ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ναι, ορθώς δεν έκανε φάουλ ο Μπαρτζώκας

Ο προπονητής του Ολυμπιακού βρέθηκε μπροστά στο «αιώνιο δίλημμα» για το αν έπρεπε να κάνει φάουλ ή όχι. Πιστεύουμε πως έκανε το σωστό. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ναι, ορθώς δεν έκανε φάουλ ο Μπαρτζώκας

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής, σε υψηλό επίπεδο και με άμεσα αντανακλαστικά.

Και βέβαια ο Μπαρτζώκας βρέθηκε μπροστά στο μεγάλο δίλημμα, για το αν έπρεπε να κάνει ή όχι φάουλ στον Βασίλιε Μίσιτς στην τελευταία φάση. Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας από την πρώτη στιγμή και τονίσαμε ότι ο κόουτς του Ολυμπιακού πήρε την απόφαση που φαινόταν η πιο λογική.

Σε παλαιότερο άρθρο μας που αφορούσε στον Παναθηναϊκό είχαμε βρει τις περιπτώσεις: To foul or not to foul. Και που είχαμε καταλήξει;

Η απάντηση είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανόνας. Ο κάθε προπονητής, όπως και ο Μπαρτζώκας στο Βελιγράδι καλείται να αποφασίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο κι αφού έχει εκτιμήσει τη ροή και τη ψυχολογία της αναμέτρησης.

Ο Μίσιτς είχε αστοχήσει σε δύο βολές πριν. Και; Είναι βέβαιο ότι θα αστοχούσε και πάλι; Καθόλου, είναι η απάντηση.

Ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να επιστρέψει στον αγώνα από το -11 χάρη στην άμυνά του και είναι απόλυτα λογικό να ποντάρει σε αυτή προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση και άλλα πέντε λεπτά.

Σε ένα σημείο όπου η άμυνα του Ολυμπιακού έδειχνε να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της αναμέτρησης.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός είχε 3/12 σουτ στην επίθεση (μεταξύ των οποίων 0/5 τρίποντα) και δεν είχε καταφέρει να απειλήσει μέσα από το «ζωγραφιστό» με εξαίρεση την τελευταία ασίστ του Σλούκα στον Μάρτιν για την ισοφάριση.

Και είναι βέβαιο ότι δεν ήταν η επίθεση το βασικό του όπλο σ’ εκείνο το χρονικό σημείο.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι οι απόψεις διίστανται κι αυτό θα συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ουσιαστικός κανόνας δεν υπάρχει. Ο προπονητής θα αποφασίσει αναλόγως με τη ροή και τη ψυχολογία της αναμέτρησης στο δεδομένο χρονικό σημείο.

Εμείς, με κάθε σεβασμό στην αντίθετη άποψη, επιμένουμε ότι ο Μπαρτζώκας έκανε το σωστό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ναι, ορθώς δεν έκανε φάουλ ο Μπαρτζώκας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College