ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η Στεφανίδη η πρωτιά του Αντετοκούνμπο και ο ρόλος του ΠΣΑΤ

Η Κατερίνα Στεφανίδη διαφώνησε με την εκλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως αθλητή της χρονιάς. Προσωπικά, διαφωνώ μαζί της. Αλλά σίγουρα μας δίνει τροφή για σκέψη
Η Στεφανίδη η πρωτιά του Αντετοκούνμπο και ο ρόλος του ΠΣΑΤ

Μπορεί να διαφωνώ κάθετα με τη θέση που πήρε η Κατερίνα Στεφανίδη σχετικά με τον αθλητή της χρονιάς στη ψηφοφορία του ΠΣΑΤ αλλά σίγουρα ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.

Κάθε φορά που η Κατερίνα Στεφανίδη παίρνει θέση για κάτι, προσωπικά τη διαβάζω και την ακούω με μεγάλη προσοχή. Πρώτον, έχω απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπό της. Δεύτερον, είναι ενεργή στα δρώμενα, δε φοβάται να πει τη γνώμη της κι αυτό το θεωρώ σημαντικό. Θέλω τους μεγάλους αθλητές, τα πρότυπα της νεολαίας, ενεργούς σε αρκετά ζητήματα (είτε κοινωνικά, είτε αθλητικά) και όχι σιωπηλούς.

Και σε τελική ανάλυση, αν δε σχολιάσει η Στεφανίδη μια αθλήτρια παγκοσμίου βεληνεκούς, ένα τέτοιο ζήτημα, ποιος δικαιούται να το κάνει; Όλοι εμείς που γράφουμε σε ΜΜΕ ή ο κάθε χρήστης των Social Media; Από τη στιγμή που το δικαιούμαστε εμείς, ένας λόγος παραπάνω να το δικαιούται η Στεφανίδη.

Λοιπόν, θυμάστε οι περισσότεροι ότι είχε γράψει αυτό

Κατά τη γνώμη μου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δικαίως αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα για το 2021. Και παρότι ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη, αδίκως δεν είχε αναδειχθεί και κάποια χρόνια νωρίτερα κορυφαίος αθλητής ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. To είχα γράψει από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν κάποιοι αδαείς με ειρωνεύτηκαν στα σχόλια επειδή είχα αναφέρει τον Γιάννη μέσα στο TOP3 του NBAΔε χρειάζεται να σχολιάσω τη συνέχεια και ποιος δικαιώθηκε…

Η ουσία είναι άλλη όμως. Η Στεφανίδη έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο ΠΣΑΤ: Το κριτήριο της ψηφοφορίας.

Επιλέγεται ο αθλητής ή η αθλήτρια της χρονιάς με βάση ΑΥΣΤΗΡΑ το αποτέλεσμα;

Υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με αθλήματα ή εκδηλώσεις;

Μήπως θα πρέπει να επιλέγεται ο αθλητής ως ΠΡΟΣΩΠΟ της χρονιάς με βάση τη γενικότερη παρουσία του;

Και στα τρία παραπάνω, πάντως, ο Γιάννης είναι μέσα!

Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάει μια προσωπικότητα όπως η Στεφανίδη θα πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Κι ας διαφωνούμε. Κατά την ταπεινή μου άποψη (και παρά τη διαφωνία μου) έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Το κριτήριο της επιλογής.

Κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΣΑΤ πρέπει να κοιτάξει μπροστά και- γιατί όχι;- να βάλει στη ψηφοφορία και τον κόσμο με ένα ποσοστό επί του τελικού αποτελέσματος. Στο κάτω- κάτω δεν είναι δυνατό ν’ αποφασίζουν (στο σύνολο) 500 αθλητικοί συντάκτες. Και για να αποφευχθούν… καφρίλες οπαδικές (και αναπόφευκτες στην Ελλάδα), να έχει ένα ποσοστό (ας πούμε 10%) η ψηφοφορία του κοινού.

Και κάτι τελευταίο αλλά καθόλου άσχετο: Ο Αντετοκούνμπο θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς πρώτος (κι αν ήταν δεύτερος δε θα μιλούσε καν) χωρίς την υποστήριξη αυτόκλητων παλιάτσων που παριστάνουν τους… promoters. Αλλά αυτά θα τα βρει η υπηρεσία.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College