ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Μόνο με τρίποντα δε γίνεται δουλειά

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -18 αλλά δεν είχε λύσεις πέραν του τριπόντου ενώ πληγώθηκε κι από τα λάθη του που έδωσαν 23 πόντους στην Αρμάνι
Ολυμπιακός: Μόνο με τρίποντα δε γίνεται δουλειά

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει τη νίκη στο Μιλάνο. Από τη στιγμή κατά την οποία καταφέρνει κι επιστρέφει από το -18 (έχανε 44-26 στο 17’) ισοφαρίζει τον αγώνα και βρίσκεται στο ένα καλάθι με 2 λεπτά να απομένουν, φυσικά και μπορούσε να πάρει το διπλό.

Αυτή είναι η μια όψη. Η άλλη είναι ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μια περίεργη ισορροπία όπου δε μπορείς να καταλάβεις τι από τα δύο ισχύει: Αδικούν τους εαυτούς τους; Ή μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι που είχε γράψει και παλαιότερα. Ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε ένα σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα. Μόνο με τρίποντα δε γίνεται δουλειά. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στον αγώνα με 6/10 τρίποντα στην 3η περίοδο. Είχε διάθεση κι αυτό φαίνεται καθαρά από τους 23 πόντους που πήρε από τα επιθετικά ριμπάουντ. Στις «μάχες» του αέρα κυριάρχησε πλήρως ο Ολυμπιακός που «χτύπησε» σε ένα από τα αδύνατα σημεία των Ιταλών: Η Αρμάνι είναι η ομάδα που προστατεύει λιγότερο από κάθε άλλη τη ρακέτα της. Οι αντίπαλοί της, πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό μάζευαν 11,2 επιθετικά ριμπάουντ. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 14. Και απ’ αυτά κέρδισαν 23 πόντους… Καθόλου άσχημα.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που αφορά τους Ιταλούς κι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στον αγώνα: Στην έδρα της είναι η ομάδα που υποχρεώσει τον αντίπαλο σε 16 λάθη και 15,7 ασίστ… Σ’ αυτή την κατηγορία, αν δείτε στα αντίστοιχα στατιστικά της Euroleague, δεν υπάρχει καλύτερη. Ο Ολυμπιακός έκανε 15 λάθη και είχε μια ασίστ παραπάνω. Και οι τελικές πάσες ανέβηκαν στο δεύτερο μέρος όταν άρχισαν να ευστοχούν έξω από τα 6,75 μέτρα οι παίκτες του.

Επιγραμματικά να σας αναφέρουμε ότι στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε μια ασίστ και στο ημίχρονο, τέσσερις. Συνεχίζουμε.

Το άσχημο είναι ότι απ’ αυτά τα 15 λάθη η Αρμάνι κέρδισε 23 πόντους. Κι αυτό ήταν ένα κομμάτι που έκρινε τον αγώνα καθώς οι Ιταλοί δεν είχαν απολύτως κανένα θέμα να φτάσουν τους 90 πόντους. Και να ξεπεράσουν τους 83 που έχουν μέσο όρο στην έδρα τους.

Που αλλού έπιασαν το μέσο όρο τους οι γηπεδούχοι. Στον τομέα που είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Euroleague, τα κλεψίματα: Είχαν 8 και ένα μάλιστα στο τέλος (του Χάινς στον Σλούκα) ήταν καθοριστικό.

Και καπου αλλού όμως ξεπέρασαν τον… εαυτό τους. Πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό η Αρμάνι είχε 40,6% στα τρίποντα στην έδρα της. Κόντρα στους «ερυθρόλευκους» είχε 43,5%…  Ένα απ’ αυτά τα σουτ, του Ντιλέινι είναι απ’ εκείνα που σε… σκοτώνουν αγωνιστικά και ψυχολογικά. Το έβαλε με το σκορ στο 81-79 κι ενώ φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός θα έβγαζε την άμυνα. Ο Αμερικανός πήγε το σκορ στο 84-79, μετά έγινε και το κλέψιμο του Χάινς στον Σλούκα και τέλος…

Η δε αναλογία ασίστ/λαθών (19/7) της Αρμάνι δείχνει επίσης πολλά.

Κυρίως ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν επ ουδενί να «χαλάσουν» το παιχνίδι της Αρμάνι που ουσιαστικά έκανε αυτά που ήθελε. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού αλλά και το κρεσέντο στην 3η περίοδο και από το 36’ ως το 38’ στα τρίποντα, έβαλαν τους Πειραιώτες στη διεκδίκηση της νίκης.

Όμως δεν γίνεται να μην υπάρχουν άλλες επιλογές.  Όσο δεν υπήρχε απειλή από το τρίποντο ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε και πολλά πράγματα. Η Αρμάνι έβγαλε προσωπικότητα: Ντιλέινι, Πάντερ και Σέρχιο είχαν 57 πόντους με 8/17 τρίποντα, 11 κερδισμένα φάουλ και 10 ασίστ, ο Ντατόμε επίσης έβαλε μεγάλα σουτ, ο Χάινς ηταν κλειδί στο τέλος…

Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν κάτι παραπάνω αλλά δεν το είχε. Πλέον είναι στο 11-11, η Φενέρμπαχτσε έχει ανέβει απειλητικά και πρέπει την Πέμπτη (28/1) να νικήσει την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Μόνο με τρίποντα δε γίνεται δουλειά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College