Ο Ανδρέας Πιστιόλης άρχισε την προπονητική του διαδρομή πριν ακόμα γίνει 20 ετών από τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊού.

Ο Ανδρέας Πιστιόλης αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό το 2012 κι ενώ είχε ήδη αρχίσει η προετοιμασία. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε αφού έμαθε πολλά δίπλα σε δασκάλους. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ο Ανδρέας Πιστιόλης άρχισε την προπονητική του διαδρομή πριν ακόμα γίνει 20 ετών από τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊού.

Περίπου 25 χρόνια μετά ο Πιστιόλης είναι πρώτος προπονητής (για πρώτη φορά στην καριέρα του) στην Γαλατασαράι και δεν αποκλείεται του χρόνου να τον δούμε σε μια νέα κατάσταση όπως εκείνη του 2013: Να βρει απέναντί του τον φίλο και κουμπάρο του, Δημήτρη Ιτούδη που φέρεται να είναι έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Φενέρμπαχτσε.

Τι είχε γίνει τότε; Τη σεζόν 2013-2014 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πρωτάθλημα Τουρκίας στις αναμετρήσεις Φενέρμπαχτσε- Μπάνβιτ. Μετά από 13 χρόνια συμπόρευσης στον Παναθηναϊκό, ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο και ήταν η ώρα του Ιτούδη για το μεγάλο βήμα. Βέβαια συνεχίστηκαν οι «κόντρες» όταν ο Έλληνας προπονητής πήγε στην ΤΣΣΚΑ.

Τόσο στην Μπάνβιτ όσο και στην ΤΣΣΚΑ, ο Πιστιόλης ήταν στο πλευρό του Ιτούδη. Πριν από λίγο καιρό πήρε τη μεγάλη ευκαιρία κι ανέλαβε την Γαλατασαράι την οποία και μεταμόρφωσε. Το αποκορύφωμα; Στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ έριξε μια «ξεγυρισμένη» 35άρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές.

Ο Πιστιόλης εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού το 2005, υπό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη. Μετά από 17 χρόνια αρχίζει τη δική του διαδρομή, έχοντας κάνει μεταπτυχιακό πλάι σε δύο από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη.

Μάλιστα μετά την αποχώρηση του «διδύμου» το καλοκαίρι του 2012, ο Πιστιόλης έμεινε αρχικά πλάι στον Αργύρη Πεδουλάκη ως μέλος του τιμ. Όμως υπήρξε από την αρχή διάσταση απόψεων για πολλά θέματα (ο  Πεδουλάκης είχε επιλέξει το δικό του τιμ) και μετά από μερικές ημέρες αποχώρησε.

Δεν του βγήκε σε κακό. Το θέμα, όμως είναι γιατί καμία ελληνική ομάδα δε σκέφτηκε να «επενδύσει» στον Ανδρέα Πιστιόλη που τελικά βρήκε την προσωπική του δικαίωση μακριά από την Ελλάδα.

Και να ήταν ο μόνος (εδώ που τα λέμε).