Ο Ανδρουλάκης είναι Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ

Η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει ανεξήγητη αφού ουσιαστικά δε σημαίνει τίποτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να πάρει θέση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Και είναι αλήθεια ότι στην πρώτη ουσιαστική θέση που πήρε ο Νίκος Ανδρουλάκης μας μπέρδεψε. Μας θύμισε εκείνον που έλεγε «είμαι Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ» ή έναν πιο πρόσφατα που ήταν «ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και Άρης στο μπάσκετ»! Έτσι για να δώσουμε και λίγη αθλητική χροιά στο σχόλιο.

Δε ξέρω, πάντως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με έχει μπερδέψει αρκετά. Από τότε που είπε ότι «η μισή συγγνώμη του Μητσοτάκη δόθηκε κατόπιν εορτής» λες και θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να απολογηθεί (έστω κι αν ούτε εγώ θεώρησα ειλικρινή αυτή τη στάση) πριν συμβεί αυτή η καταστροφή. Τι πάει να πει «κατόπιν εορτής»;

Μετά επανήλθε με την πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος της Κυβέρνησης. Κι εδώ προχώρησε σε μια ακατανόητη απόφαση που τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη φανερώνει προσπάθεια να κρατηθεί σε δύο βάρκες.

Αρχίζουμε.

«Θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής καταδικάζοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια του κυρίου Τσίπρα δεν πρόκειται να εμπλακούμε. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μιας αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη ο λαός»

Μιλάμε για την αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας κάτι που- κατά την ταπεινή μου άποψη- δε λάνσαρε πρώτος ο Βαρουφάκης αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εδώ και δεκαετίες). Άλλωστε ο τελευταίος θεωρείται «πνευματικός» του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Από τη στιγμή που ψηφίζεις ΥΠΕΡ της πρότασης μομφής, ψηφίζεις ΥΠΕΡ του να πέσει η Κυβέρνηση και ΥΠΕΡ του να γίνουν εκλογές. Δε γίνεται πρόταση μομφής για άλλο λόγο.

«Θεωρώ αδιανόητο να γίνουν εκλογές όταν θρηνούμε 100 συμπολίτες μας κάθε μέρα και ενώ η πανδημία δεν έχει κοπάσει. Θεωρώ αδιανόητο να ζητάμε εκλογές τώρα».

Άρα λοιπόν δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει την πρόταση μομφής από τη στιγμή κατά την οποία δεν επιθυμεί εκλογές! Γιατί το κουράζει παραπάνω; Κι εκτός αυτού, εκλογές στη διάρκεια πανδημίας γίνονται και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όταν έχουμε «100 νεκρούς την ημέρα» όπως αναφέρει, προφανώς και κάποιος ευθύνεται. Είναι ξεκάθαρο με τη στάση του ότι ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται η πολιτική Μητσοτάκη, για τον Ανδρουλάκη ευθύνεται κάτι άλλο.

«Με τον κύριο Τσίπρα έχουμε άλλη στρατηγική. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση για να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα που βελτιώνουν μέσω του προγράμματος μας, τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Δεν κάνουμε επικοινωνιακά παιχνίδια».

Δηλαδή; Σε μια κυβέρνηση «ανεπαρκή» όπως τη χαρακτηρίζει, τι πολιτικά γεγονότα δημιούργησε ώστε να κάνει αντιπολίτευση. Εκτός αν εννοεί το παρακάτω:

«Στόχοι ανθεκτικότητας. Κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. Κάτω από οποιαδήποτε ακραίο καιρικό φαινόμενο κάποια κομμάτια του κράτους πρέπει να λειτουργούν. Τα αεροδρόμια, μεγάλοι οδικοί άξονες, το δίκτυο ενέργειας».

Συγγνώμη πρόεδρε, αλλά αυτό δε σημαίνει «αντιπολίτευση που δημιουργεί πολιτικά γεγονότα που βελτιώνουν μέσω του προγράμματος τη ζωή των πολιτών». Είναι το αυτονόητο. Αυτό λένε όλοι οι πολίτες. Δηλαδή τι μας λες; Ότι θα πρέπει να έχουμε ομπρέλα κάθε φορά που βρέχει (για να το θέσω λαϊκά)

 «Θα μας συνέφερε να γίνουν εκλογές αύριο το πρωί. Αλλά εμείς έχουμε προτεραιότητες. Και σίγουρα προτεραιότητα μας δεν είναι το κομματικό συμφέρον. Πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Είναι αδιανόητο και ανήθικο να ζητήσουμε τώρα εκλογές».

Προφανώς βρήκαμε τον πρώτο πολιτικό στην Ελλάδα που δε βάζει μπροστά το κομματικό συμφέρον κι ενώ βλέπει ότι σαρώνει στις δημοσκοπήσεις (ακόμα και των 304 ατόμων). Εφόσον- βάσει δημοσκοπήσεων- το ΚΙΝΑΛ καλπάζει, τότε σημαίνει ότι είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ το να γίνουν εκλογές.

Και βέβαια tweet που έκανε pin ο Νίκος Ανδρουλάκης κι έγινε «σημαία»

«Ο κ. Τσίπρας ψάχνοντας σωσίβιο για τον εαυτό του, προσφέρει σωσίβιο και για τον κ. Μητσοτάκη»

Πραγματικά εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά: Ο Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο, άρα είναι σε πανικό, το δίνει στον Μητσοτάκη (παραλαμβάνει κάποιος σωσίβιο όταν «πνίγεται») κι ενώ το ΚΙΝΑΛ σε κάθε δημοσκόπηση κοντεύει να φτάσει σε ποσοστά τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Ανδρουλάκης δε θέλει εκλογές. Δεν ακούει την κοινωνία δηλαδή;

«Τις επόμενες ώρες θα ζήσουμε μια τοξική σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Δεν θέλει αυτό ο ελληνικός λαός. Θέλει προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα»

Προφανώς όταν χαρακτηρίζεις «τοξική» αυτή τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει, δίνεις εσύ «σωσίβιο» στον πρωθυπουργό, αλλά ΟΚ!

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση μομφής που έκανε δεν είχε στόχο να ρίξει την Κυβέρνηση, γιατί ήξερε και ξέρει ότι με 158 Βουλευτές, δε θα πέσει. Έγραψα από την αρχή ότι ο στόχος είναι το ΚΙΝΑΛ. Να βγει δηλαδή, ο Ανδρουλάκης στην «πεδιάδα» και να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.

Κάπως έτσι θα έστρεφε την προσοχή σε κάτι διαφορετικό από τις δημοσκοπήσεις με τις οποίες «βομβαρδίζεται» καθημερινά η κοινωνία. Η στάση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην πρώτη φορά που βγήκε στο πεδίο, είναι μάλλον αρνητική. Κι ας περνούν επικοινωνιακά ότι πρόκειται για «υπεύθυνη πολιτική στάση»!

Πλέον ο Ανδρουλάκης πρέπει να «πείσει» και αυτό δε θα γίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων.