Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα ελαφρύνσεων με στόχο την «ανακούφιση» των πολιτών αλλά και πάλι, αποτέλεσμα μηδέν.

Με έκτακτα επιδόματα και παροχές μικρής διάρκειας η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεγελάσει» τον κόσμο για την πρωτοφανή ακρίβεια. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα ελαφρύνσεων με στόχο την «ανακούφιση» των πολιτών αλλά και πάλι, αποτέλεσμα μηδέν.

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση προχωρά στη λογική της επικοινωνίας και όχι της ουσίας. Προσπαθεί να «ξεγελάσει» τους πολίτες με έκτακτα, προσωρινά και μη ουσιαστικά μέτρα, δεν βάζει το «μαχαίρι στο κόκκαλο», προσπερνά τις πραγματικές ανάγκες και λειτουργεί εντελώς ευκαιριακά.

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα κάτι παραπάνω. Πολύ περισσότερο όταν είδα τον Οικονόμου στον ΣΚΑΙ να πανηγυρίζει για τα μέτρα που έρχονταν, διαπίστωσα ότι δε θα έχουμε να κάνουμε με ουσιαστικές λύσεις αλλά με μια καθαρά οπορτουνιστική πολιτική.

Μια λογική του παραλόγου που έχει ως σκοπό να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των πολιτών, με κάποιες παροχές και όχι με μόνιμες λύσεις. Που πάντα βάζει μπροστά την επικοινωνία, τα Media για να περάσει αυτά που θέλει και να «καθοδηγήσει» τον κόσμο.

Εδώ και μέρες διαμορφώνουν το κλίμα ότι η πρωτοφανής ακρίβεια έχει να κάνει με τον πόλεμο (ενώ η τσέπη του πολίτη έχει πονέσει πολύ νωρίτερα) και ότι η κατάργηση έμμεσων φόρων (κάτι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ) θα έριχνε τη χώρα στα «βράχια».

Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία (βεβαίως και ξέρουμε ότι δε βρισκόμαστε στην καλύτερη κατάσταση, δε ζούμε αλλού) υποβοηθά στο να επηρεάζεται η ψυχολογία των πολιτών και αρκετοί απ’ αυτούς να βλέπουν τα ξεροκόμματα ως «μάννα εξ ουρανού»! Δεν είναι έτσι, όμως.

Η Ελλάδα χρειάζεται μόνιμες λύσεις, όχι έκτακτες παροχές. Και τολμώ να πω ότι μια κυβέρνηση που θα προχωρούσε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά με ειλικρίνεια και τόλμη, θα είχε  τη στήριξη της πλειοψηφία των πολιτών. Που θα καταλάβαιναν ότι οι όποιες θυσίες τους θα αποφέρουν καρπούς κάποια στιγμή, για μια αξιοπρεπή και κανονική ζωή.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τακτική «Λουδοβίκου», αδιαφορώντας αλλά και περιφρονώντας την πλειοψηφία των πολιτών που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που δε μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον, που αγωνιούν για τα παιδιά τους.

Και με πολλές προσβολές (από υπουργούς, τους παρατρεχάμενους δεν έχει νόημα να τους αναφέρω, πρέπει να ντρέπονται αλλά δεν έχω τόσες απαιτήσεις) όχι μόνο στη νοημοσύνη μας (αυτό ίσως να είναι το λιγότερο) αλλά απευθείας.

Υπάρχει παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης, επικοινωνίας με την κοινωνία και διαπίστωση των πραγματικών αναγκών.

Κι αυτό φαίνεται ότι «χαλούν» τη νοοτροπία των Ελλήνων με ξεροκόμματα και παροχές που ονομάζουν επιδόματα και μέτρα ανακούφισης.

Δείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάντε τους υπολογισμούς και θα καταλάβετε πχ ότι γλιτώνετε 13 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ευρώ το μήνα σε βενζίνη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

– «Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά επιχειρήσεις. Το κόστος αυτού του μέτρου φθάνει τα 640 εκατ. για τον Απρίλιο».

-Στα 72 ευρώ η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο για τις πρώτες 300 kWh

-Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh

-Για όσους πέρυσι δεν είχαν υποβάλλει στην δήλωση αριθμό παροχής θα το κάνουν φέτος και θα πάρουν την αναδρομικά επιδότηση από τον Ιανουάριο

-Επίσης ανακοίνωσε πως δημιουργείται νέο πεδίο για τη συμπλήρωση του αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας

-Για επιχειρήσεις η επιδότηση φτάνει τα 130 ανά μεγαβατώρα – ΜμΕ και αρτοποιία πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

 «Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

– 1,5 παραπάνω δόση επιδόματος Παιδιού

-ενίσχυση 200 ευρώ σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

-ενίσχυση 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

Απευθείας επιδότηση καυσίμων

-Επιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο

–Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο

-Επιδοτείται το ντίζελ ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

-Στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο

δ. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από τις 40 στις 66 δόσεις.