Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη πρόκληση του ημιτελικού του φάιναλ φορ κόντρα στην Εφές καθώς πλέον δεν έχει άλλη υποχρέωση μπροστά του.

Σε πόσους πόντους «παίζουν» ο Ολυμπιακός και η Εφές σε άμυνα κι επίθεση; Ιδού μια ανάλυση με τα επιμέρους στατιστικά.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη πρόκληση του ημιτελικού του φάιναλ φορ κόντρα στην Εφές καθώς πλέον δεν έχει άλλη υποχρέωση μπροστά του.

Και κατάφερε ο Ολυμπιακός στους αγώνες με τον Απόλλωνα Πάτρας και τον Κολοσσό να κάνει μια καλή προετοιμασία, ασφαλώς καλύτερη από προπόνηση ενόψει του ημιτελικού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε όσα ήθελε, κράτησε τους παίκτες του «ζεστούς» και πλέον όλοι ετοιμάζονται για την πρόκληση του Βελιγραδίου.

Ολυμπιακός και Εφές δεν έχουν μυστικά μεταξύ τους μετά από τόσες αναμετρήσεις στην Euroleague και φυσικά υπάρχουν κάποια δεδομένα στον τρόπο αγωνιστικής συμπεριφοράς τους τα οποία θα σας παρουσιάσουμε.

1.ΑΜΥΝΑ

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε στην Κανονική Περίοδο μια από τις καλύτερες «αμυντικές ομάδες» στην Euroleague. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε ρεκόρ 11-0 στους αγώνες που περιόρισε τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους. Κι αντίστοιχα είχε το εντυπωσιακό 14-3 όταν ο αντίπαλος σκόραρε maximum 79 πόντους.

Σε αγώνες που κρίθηκαν πάνω από τους 80 πόντους ο Ολυμπιακός είχε 5-7 (με 0-2 όταν ο αντίπαλος σκόραρε περισσότερους ή τουλάχιστον 90 πόντους).

Σε ό,τι αφορά στην Εφές είχε 3-0 στους αγώνες που δέχθηκε maximum 70 πόντους και 1-0 όταν ο αντίπαλος έφτασε τους 60. Ήταν στο 9-5 στους αγώνες με 71-79 πόντους παθητικό και 4-13 όσες φορές δέχθηκε πάνω από 80 πόντους.

Προσέξτε όμως μια διαφορά: Ενώ στην Κανονική Περίοδο είχε 0-3 στις αναμετρήσεις που σκόραρε κάτω από 70 πόντους, στα πλέι οφ και στη σειρά με την Αρμάνι Μιλάνο τα πάντα άλλαξαν!

Η Εφές πέρασε με maximum τους 77 πόντους (στο Game 3) ενώ το παθητικό της ήταν κατά σειρά 48-73-65-70! Δηλαδή ο μέσος όρος στην άμυνά της έπεσε από τους 80 πόντους στους 64! Σημαντικό το στοιχείο αυτό ανεξάρτητα από το ότι είχε να κάνει και με την προσαρμογή στον τρόπο που αγωνίστηκε η Αρμάνι Μιλάνο.

Θυμηθείτε πως είχε νικήσει με 88-69 τον Ολυμπιακό

2.ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Ολυμπιακός έγραψε ένα εντυπωσιακό 13-2 στην Κανονική Περίοδο της Euroleague στους αγώνες που σκόραρε πάνω από 80 πόντους (ηττήθηκε μόνο στην Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ που δέχθηκε 88 και στην Πόλη από την Φενέρμπαχτσε όπου δέχθηκε 94).

Σε τέσσερις αναμετρήσεις σκόραρε πάνω από 90 πόντους και πέτυχε το απόλυτο. Επίσης το ρεκόρ του ήταν 4-5 όταν σκόραρε μεταξύ 71-79 πόντων και 2-3 όταν σκόραρε λιγότερους από 70.

Στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός νίκησε και στους δύο αγώνες που πέτυχε πάνω από 85 πόντους απέναντι στην Μονακό.

Πάμε αντίστοιχα να δούμε και την Εφές. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν παίξει 21 αγώνες με δικό τους σκορ πάνω από 80 πόντους είναι αρκετά σημαντικό. Στις περιπτώσεις αυτές το ρεκόρ τους ήταν 16-5.

Κι αυτό αντιστρέφεται όταν πέφτουν από τους 80 πόντους όπου το ρεκόρ τους πάει στο 2-11! Βεβαίως εδώ υπάρχει η «ένσταση» για τα πλέι οφ με την Αρμάνι που αναφέραμε παραπάνω όπου η Εφές είχε 3-1 με maximum σκορ στο 77!

Ας θυμηθούμε και τη νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ επί της Εφές