ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: «Δαγκώνει» κι εκτός, κεφαλαιοποιεί το 7-0 του ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός αρχίζει και κεφαλαιοποιεί το 7-0 του ΣΕΦ με σπουδαίες νίκες μακριά από το σπίτι του. Κι αυτό αφήνει υποσχέσεις
Ολυμπιακός: «Δαγκώνει» κι εκτός, κεφαλαιοποιεί το 7-0 του ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός δεν είχε εύκολη αποστολή στο Καζάν απέναντι σε μια ομάδα που μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

Τα κατάφερε όμως ο Ολυμπιακός. Και κυρίως τα κατάφερε με το… δικό του τρόπο έστω κι αν οι απαιτητικοί θα μπορούσαν να πουν ότι είχε τη δυνατότητα να «καθαρίσει» τον αγώνα από την Κανονική Περίοδο.

Στους τελευταίους τρεις αγώνες της, πριν τον Ολυμπιακό, η Ούνικς είχε μέσο όρο περίπου 93 πόντους! Είχε πετύχει 98 μέσα στο Βελιγράδι και 97 στο Καζάν με την Αρμάνι. Όπως και 85 με την Άλμπα. Ο μέσος όρος της υπέρ της διαφοράς σε αυτούς τους τρεις αγώνες ήταν στους 20 πόντους!!!

Αυτή η «τριλογία» είχε ακολουθήσει τη νίκη της στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού (74-72).

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο όπου η επιθετική δυσλειτουργία του Ολυμπιακού δημιουργούσε αμυντική ανισορροπία και η Ούνικς έβρισκε εύκολους πόντους στο transition. Στο 5ο λεπτό, η άμυνα του Ολυμπιακού είχε δεχτεί 13 πόντους (και ήταν στο -7 η ελληνική ομάδα).

Στην πορεία ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε. Ειδικά στην άμυνά του μέσα από την οποία άρχισε να παίρνει ενέργεια και με 7 πόντους του Βεζένκοφ ισοφάρισε 15-15.

Το 20-17 υπέρ της Ούνικς στο τέλος της πρώτης περιόδου είχε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: Τα 0/6 τρίποντα του Ολυμπιακού. Τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν καλά σουτ, προϊόν εξαιρετικής κυκλοφορίας αλλά δεν ήταν εύστοχα.

Η είσοδος του Σλούκα νοικοκύρεψε την ελληνική ομάδα. «Άνοιξε» το γήπεδο, μοίρασε σωστά τη μπάλα, δημιούργησε καταστάσεις και με δικό του τρίποντο (το πρώτο εύστοχο για την ομάδα του μετά από οχτώ άστοχα) ο Ολυμπιακός ξέφυγε 29-24 στο 15’. Η άμυνά του λειτουργούσε και θα μπορούσε να πάρει κάτι παραπάνω από το 42-40 του πρώτου μέρους αν ο Λορέντζο Μπράουν δεν αντιδρούσε με ατομικές ενέργειες πάντως.

Στο επιμέρους 25-20 της δεύτερης περιόδου, ο Ολυμπιακός είχε 7 ασίστ για μόλις ένα λάθος ενώ η Ούνικς μόνο μια ασίστ για 4 λάθη. Τα 3/7 τρίποντα της δεύτερης περιόδου είχαν αλλάξει τον αγώνα πάντως και ο ρυθμός ήταν με τους Πειραιώτες.

Η έκρηξη του Αϊζάια Κάνααν και η ευστοχία των Ρώσων έξω από τη γραμμή των 6,75μ (είχαν 5/5 ως το 27’΄και 5/7 ως το τέλος της 3ης περιόδου) δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Εδώ όμως δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι παρά την ευστοχία των γηπεδούχων, το πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν η επίθεσή του. Τα 1/10 τρίποντα (!!!) στην 3η περίοδο ήταν εκείνα που «πόνεσαν» την ελληνική ομάδα που πάντως δεν πτοήθηκε απ’ αυτή την εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο 30’ το σκορ ήταν 62-59 για την Ούνικς ο Ολυμπιακός είχε 18 ασίστ για μόλις 5 λάθη αλλά η αστοχία έξω από τα 6,75μ. εμπόδιζε τους «ερυθρόλευκους» να ανοίξουν το παιχνίδι τους.

Κι αυτό φάνηκε όταν τα 2/2 τρίποντα από Σλούκα και Βεζένκοφ έφεραν τον Ολυμπιακό μπροστά με 67-64. Και θα μπορούσε, όντως να έχει «κλείσει» το σαραντάλεπτο νικητής ο Ολυμπιακός αν εκμεταλλευόταν το ΤΡΟΜΕΡΟ δίλεπτο του Βεζένκοφ. Προσέξτε

5’37’’ πριν το τέλος, πετυχαίνει τρίποντο και δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό (72-69).

5’06’’ πριν το τέλος κάνει κλέψιμο, αλλά ο Σλούκας αστοχεί σε τρίποντο.

4’50’’ πριν το τέλος κάνει νέο κλέψιμο όμως στην επίθεση ο Μάρτιν υποπίπτει σε λάθος.

4’16’’ πριν το τέλος κάνει ακόμα ένα κλέψιμο (!!!) αλλά αστοχεί ο ίδιος σε τρίποντο

3’17’’ πριν το τέλος συνεχίζει με κλέψιμο (το τέταρτο στη σειρά) αλλά ο Φαλ πρώτα αστοχεί σε δύο βολές και στη συνέχεια και σε δίποντο μετά από επιθετικό ριμπάουντ.

Τα τέσσερα συνεχόμενα κλεψίματα που έκανε μέσα σε 1’49’’ δεν «εξαργυρώθηκαν» από τον Ολυμπιακό που έχασε μια καλή ευκαιρία να τελειώσει τον αγώνα από τα σαράντα λεπτά.

Ο Βεζένκοφ πάντως ήταν απολαυστικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Γι’ αυτό κι έμεινε στο παρκέ για 38’10’’ τα περισσότερα που έχει παίξει ποτέ σε έναν αγώνα στη διοργάνωση.

Στην παράταση ο Ολυμπιακός στηρίχτηκε στην άμυνά του, στον Βεζένκοφ, στην άγνοια κινδύνου του Λαρεντζάκη (που ήταν το «κλειδί» του αγώνα) αλλά και στο γεγονός ότι ο Φαλ ανέβηκε. Ο Μπαρτζώκας εμπιστεύτηκε το δίδυμο Σλούκα- Ντόρσεϊ μαζί με τον Λαρεντζάκη και το τρίποντο του Βεζένκοφ, με 30’’ για το τέλος, ουσιαστικά έβαλε τέλος στον αγώνα.

Η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν «πόνεσε» από το δίδυμο Κάνααν-Μπράουν που είχαν συνολικά 41 πόντους με 9/18 δίποντα (0/6 ο Κάνααν) και 6/11 τρίποντα (6/9 ο Κάνααν) αλλά και 5 ασίστ όπως κι 6 λάθη (όλα ο Μπράουν).

Αναφερόμαστε σε ένα δίδυμο- φωτιά που στο σερί των τεσσάρων νικών της Ούνικς παρουσίασαν τα εξής:

Με Παναθηναϊκό: 28 πόντοι με 10/20 σουτ και 7 ασίστ

Με Ερυθρό Αστέρα: 35 πόντοι με 15/21 σουτ και 3 ασίστ

Με Άλμπα Βερολίνου: 31 πόντοι με 12/23 σουτ και 11 ασίστ

Με Αρμάνι Μιλάνο: 28 πόντοι με 9/13 σουτ και 6 ασίστ

Και βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν και πήραν μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη σε αγώνα που είχαν 28 χαμένα τρίποντα (9/37 στο σύνολο)… Αλλά έκαναν την 4η καλύτερη επίδοση της ιστορίας τους στην Euroleague στις ασίστ με τις 26 που «έγραψε» η στατιστική.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός αρχίζει πλέον να κεφαλαιοποιεί το 7-0 του ΣΕΦ με δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες. Και μάλιστα μέσα στο Μιλάνο επί διεκδικήτριας της τετράδας αλλά και στο Καζάν απέναντι σε μια ομάδα με θετικό ρεκόρ και σε καλό momentum.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι οι «ερυθρόλευκοι» αντέδρασαν άριστα μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό. Και πλέον μέχρι να ξανασυναντηθούν με τους «πράσινους», αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ για την Euroleague στις 23 Δεκεμβρίου έχουν ένα… εφικτό 3/3: Εκτός έδρας με Ερυθρό Αστέρα και δύο εντός στη «διαβολοβδομάδα» με Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν.

Με ξεκάθαρο στόχο να πάει στο ΟΑΚΑ με το ρεκόρ του στο 12-4 και με 6 σερί νίκες! Δεν είναι απίθανο, ούτε με βάση το πρόγραμμα ούτε και με βάση την απόδοση του Ολυμπιακού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: «Δαγκώνει» κι εκτός, κεφαλαιοποιεί το 7-0 του ΣΕΦ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College