Αν υπάρχει μια βασική φράση που καθορίζει τη φιλοσοφία της άμυνας των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σε όλη τη διάρκεια αυτής της σεζόν, αυτή είναι η εξής: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

Η περίφημη προεναλλαγή στην άμυνα των Γουόριορς που καθορίζει μέχρι στιγμής την κυριαρχία τους. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Αν υπάρχει μια βασική φράση που καθορίζει τη φιλοσοφία της άμυνας των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σε όλη τη διάρκεια αυτής της σεζόν, αυτή είναι η εξής: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία».

Οι Γουόριορς θα προτιμούσαν να μην αφήσουν τους αντιπάλους τους να είναι σε θέση να σκοράρουν με αποτελεσματικό τρόπο.

Αυτό ξεκινά από το σημείο της επίθεσης. Δεν ωφελεί να κρατούν τους αντιπάλους μακριά από το «ζωγραφιστό»  αν είναι σε θέση να περάσουν την πρώτη γραμμή άμυνας.

Μόλις πέσει αυτό το «ντόμινο», υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανατραπούν τα υπόλοιπα . Γι’ αυτό ακριβώς το να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους να «πατήσουν» στο ζωγραφιστό ήταν το σημείο που έδωσαν έμφαση οι Γουόριορς.  Ήταν το βασικό τους συστατικό στην Regular Season κι εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο στα Play Offs

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό. Στη διάρκεια της Regular Season οι Σέλτικς περιόριζαν τους αντιπάλους τους στο 27,7% των προσπαθειών μέσα από τη ρακέτα. Ήταν δεύτεροι σε όλο το NBA σε αυτόν τον τομέα.

Ποιοι ήταν πρώτοι; Μαντέψτε: Οι Γουόριορς που επέτρεπαν μόλις το 27% των σουτ των αντιπάλων τους μέσα από τη ρακέτα.

Οι Σέλτικς ποντάρουν πολύ στο συνδυασμό της επιθετικής άμυνας, του πως διαβάζουν τα σκριν αλλά και με τον απόλυτο Ρόμπερτ Γουίλιαμς που καθαρίζει τα πάντα μέσα στη ρακέτα.

Οι Γουόριορς έχουν ακριβώς το ίδιο στην επιθετική άμυνα και στα σκριν αλλά δε διαθέτουν έναν Γουίλιαμς που θα «καθαρίσει» πίσω.  Οι Σέλτικς με 5,8 τάπες ανά αγώνα ήταν δεύτεροι σε όλο το πρωτάθλημα ενώ οι Γουόριορς με 4,5 ήταν στη 18η θέση.

Εκεί λοιπόν έρχεται η «πρόληψη» που αναφέραμε στην αρχή. Να προλάβουν να σταματήσουν τον προσωπικό αντίπαλο, πριν προλάβει να κάνει το οτιδήποτε.

Για παράδειγμα, στην άμυνα των Γουόριορς οι Σέλτικς «χτυπούν» πάνω στους αδύναμους αμυντικά, Στεφ Κάρι ή Τζόρνταν Πουλ. Όμως οι Γουόριορς βρίσκουν τον τρόπο να το καλύπτουν: Αντί ο Κάρι να πάει από την αρχή απέναντι στον Σμαρτ κατευθύνει τον Ότο Πόρτερ να τον πάρει ενώ εκείνος πάει στον Γουίλιαμς.

Το να πάρει τον σέντερ φαίνεται μια περίεργη απόφαση. Όμως υπάρχει ένας καλός λόγος. Η «εναλλαγή» του Πόρτερ στον Σμαρτ  είναι η «πρόληψη» για ένα pick and roll Σμαρτ- Τέιτουμ το οποίο έχουν στήσει οι Σέλτικς για να «χτυπήσουν» επάνω στον Κάρι.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση αντί του Γουίγκινς ο Τέιτουμ μαρκάρεται από τον Πόρτερ που «καταπνίγει» το drive του άσου των Σέλτικς. Με τον Γουίγκινς να δίνει τη βοήθεια στο  drive του Τέιτουμ, πιο πιθανό είναι το λάθος.

Η «προεναλλαγή» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους Γουόριορς κι εξυπηρετεί απόλυτα την αμυντική τους στρατηγική.

Η επικοινωνία είναι το «κλειδί» για να υπάρχει επιτυχία. Για παράδειγμα ο Κάρι με τον Γκριν επικοινωνούν για να κάνουν «προεναλλαγή» όταν ο αντίπαλος του πρώτου, ο Ντέρικ Γουάιτ, πλησιάζει για να σκρινάρει στον Μπράουν.

Κάπως έτσι οι Σέλτικς αναγκάζονται να αυτοσχεδιάσουν ένα fake handoff. Ο Κάρι δε ξεγελιέται και μένει μπροστά στον Σμαρτ για να εμποδίσει την προσπάθεια για σουτ. Και κάπως έτσι η «προεναλλαγή» των Γουόριορς αναγκάζει τους Σέλτικς να συμβιβαστούν με ένα αναποτελεσματικό σουτ από έναν παίκτη που δεν αποτελεί επιθετική απειλή.

Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι λεπτομέρειες που δείχνουν την αρτιότητα της αμυντικής διάταξης των Γουόριορς αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη σειρά.