Η Ρεάλ ζήτησε από τον Πάμπλο Λάσο να μείνει στο σπίτι του, για λόγους υγείας και να πληρώνεται κανονικά. Τι απάντηση περίμεναν;

Η Ρεάλ αποφάσισε για τον Πάμπλο Λάσο κι αυτό είναι το λεπτό σημείο της υπόθεσης που καλύπτει φυσικά το θέμα της υγείας. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η Ρεάλ ζήτησε από τον Πάμπλο Λάσο να μείνει στο σπίτι του, για λόγους υγείας και να πληρώνεται κανονικά. Τι απάντηση περίμεναν;

Ο Πάμπλο Λάσο δε θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί κάτι τέτοιο! Μπορούμε να το καταλάβουμε εμείς, από όσα έχουμε δει από τον Ισπανό κόουτς όλα αυτά τα χρόνια, από τις δηλώσεις του, από τον τρόπο που προσεγγίζει γενικά τη ζωή και το μπάσκετ.

Είναι απόλυτα λογικό να σκέφτεται η Ρεάλ την υγεία του 55χρονου προπονητή, μετά το έμφραγμα που υπέστη πριν τα πλέι οφ της ACB όπου φυσικά δεν κοουτσάρισε, παραχωρώντας τη θέση του στον Τσους Ματέο, τον άμεσο συνεργάτη του. Από την άλλη όμως είναι ποτέ δυνατό να θέτει η ομάδα ένα τέτοιο τελεσίγραφο σε έναν προπονητή που δεν είναι «τυχαίος» στην ιστορία της;

Ο Πάμπλο Λάσο εργάστηκε 11 συνεχόμενα χρόνια στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο ο Λόλο Σάινθ (14 χρόνια σερί) και ο Πέδρο Φεραντίθ (13 χρόνια, σε τρεις διαφορετικές θητείες) είχαν περισσότερο χρόνο στην 92χρονη ιστορία της ομάδας μπάσκετ της «Βασίλισσας».

Με περίπου 900 αγώνες στον πάγκο της Ρεάλ και με 22 τίτλους, ο Πάμπλο Λάσο έγραψε ιστορία. Επανέφερε τους Μαδριλένους στην κορυφή της Ευρώπης το 2015 μετά από 20 χρόνια ενώ τους έδωσε και δεύτερο τρόπαιο Euroleague το 2018.

Με ένα μοναδικό πλάνο δεν κατάφερνε απλώς να διατηρεί ισχυρή και διεκδικήτρια την Ρεάλ αλλά και να απορροφά τους κραδασμούς από τη φυγή παικτών προς το NBA. Ο Λάσο πάντα είχε τη λύση.

Μπορούμε λοιπόν να αποδεχτούμε ότι υπάρχει θέμα υγείας κι εκεί θα πρέπει να μείνουμε. Όμως δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η Ρεάλ λειτούργησε σα να ήθελε να «τελειώνει» με τον Λάσο και βρήκε τη δικαιολογία. Άλλωστε από την αρχή της σεζόν 2021-2022 υπήρχε η διαρροή ότι ο 55χρονος προπονητής θα «τελειώσει» στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Κανονικά θα έπρεπε να τον καλέσουν, να του εκθέσουν την κατάσταση και να του ζητήσουν τι θα ήθελε ο ίδιος να κάνει, εξηγώντας του την προτεραιότητα στο θέμα υγείας. Η απόφαση «πάρε ένα χρόνο άδεια και θα πληρώνεσαι» είναι μάλλον προσβλητική στο πρόσωπο του Πάμπλο Λάσο.