ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ολυμπιακός : Το ερωτηματικό είναι μεγάλο

Ο νέος Ολυμπιακός έχει πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαθέτει πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Και φυσικά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς
Ολυμπιακός : Το ερωτηματικό είναι μεγάλο

Ο δρόμος που έχει να διασχίσει ο Ολυμπιακός είναι μακρύς και δύσκολος. Δεν είναι και τόσο πρωτότυπο αυτό που σας γράφουμε, αλλά είναι ό,τι ακριβώς ισχύει. Ο Ολυμπιακός (θα τον δούμε αύριο και Τρίτη 24/9 και Τετάρτη 25/9 στο τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» στην Μόσχα) είναι μια νέα ομάδα…

Που με βάση την πρώτη ύλη της θα πάει σε διαφορετικό στυλ μπάσκετ (πιο κοντά στην φιλοσοφία του κόουτς Μπλατ) κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και κόσμος να σκεφτεί… διαφορετικά. Αλλαγή στην λογική που αγωνίζεται σημαίνει αλλαγή και στη γενικότερη νοοτροπία.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα όποια συμπεράσματα, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ασφαλή. Εχουμε κάποιες ενδείξεις μέσα από τις οποίες μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε κάποια πράγματα. Οι απαντήσεις θα δίνονται σταδιακά.

Το ερωτηματικό πάντως είναι μεγάλο… Ο Ολυμπιακός είναι μια νέα ομάδα, που με την παρουσία πολλών Αμερικανών με κοινά χαρακτηριστικά το up tempo παιχνίδι και την ικανότητα να ακολουθούν το ένστικτο, φεύγει λίγο από όσα ξέραμε ως τώρα. Θα πρέπει να βρουν οι παίκτες τους ρόλους τους και να μάθουν ο ένας τον άλλον καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν κάποιες σταθερές ενώ ουσιαστικά μπαίνουμε σε νέα εποχή.

Οι απουσίες

Βεβαίως έχει σημασία το γεγονός ότι στα φιλικά είδαμε τον Ολυμπιακό χωρίς τον Γουέιντ Μπάλντγουϊν (ο παίκτης που προορίζεται για σημείο αναφοράς στο «κουμάντο»), τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (το άλφα και το ωμέγα στην ρακέτα) και τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ (που θα εξυπηρετήσει στο να μετατίθεται και στο «4» ο Κουζμίνσκας). Οι Μπάλντγουϊν και Μιλουτίνοφ θα επιστρέψουν στο τουρνουά «Γκομέλσκι» όπως επίσης προπονήθηκε και ο Βεζένκοφ.

Σε πρώτη φάση είναι φανερό ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ έφτιαξε μια ομάδα που ταιριάζει περισσότερο στον δικό του τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Κι αυτό περισσότερο φαίνεται από την περιφερειακή γραμμή, με έντονο το… αμερικάνικο χρώμα. Ο Πολ και ο Πάντερ είναι εξαιρετικοί σουτέρ που δεν διστάζουν να «εκτελέσουν». Παράλληλα μπορούν να παίξουν και μαζί όπως και με τρίτο γκαρντ.

Η διαφορά και ο χρόνος

Αυτή είναι η διαφορά του περσινού από τον φετινό Ολυμπιακό: Τα… πολυμορφικά σχήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν την κατάσταση που θέλει να φτιάξει ο κόουτς. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα (π.χ μεγάλο θέμα η άμυνα των περιφερειακών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα) αλλά και ερωτηματικά που σίγουρα θα απαντηθούν στην πορεία.

Και κάτι ακόμα: Ο Ολυμπιακός, ως νέα ομάδα, χρειάζεται μοντάρισμα. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Ούτε και το γεγονός ότι θα δίνει έναν αγώνα την εβδομάδα.

Τα πάντα, όμως θα απαντηθούν στην πορεία. Όπως προαναφέραμε, τα οποιαδήποτε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένα και μόνο ενδείξεις έχουμε στα χέρια μας (και στο… οπτικό μας πεδίο). Το ότι οι Πειραιώτες θα κληθούν στη νέα τους εποχή να «απαντήσουν» σε πολλά, μέσα στο γήπεδο, είναι δεδομένο και μάλλον το γνωρίζουν όλοι…

Πάντως μένουμε στο δεδομένο: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο. Κι αυτό προϋποθέτει υπομονή απ’ όλους γιατί θα υπάρξουν και… δύσκολες ήττες. Απλώς να πούμε ότι από τις 4 ως τις 30 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός θα παίξει τρεις αγώνες εκτός (έναρξη κόντρα στην Βιλερμπάν και 4η-5η αγωνιστική σε Βιτόρια με Μπασκόνια και Μόσχα με ΤΣΣΚΑ) και δύο εντός (2η και 3η αγωνιστική με Βαλένθια και Ζενίτ). Κι ακολούθως από 1 ως 16 Νοεμβρίου έχει… τρεις σερί αγώνες εντός με Μακάμπι, Εφές και Ζαλγκίρις.

 

Ολυμπιακός : Τα ΣΥΝ

(+) Δύο πολύ καλοί σουτέρ, όπως ο Μπράντον Πολ και ο Κέβιν Πάντερ, λειτουργούν πολύ καλά είτε μεμονωμένα είτε όταν βρίσκονται ταυτόχρονα στην πεντάδα

(+) Το σχήμα με τρεις γκαρντ επίσης λειτουργεί καλά. Διότι δίπλα στους Πολ και Πάντερ, ο Γουίλ Τσέρι έχει την ικανότητα να πιέζει και να παίζει σε up tempo

(+) Αν βγάλουμε το θεματάκι με τις βολές, ο Ιθαν Χαπ αποτελεί ενδιαφέρον project. Για το ρόλο που προορίζεται (πίσω από τον Μιλουτίνοφ) μόνο κακό δεν τον λες

(+) Μοιάζει περισσότερο με ομάδα- Μπλατ. Απόλυτα λογικό με τόσους Αμερικανούς και ειδικά στην περιφέρεια που παίζουν σε υψηλό ρυθμό.

(+) Οι παίκτες εξυπηρετούν σε πολυμορφικά σχήματα μόνο που συγκριτικά με πέρυσι έχουν περισσότερη δύναμη και παίζουν σε υψηλότερο ρυθμό.

Ολυμπιακός : Τα ΠΛΗΝ

(-) Τόσο νέα ομάδα θα πρέπει διαρκώς να βελτιώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι η ακόμα δεν είναι ασφαλής και για τα πάντα υπάρχει επιφύλαξη. Μόνο που ο χρόνος τρέχει…

(-) Με δεδομένο ότι απαιτείται μοντάρισμα, παραμένει αμφίβολο πόσο καλό κάνει στον Ολυμπιακό ότι θα έχει μόνο έναν αγώνα την εβδομάδα…

(-) Θα πρέπει σταδιακά να αποκρυσταλλωθούν οι ρόλοι κι αυτό δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Ειδικά όταν μέχρι τώρα όλοι περίμεναν τον… Σπανούλη να «μιλήσει».

(-) Η εικόνα των φιλικών οπωσδήποτε δεν είναι αντιπροσωπευτική (λόγω και των απουσιών) αλλά σίγουρα δεν την λες και καλή… Και σίγουρα δεν σκόρπισε τον ενθουσιασμό.

(-) Στην άμυνα των γκαρντ υπάρχει θέμα, φάνηκε και με τον Ερυθρό Αστέρα. Θα δούμε και με την επιστροφή του Μπάλντουϊν.

Διαβάστε όλα τα μπλογκ του συντάκτη εδω

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός : Το ερωτηματικό είναι μεγάλο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College