Αντετοκούνμπο

Οι μεγάλες προσωπικότητες δεν κρίνονται μόνο από τα καλάθια που βάζουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανήκει πλέον στους πολύ μεγάλους κι εκλεκτούς

Πιθανότατα να μην είναι μόνο δική μου… εμμονή να κρίνω συνολικά την προσωπικότητα ενός παίκτη όταν βρίσκεται στην κορυφή. Θεωρώ ότι ο κάθε Top αθλητής, θεωρείται πρότυπο για τα παιδιά και την κοινωνία. Και δεν πρέπει να μένει μόνο στα καλάθια! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μας γοήτευσε! Και του χαρίζουμε το πιο θερμό μας χειροκρότημα.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που τον χειροκροτούμε. Το ευχάριστο είναι ότι σίγουρα δεν πρόκειται για την τελευταία. Οι μεγάλοι αθλητές θα πρέπει να δείχνουν παντού το μεγαλείο τους. Γιατί από τη στιγμή που βρίσκονται στην κορυφή, η φωνή τους είναι πιο δυνατή. Έχει μεγαλύτερη επιρροή προς όλους. Ακούγεται εντονότερα… Ακόμα και τον πλέον αδιάφορο για τα πάντα, μπορεί να τον… τσιγκλίσει και να ευαισθητοποιηθεί. Ή έστω για μία στιγμή να σκεφτεί. Ν’ αναλογιστεί…

Ο δικός μου… ήρωας και GOAT είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Όχι μόνο επειδή υπήρξε μεγάλος αθλητής. Όχι απλώς επειδή σάρωσε τους τίτλους και τις ατομικές διακρίσεις. Ούτε επειδή είχε τεράστια επίδραση στο παιχνίδι. Αλλά τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, στην αντίληψή μου, ανέπτυξε κοινωνική δράση και ύψωσε τον τόνο της φωνής του στην αδικία. Δεν έμεινε ποτέ αμέτοχος.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πάρει έναν τέτοιο δρόμο. Αρχικά- και οφείλω να το πω- στενοχωρήθηκα επειδή άργησε να τοποθετηθεί και εκτίμησα τη δήλωσή του λίγο… γενική! Σκέφτηκα ότι δεν είναι εύκολο να τα πει… χύμα και τσουβαλάτα, επειφή δεν είναι Αμερικανός. Σε ξένη χώρα βρίσκεται.

Όταν τον είδα στους δρόμους, μαζί με τ’ αδέρφια του, το χάρηκα. Τον καμάρωσα… ΝΑΙ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο MVP. Έτσι πρέπει να φέρεται, να λειτουργεί, να κινείται ο MVP του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη. Να ζητά δικαιοσύνη. Να απαιτεί ισότητα. Να διαλαλεί την ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ και να ισοπεδώνει κάθε ρητορική μίσους.

Ο Αντετοκούνμπο πήρε… 20 πρωταθλήματα

Δε μπορώ να γνωρίζω για εσάς, αλλά για εμένα ο Γιάννης πήρε… 20 πρωταθλήματα. Κι άλλους τόσους τίτλους MVP.

Χαίρομαι που ακολουθεί τα μονοπάτια του Καρίμ και όχι τον ασφαλή δρόμο της σιωπής ή της διπλωματίας. Χαίρομαι που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι ο κορυφαίος δεν μένει μόνο στο παρκέ και σιωπά ή αδιαφορεί για τα υπόλοιπα. Είμαι βέβαιος ότι ο Αντετοκούνμπο δεν θα διστάσει να… τσαλακωθεί για όσα πιστεύει.

Αυτούς προτιμώ… Γι’ αυτό και υποκλίνομαι καθημερινά στον Καντέρ, που παλεύει για την πατρίδα του. Παλεύει και για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Και είχα γράψει και ένα σχετικό άρθρο ότι ο Καντέρ… αποκαλύπτει τα χάλια μας. Των δικών μας σταρ!

Γιάννη, υποκλινόμαστε… Σ’ εσένα και στ’ αδέρφια σου.