ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός: Τη ζάλισε με την επίθεση, την αποτελείωσε με την άμυνα

Με τους 60 πόντους στο ημίχρονο (τριάντα σε κάθε δεκάλεπτο) και τα 12/16 τρίποντα έβαλε ο Ολυμπιακός γερές βάσεις για τη νίκη στο Μιλάνο και με την άμυνα έριξε νοκ άουτ τους γηπεδούχους στο δεύτερο μέρος.
Ολυμπιακός: Τη ζάλισε με την επίθεση, την αποτελείωσε με την άμυνα

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την απόλυτη μπασκετική παράσταση στο Μιλάνο και στην πρώτη του φετινή εκτός έδρας νίκη στην Euroleague επί της πολύ ισχυρής Αρμάνι.

Τι ακριβώς έκανε ο Ολυμπιακός; Πέτυχε την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε επίθεση και άμυνα. Κάθε παίκτης συμπλήρωνε τον άλλο και συνέχιζε το έργο του. Προσαρμόστηκε απόλυτα στις απαιτήσεις του αγώνα κι απάντησε στους Ιταλούς όταν κατέφυγαν στο… μπασκετικό ξύλο για να αλλάξουν τη ροή και τη μορφή της αναμέτρησης. Και γενικά ήταν ένας αγώνας όπου οι Πειραιώτες από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό ήταν το απόλυτο αφεντικό κι έκαναν ό,τι ήθελαν.

Ο τρόπος αντίδρασης του Ολυμπιακού μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ δείχνει μια ομάδα με γερά αντανακλαστικά και κυρίως με προοπτική. Το έχουμε ξαναπεί ότι οι επιπτώσεις ενός ντέρμπι, ειδικά τόσο νωρίς που ακόμα δεν κρίνεται τίποτα, είναι ορατές στον τρόπο αντίδρασης των «αιωνίων» στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είδαμε πόσο θετικά επηρέασε τον Παναθηναϊκό αλλά και πόσο ώριμα κι αποφασιστικά αντέδρασε ο Ολυμπιακός.

Το πλέον εντυπωσιακό για τους «ερυθρόλευκους» είναι το ότι δυσκολεύεσαι να βρεις MVP σε μια αναμέτρηση όπου κυριάρχησαν από την αρχή ως το τέλος της.

Διότι όσο κι αν ακούγεται «κλισέ», ο Ολυμπιακός λειτούργησε σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή» με κάθε παίκτη να συνεχίζει αυτό που είχε αρχίσει κάποιος άλλος και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Τα 7/8 τρίποντα στην αρχή έδωσαν φυσικά «αέρα» στην ελληνική ομάδα όμως είναι κι ένα δείγμα της άριστης ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης. Κι αν ο Ντόρσεϊ είχε πάρει… φωτιά, κι αν ο Βεζένκοφ ακολουθούσε, θα πρέπει να δούμε τη συνολική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» σε αυτό το διάστημα. Όπως για παράδειγμα πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Φαλ ώστε να βγουν αυτά τα σουτ, πόσο έξυπνα λειτουργούσε και στις δύο πλευρές του γηπέδου ο Γουόκαπ αλλά και τι συντονισμένη δουλειά έκανε ο Παπανικολάου.

Με το σκορ στο 60-45 στο ημίχρονο, υπήρχαν πολλά στοιχεία επάνω στα οποία θα μπορούσες να σταθείς. Φυσικά στους 60 πόντους, στα 12/16 τρίποντα, στις 14 ασίστ, στους 75 βαθμούς στην αξιολόγηση.. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έκανε τη διαφορά.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι πόντοι των παικτών που ήρθαν από τον πάγκο ήταν 25 για τον Ολυμπιακό (και 13 για την Αρμάνι). Η δουλειά που έκαναν ο Χασάν Μάρτιν, o Γιαννούλης  Λαρεντζάκης, ο Σακίελ ΜακΚίσικ, ο Κώστας Σλούκας και ο Γιώργος Πρίντεζης αποτυπώνεται ακριβώς σε αυτό τον αριθμό που σας δώσαμε. Το πώς συνέχισαν την καλή δουλειά των συμπαικτών τους και κυρίως πως από το 12’ και μετά (σκορ 33-33) άλλαξε όλη η αμυντική λογική του Ολυμπιακού.

Και η άμυνα έβαλε ακόμα πιο γερά θεμέλια στη νίκη των Πειραιωτών στην 3η περίοδο (12-12) όταν η Αρμάνι επιχείρησε με λίγο «ξύλο» να αλλάξει το ρυθμό. Η άμυνα του Ολυμπιακού που ούτε πτοήθηκε κι αντιθέτως… απάντησε στο «ξύλο», την περιόρισε στα 4/16 σουτ (0/5 ήταν τρίποντα) αλλά και στο μηδέν στις ασίστ έναντι πέντε λαθών. Το +15 παρέμεινε και στο 30’ ενώ οι Ιταλοί πλέον πελαγοδρομούσαν στην «τρικυμία» που τους είχε επιβάλλει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Και πάλι όμως, μέσα από τον Λιβιό Ζαν Σαρλ φάνηκε πόσο σωστά προετοιμασμένος ήταν ο Ολυμπιακός και πως ο ένας παίκτης συμπλήρωνε τον άλλον. Ο Γάλλος ξεκούρασε τον συμπατριώτη του (Φαλ) με ιδανικό τρόπο καθώς στα 8’32’’ είχε 2 πόντους- 5 ριμπάουντ- μια ασίστ και μια τάπα «κρατώντας» την ομάδα του σε σιγουριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός πήρα 9 από τουε 21 πόντους του από επιθετικό ριμπάουντ!

Όπως επίσης ακόμα ένα χαρακτηριστικό είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο οι πόντοι από λάθη αντιπάλου ήταν  14 για τον Ολυμπιακό και… μηδέν για την ιταλική ομάδα. Όσο γι’ αυτό που αναφέραμε παραπάνω: Οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο προσέφεραν 47 πόντους έναντι 46 της αρχικής πεντάδας (21-51 αντίστοιχα για την Αρμάνι) δείχνοντας την απόλυτη ισορροπία και την άριστη προσέγγιση στον αγώνα.

Προσέξτε στον παρακάτω πίνακα κάποια στοιχεία εντυπωσιακά. Πριν το τζάμπολ με τον Ολυμπιακό, οι αντίπαλοι της Αρμάνι στο Μιλάνο είχαν κατά μέσο όρο 70,2 πόντους, 14 ασίστ και 13,5 λάθη ενώ η αξιολόγησή τους έφτανε στο 72! Επίσης είχαν περίπου 7 εύστοχα τρίποντα σε 24 προσπάθειες και ποσοστό που μετά βίας ξεπερνούσε το 30%

Ε λοιπόν, όλα αυτά τα… εξαφάνισε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα από το πρώτο ημίχρονο!

Τότε που έπιασε καλύτερο βαθμό αξιολόγησης απ’ ότι οι υπόλοιποι αντίπαλοι σε όλο τον αγώνα. Και από το πρώτο 20λεπτο είχε πλησιάσει την αμυντική επίδοση της Αρμάνι (μόλις 10 πόντους λιγότερους) και είχε ακριβώς τις ασίστ στις οποίες περιόριζε σε ένα σαραντάλεπτο τους αντιπάλους της.

Επίσης από το πρώτο μέρος είχε 5 τρίποντα περισσότερα απ’ όσα δεχόταν κατά μέσο όρο η ιταλική ομάδα σε όλο τον αγώνα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Τη ζάλισε με την επίθεση, την αποτελείωσε με την άμυνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College