ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Μάικ Σιζέφσκι ήθελε να είναι δάσκαλος του μπάσκετ

Ο Μάικ Σιζεφκσι απαρνήθηκε το ΝΒΑ γιατί ήθελε να είναι δάσκαλος. Το παγκόσμιο μπάσκετ υποκλίνεται τώρα που σήμανε το τέλος εποχής του.
Ο Μάικ Σιζέφσκι ήθελε να είναι δάσκαλος του μπάσκετ

Ο Μάικ Σιζέφσκι στεκόταν εκνευρισμένος απέναντι από τους φιλάθλους που δεν αποδέχονταν το θυμό του για την ήττα του Ντιουκ.

Ήταν ο τελευταίος εντός έδρας αγώνας του Σιζέφσκι που έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του. Η ήττα από το Νορθ Καρολάινα (81-94), σε έναν αγώνα που είχε γιορτινό χαρακτήρα στο Ντιουκ τον έκανε να ξεχάσει το τελετουργικό και τη συγκίνηση που είχε προηγηθεί.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον κόσμο γιατί αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο» είπε αρχικά ο «Κόουτς Κ» και πρόσθεσε: «Η σεζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει».

Στο ενδιάμεσο οι φίλοι του Ντιουκ δεν αποδέχονταν την τοποθέτησή του. Έτσι, τους ζήτησε να κάνουν ησυχία για να ακούσουν ότι υπάρχει και συνέχεια. Κι έτσι, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Είναι η ιστορική σεζόν για τον κόουτς Σιζέφσκι. Μετά από 42 χρόνια στον πάγκο του Ντιουκ αποφάσισε να πει «τέλος» έχοντας βέβαια εξασφαλισμένη την υστεροφημία του.

Γι’ αυτόν τον αγώνα, τον τελευταίο εντός έδρας του Ντιουκ με τον Σιζέφσκι στον πάγκο, η τιμή του εισιτηρίου έφτασε ακόμα και στα 10 χιλιάδες δολάρια.

Ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές και 96 πρώην απόφοιτοι του Πανεπιστημίου, όπως ο Γκραντ Χιλ, ο Σέιν Μπάτιερ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ και άλλοι.

Στα χρόνια του Σιζέφσκι, συνολικά 68 παίκτες του Ντιουκ έγιναν ντραφτ στο NBA. Ο πρώτος ήταν ο Τζιν Μπανκς τον οποίο επέλεξαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς το 1981 στο νούμερο 28.

Ο Τζέιλεν Τζόνσον (νούμερο 20 από τους Χοκς το 2021) ήταν ο τελευταίος.

Απ’ αυτούς τους 68, οι 42 ήταν επιλογές πρώτου γύρου. Ο Τζόνι Ντόκινς (νούμερο 10 από τους Σπερς το 1986) ήταν εκείνος που έκανε την αρχή.

Από το 2009 ως και το 2019 τουλάχιστον ένας παίκτης από το Ντιουκ του Σιζέφσκι αποτελούσε επιλογή πρώτου γύρου στο ντραφτ.

Τρεις παίκτες έγιναν Νο1 επιλογή στο ντραφτ: Ο Έλτον Μπραντ (1999 από τους Μπουλς), o Καϊρί Ίρβινγκ (2011 από τους Κάβαλιερς) και ο Ζάιον Γουίλιαμσον (2019 από τους Πέλικανς).

Ο Γκραντ Χιλ είναι ο μοναδικός παίκτης του Σιζέφσκι που έχει γίνει Hall Of Famer.

Αυτή την περίοδο, συνολικά 22 παίκτες του Κόουτς Κ είναι ενεργοί στο NBA! Θέλετε κάτι άλλο;

Τα επιτεύγματά του είναι αμέτρητα: 5 πρωταθλήματα και 12 Final Four, 1123 νίκες με 79% επιτυχία. Κι επίσης είναι πολλές οι επιτυχίες με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ, όπου υπηρέτησε ως ο μακροβιότερος και πετυχημένος τεχνικός από το 1984 έως και το 2014. Προσέξτε: 3 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 2 χρυσά/ 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Ο Μάικ Σιζέφσκι απαρνήθηκε το NBA. Προτίμησε να παραμείνει δάσκαλος, να αναδεικνύει παίκτες και να τους φτιάχνει το μέλλον.

Το καλοκαίρι του 1990 οι Μπόστον Σέλτικς του προσέφεραν συμβόλαιο, το οποίο αρνήθηκε. Την επόμενη χρονιά οδήγησε το Ντιουκ στο πρώτο από τα δύο σερί πρωταθλήματα στο NCAA.

Το 1994 είχε έντονη πίεση από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς που είχαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες τίτλου απέναντι στους Πίστονς και τους Μπουλς. Είπε ξανά «όχι».

Το 2004, οι Λέικερς άσκησαν έντονη πίεση μετά την αποχώρηση του Φιλ Τζάκσον. Του προσέφεραν 40 εκατομμύρια δολάρια για πενταετές συμβόλαιο και ένα μέρος της ιδιοκτησίας αλλά και πάλι αρνήθηκε.

Ήταν η σειρά των Νετς να του ζητήσουν να αναλάβει, το καλοκαίρι του 2010, προσφέροντάς του μάλιστα από 12 ως 15 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν! Και πάλι έμεινε στο Ντιουκ όπως και το 2011 όταν τον πλησίασαν οι Τίμπεργουλβς.

Ο Μάικ Σιζέφσκι ετοιμάζεται πλέον για τον «τελευταίο χορό» στη λεωφόρο της δόξας που ο ίδιος άνοιξε διάπλατα. Με εξασφαλισμένη τη θέση στις κορυφαίες προσωπικότητες όλων των εποχών στο μπάσκετ, αφού δίδαξε, ανέδειξε, βελτίωσε και νίκησε!

Όλα μαζί.

Πάντα θα είναι ένας και μοναδικός!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μάικ Σιζέφσκι ήθελε να είναι δάσκαλος του μπάσκετ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College