ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Παναθηναϊκός θυμίζει ομάδα Σεπτεμβρίου

Στον Παναθηναϊκό είναι βασικό να ασχοληθεί με αυτά που περνούν από το χέρι τους και μπορούν να αλλάξουν την ώρα που θα διεκδικηθεί ο τίτλος από μια ομάδα που αποτελεί αδιαφιλονίκητο φαβορί. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Παναθηναϊκός θυμίζει ομάδα Σεπτεμβρίου

Ας αρχίσουμε με τη φάση για την οποία διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός μόνο και μόνο για να κλείσουμε το θέμα νωρίς και να πάμε στα επόμενα.

Έχει δίκιο ο Παναθηναϊκός που φωνάζει για φάουλ στον Παπαγιάννη; Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχει φάουλ. Μέχρι εκεί.

Πάμε παρακάτω για να συζητήσουμε αυτά που πρέπει αφού δεν είναι λογικό να μένουμε σε ένα «μη σφύριγμα». Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα δεν έκρινε τίποτα αφού η πρώτη θέση στην Κανονική Περίοδο ήταν δεδομένη για τον Ολυμπιακό οπότε στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στους τελικούς των PlayOffs και να καταφέρουν εκεί να παρουσιάσουν μια ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει ό,τι μπορεί.

Σε ό,τι αφορά στους «πράσινους» λοιπόν, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ακόμα κι αν ασχοληθούμε με τη 12η συνεχόμενη ήττα, η απάντηση είναι εύκολη. Σε αυτό το σερί σκεφτείτε πόσοι προπονητές και παίκτες συμμετείχαν στον Παναθηναϊκό και πόσοι στον Ολυμπιακό!

Δε χρειάζεται κάτι άλλο, προχωράμε στα επόμενα θέματα. Ο Ολυμπιακός έχει τον ίδιο προπονητή και σχεδόν απαράλλαχτο το 90% του κορμού του ενώ ο Παναθηναϊκός έχει ήδη αλλάξει τέσσερις προπονητές (Πρίφτης, Βόβορας, Ράντονιτς, Σερέλης) κι αμέτρητους παίκτες.

Οι «πράσινοι» ακόμα και τώρα θυμίζουν ομάδα Σεπτεμβρίου που προσπαθεί να βρει ρόλους και «χημεία». Η «επιστροφή» του Γκριγκόνις είναι ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένη την ποιότητα του Λιθουανού αλλά τα δομικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται.

Η έλλειψη δημιουργίας (ειδικά όταν απουσιάζει ο Γουόλτερς) είναι εμφανής ενώ παράλληλα το ατομικό παιχνίδι και οι εμπνεύσεις περισσεύουν. Ο Παπαγιάννης δεν παίρνει μπάλες αλλά παράλληλα δεν αντέχει τις επαφές «σώμα με σώμα»! Ο Μπέικον (ασφαλώς κι αξίζει πολλά «μπράβο» που έπαιξε με διάστρεμμα) διαθέτει ασύγκριτη ποιότητα, αλλά παρασύρεται πολύ εύκολα σε «ηρωικό» όσο κι αλόγιστο παιχνίδι.

Ο Λι πιέζει πολύ, είναι μεγάλη ψυχή, δεν εγκαταλείπει ποτέ, βγάζει πνεύμα  winner αλλά δε δημιουργεί! Ο Γουίλιαμς έχει το απίστευτο να γίνεται «αόρατος» σε κάποια ματς λες και τον «καταπίνει» το γήπεδο. Αλήθεια, πόσο λάθος ήταν που τόσο καιρό δεν αγωνιζόταν ο Μαντζούκας; Φαίνεται στους τελευταίους αγώνες.

Επίσης ακόμα προσπαθώ να καταλάβω ποιος είναι ο ρόλος που έχουν τα αδέρφια Καλαϊτζάκη.

Τι διαφορετικό παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή (19/3); Νοοτροπία. Μια ομάδα που έβγαλε ενέργεια και μαχητικότητα, που ήταν εξαιρετική στην αμυντική της προσέγγιση απέναντι σε ένα σύνολο ΓΕΜΑΤΟ αυτοματισμούς.

Ο Ολυμπιακός είχε 30 πόντους με 10/29 σουτ και 4 λάθη για 6 ασίστ στο δεύτερο μέρος έναντι 46 πόντων με 17/32 σουτ και 3 λάθη για 15 ασίστ στο πρώτο. Παράλληλα οι «πράσινοι» είχαν 3 λάθη στο δεύτερο μέρος έναντι 7 στο πρώτο (ο Ολυμπιακός πήρε 11 πόντους απ’ αυτά, τους 8 στο πρώτο εικοσάλεπτο) αλλά μόλις μία ασίστ στην τελευταία περίοδο (3/12 σουτ).

Πιθανότατα να ήταν διαφορετική η ψυχολογία αν ο Μαντζούκας είχε ευστοχήσει στην προσπάθεια στο τέλος της 3ης περιόδου κι έπαιρναν προβάδισμα οι «πράσινοι». Ένα προβάδισμα που είχε για τελευταία φορά 3’06’’ μετά την έναρξη του αγώνα (σκορ 6-3).

Τι μπορούν να κρατήσουν οι «πράσινοι»; Ασφαλώς τη διάθεση και την ενέργεια που έβγαλαν, την προσέγγιση στην άμυνα και το ότι σίγουρα μέχρι τους τελικούς μπορούν να διορθώσουν αρκετά πράγματα. Το σφύριγμα (ή «μη σφύριγμα») ενός διαιτητή δε μπορεί να αλλάξει. Η αγωνιστική εικόνα, όμως, μπορεί και πρέπει.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός θυμίζει ομάδα Σεπτεμβρίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College