Ο Ολυμπιακός έπαιξε ορθολογικά και σαν ομάδα, ο Παναθηναϊκός χωρίς λογική και ατομικά οπότε το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό και δίκαιο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα. Τους κανόνες του κάποιες στιγμές μπορεί να τους… νικήσεις αλλά θα είναι κάτι πρόσκαιρο γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να τους καταργήσεις.

Κακά τα ψέματα, όποιος τους καταργήσει σ’ έναν αγώνα απλώς θα φτιάξει την εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός, στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών, έπαιξε μπάσκετ εναρμονισμένο στους βασικούς κανόνες του αθλήματος.

Καθαρό μυαλό, άμυνα, ανάγνωση όλων των καταστάσεων στην αντίπαλη ρακέτα, ψυχραιμία, λύσεις από περισσότερους παίκτες. Σε γενικές γραμμές όλα αυτά… Με λίγα λόγια έπαιξε σαν ομάδα. Έτσι θα νικούσε, όπως και νίκησε, έτσι θα έχανε (που δεν έχασε). Σαν ομάδα!

Ο Παναθηναϊκός, παρότι διαθέτει πλούσιο ταλέντο, παίκτες με αθλητικά προσόντα και ατομικές ικανότητες αλλά και βάθος στον πάγκο, πήγε απέναντι στους νόμους του μπάσκετ. Με παιχνίδι ένας εναντίον πέντε και με τη συντριπτική πλειοψηφία των φάσεών του από ατομικές προσπάθειες, δίκαια δεν κατάφερε να νικήσει.

Ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τον Στρέλνιεκς, τον Μάντζαρη, τον Παπανικολάου και τον Παπαπέτρου. Στο τέλος του αγώνα το στατιστικό έγραφε “bench points” (πόντοι απ’ όσους δεν άρχισαν στην πρώτη πεντάδα) 39 για τον Ολυμπιακό και 8 για τον Παναθηναϊκό! Ο Μάντζαρης είχε 11 ο Παπαπέτρου 10, οι Στρέλνιεκς και ΜακΛιν από 7, οι Μπόγρης και Ουίλτζερ από 2!

Στον Παναθηναϊκό ο Βουγιούκας είχε 5, ο Ρίβερς 2 και ο Παππάς έναν! Μεγάλο στοιχείο αυτό που γίνεται ακόμα πιο ενδεικτικό αν δούμε τι σκόραραν οι «μη πενταδάτοι» στην τελευταία περίοδο: 20 από τους 23 (ένα τρίποντο έβαλε ο Παπανικολάου). Γενικά στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός είχε 7/8 δίποντα και 3/5 τρίποντα (και ούτε μια βολή… ) ενώ ο Παναθηναϊκός σκόραρε μόνο από βολές (10/14) ενώ είχε 3/15 σουτ εκ των οποίων 0/6 τρίποντα.

Στο ίδιο διάστημα (τελευταίο δεκάλεπτο) ο Ολυμπιακός είχε 12 από τους 23 πόντους του μέσα από την ρακέτα ενώ αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός τους 6. Επίσης είναι ζήτημα αν εκείνες τις στιγμές πέρασε η μπάλα από άλλα χέρια πλην Τζέιμς και Σίνγκλετον.

Εκεί ήταν και η μεγάλη διαφορά. Ότι ενώ ο Ολυμπιακός πήγε το παιχνίδι στο «πέντε εναντίον πέντε» (όπως ήθελε) ο Παναθηναϊκός έκανε… κανόνα το «ένας εναντίον πέντε»! Οι πέντε συνήθως νικάνε τους πέντε, αν παίξουν καλύτερα. Ο ένας πολύ δύσκολα και σπάνια (αν δεν είναι ΛεΜπρόν ή Τζόρνταν) θα νικήσει τους πέντε!

Απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν το πλεονέκτημα έδρας να περάσει στα χέρια του Ολυμπιακού και πλέον το πρωτάθλημα περνά από το ΣΕΦ. Την Πέμπτη είναι το επόμενο ραντεβού και περιμένουμε να δούμε πως θα αντιμετωπίσει πλέον η κάθε πλευρά τα νέα δεδομένα: Ο Ολυμπιακός το ότι πήρε πλεονέκτημα και ο Παναθηναϊκός ότι πρέπει να νικήσει στο Φάληρο αν θέλει να πάρει το πρωτάθλημα.