Είναι αλήθεια ότι πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων όλοι στοιχημάτιζαν ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε τουλάχιστον σκυλίσια άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε τη σεζόν με αυτογνωσία περί της ποιότητάς του και με μότο την «άμυνα». Όμως οι αριθμοί τον διαψεύδουν.

Είναι αλήθεια ότι πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων όλοι στοιχημάτιζαν ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε τουλάχιστον σκυλίσια άμυνα.

Κι επέμεναν (όχι άδικα) ότι ήταν ο μονόδρομος για τον Παναθηναϊκό προκειμένου να «χτίσει» μια καινούργια ομάδα. Να έχει μια αξιοπρεπή πορεία και φυσικά να εμφανίσει μια προοπτική (όποια θα μπορούσε να είναι αυτή).

Η εικόνα που βγαίνει μέχρι στιγμής δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ούτε και δικαιολογεί τον παραπάνω στόχο. Οι «πράσινοι» έχουν δεχτεί 75 πόντους από τη Μονακό, 87 από τη Φενέρμπαχτσε, 81 από τη Μπασκόνια, 88 από τη Ρεάλ και 77 από τη Μακάμπι.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την προβληματική του άμυνα. Ίσως αυτά να είναι και τα λιγότερα…

Βασικά, ο Παναθηναϊκός με παθητικό 81,6 πόντους έχει τη χειρότερη άμυνα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη φετινή Euroleague. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Εδώ όμως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα.

1.Οι αντίπαλοί του μοιράζουν 18,8 ασίστ ανά αγώνα. Μόνο οι αντίπαλοι της Εφές (19,2) μοιράζουν περισσότερες.

2.Συνδυαστικά με το παραπάνω, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού κάνουν τα λιγότερα λάθη: 12,2 ανά αγώνα. Να θεωρήσουμε ότι δεν αισθάνονται πίεση; Πάντως κάπως πρέπει να δικαιολογηθεί το ότι δεν εξαναγκάζει σε λάθη τους αντιπάλους του.

3.Και συνδυαστικά με τα δύο παραπάνω το 1541% στο assist/turnover ratio των αντιπάλων το βρίσκεις κάπου στην… κορυφή της σχετικής λίστας. Στην 5η θέση συγκεκριμένα.

4.Και πάλι συνδυαστικά με τα προηγούμενα τρία, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού με ένα μέσο όρο 96,4 έχουν την καλύτερη αξιολόγηση! Δεν το λες και καλό.

5.Επίσης σουτάρουν με 52,9% στα δίποντα. Μόνο τεσσάρων ομάδων οι αντίπαλοι έχουν καλύτερο ποσοστό. Ακριβώς όσων και στα τρίποντα. Κάθε ομάδα που βρίσκεται κόντρα στον Παναθηναϊκό σουτάρει με 39,6%. Και φανταστείτε ότι το ποσοστό έπεσε στο Τελ Αβίβ όπου η Μακάμπι είχε 6/20 τρίποντα.

Αυτά μπορούν να συμπληρωθούν κι από άλλα στοιχεία που δεν αφορούν στην άμυνα

1.Ο Παναθηναϊκός είναι η χειρότερη ομάδα στις ασίστ. Έχει μόλις 12,6 ανά αγώνα…

2.Βρίσκεται μεταξύ 14ης και 17ης θέση σε αξιολόγηση (15ος), ποσοστό στα δίποντα (17ος) και στην αναλογία ασίστ/λαθών (14ος).

Στην τελευταία κατηγορία τον… σώζει το ότι κάνει λίγα λάθη. Μόνο πέντε ομάδες κάνουν λιγότερα λάθη από τους «πράσινους».

Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί που παραθέσαμε μετά από ένα ενδεικτικό δείγμα πέντε αγωνιστικών, φανερώνουν πολλά.