός είναι Παναθηναϊκός!

Παναθηναϊκός: Τώρα μιλάει ο Ρικ Πιτίνο (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δάσκαλος και ηγέτης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College