ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός έχασε όταν πίστεψε ότι ο αγώνας τελείωσε

Η Βιλερμπάν κατάλαβε ότι ένας αγώνας διαρκεί 40 λεπτά και συνέχισε να διεκδικεί αυτό που της αναλογούσε όταν ο Ολυμπιακός «άκουσε» κόρνα λήξης στο 25’. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Ολυμπιακός έχασε όταν πίστεψε ότι ο αγώνας τελείωσε

Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει αν ο Ολυμπιακός υποτίμησε την Βιλερμπάν από το 25’ και μετά και με τη διαφορά να είναι στο +21.

Κατά μια έννοια, δεν υπήρξε ούτε ένας που να περίμενε ότι ο Ολυμπιακός δε θα κέρδιζε τον αγώνα. Ήταν και το «ιστορικό» του με την Βίρτους και την Φενέρμπαχτσε οπότε η ανατροπή φάνταζε δύσκολη. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την  οποία οι Πειραιώτες ως το 25’ έπαιρναν «άριστα» στην αγωνιστική τους λειτουργία.

Βασικά εκείνο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι το εξής: Δε γίνεται να χαρακτηρίζεται «αυτοκτονία» όταν μια ελληνική ομάδα χάνει διαφορά 21 πόντων και μαζί τον αγώνα, αλλά να είναι «ψυχάρες» όταν συμβαίνει το αντίθετο. Όταν δηλαδή ανατρέπει διαφορά 21 πόντων και νικά.

Η διαφορά είναι ότι η Βιλερμπάν δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να παίζει, ανέβασε την έντασή της ενώ ο Ολυμπιακός «χαμήλωσε» ταχύτητα. Ειδικά στην ενέργεια που έβγαζε στην άμυνα, τρανή απόδειξη άλλωστε το παθητικό των 46 πόντων στο δεύτερο μέρος και των 27 στο τελευταίο δεκάλεπτο!

Η έλλειψη συγκέντρωσης φαίνεται κι από τα πολλά λάθη του δευτέρου ημιχρόνου (ειδικά τα 6 στην 3η περίοδο είναι απαράδεκτος αριθμός) όπως και η έλλειψη ενέργειας στην άμυνα διακρίνεται από τους εξής τομείς: Πρώτον από το ότι η Βιλερμπάν έκανε μόλις τρία λάθη στο δεύτερο μέρος ενώ ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα χωρίς να κάνει ούτε ένα κλέψιμο!

Η ροή της αναμέτρησης άρχισε να αλλάζει από τα μέσα- περίπου- της 3ης περιόδου κι από το σημείο που οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με διαφορά 21 πόντων (54-33).

Στα επόμενα 15-16 λεπτά της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός πέτυχε 21 πόντους (αρκετούς με ηρωισμούς) και δέχθηκε 44 (!!!) με τους Γάλλους να επιδίδονται σε διαγωνισμό τριπόντων.

Η Βιλερμπάν είχε 7/14 τρίποντα στο δεύτερο μέρος και 3/4 στην τελευταία περίοδο ενώ στο ίδιο διάστημα είχε 12 ασίστ για μόλις 3 λάθη (όπως προαναφέραμε). Ο Ολυμπιακός «αγκομαχούσε» και στην επίθεση κι από τη στιγμή που έπαψε να είναι αποτελεσματικός στην άμυνα, όλα χάθηκαν. Πιθανότατα να αισθάνεται λίγο «αδικημένος» ο Κάνααν που ήταν σε καλή επιθετική βραδιά και η παρουσία του στο παρκέ ίσως να έδινε στον Ολυμπιακό τις λύσεις που χρειαζόταν.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν μόλις 28 πόντους στο δεύτερο μέρος (14 ανά δεκάλεπτο) με 7/15 δίποντα και 4/13 τρίποντα ενώ παρά την υπεροπλία τους στα ριμπάουντ (32 έναντι 21 και μάλιστα τα 12 ήταν επιθετικά) δεν κατάφεραν τίποτα το ουσιαστικό.

Στην τελευταία φάση κάνει ξεκάθαρα λάθος ο Βεζένκοφ στην αμυντική του λειτουργία και πιθανότατα αυτό το τρίποντο του Νουά να ήταν η «τιμωρία» του Ολυμπιακού για την αγωνιστική του συμπεριφορά στα τελευταία 15 λεπτά.

Πλέον ο Ολυμπιακός περιμένει τον Ερυθρό Αστέρα και στη συνέχεια θα πάει στο ΟΑΚΑ για να κλείσει τις υποχρεώσεις του στην Euroleague για το 2022. Με το ρεκόρ στο 9-4 δε λες ότι τα πάει άσχημα, από την άλλη όμως υπάρχουν και ήττες που «δε χωνεύονται». Αυτή είναι, όμως, η Euroleague, μια διοργάνωση όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ολυμπιακός έχασε όταν πίστεψε ότι ο αγώνας τελείωσε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College