ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Παναθηναϊκός: Όλος ο αγώνας σε τρεις φάσεις και σε 0,9 δευτερόλεπτα!

Ο Παναθηναϊκός ήταν περισσότερο απελευθερωμένος, είχε καλύτερη ψυχολογία και φάνηκαν οι ευεργετικές συνέπειες από τη νίκη στο ΣΕΦ
Παναθηναϊκός: Όλος ο αγώνας σε τρεις φάσεις και σε 0,9 δευτερόλεπτα!

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού και με την Ζενίτ έδειξε ότι ο διακόπτης γύρισε.

Ήταν… άλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός. Πολύ πιο απελευθερωμένη συνολικά αλλά και στον πάγκο όπου ο Δημήτρης Πρίφτης και πάλι έκανε σπουδαία δουλειά. Με την άμυνά του (ζώνη και πάλι όπως στο Μόναχο και στο ΣΕΦ) κατάφερε να ελέγξει τον αγώνα ενώ επιθετικά, για πρώτη φορά φέτος αξιοποίησε το βαρύ κεφάλαιο, που λέγεται Γιώργος Παπαγιάννης.

Κι όταν υπήρξε πρόβλημα και η ομάδα μπλόκαρε στο τέταρτο δεκάλεπτο, εμφανίστηκε και πάλι λύση. Ο συνήθης ύποπτος πήρε τη μπάλα, φώναξε ποιος είναι ο ηγέτης, επιβεβαίωση την κλάση του και τέλος. Ο Παναθηναϊκός με μιας ξεμπλόκαρε αγωνιστικά και ψυχολογικά με το μεγάλο σουτ αφού είχε κολλήσει στις ανούσιες ντρίπλες του Μέικον και στην πολύ κακή κυκλοφορία της μπάλας.

Και όταν τα μεγάλα σουτ γίνονται συνήθεια, ε σίγουρα δεν είναι σύμπτωση. Ειδικά από έναν παίκτη που αποδεδειγμένα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.

Άλλωστε ο ίδιος παίκτη στο πρώτο μέρος κράτησε τον Παναθηναϊκό με τα μεγάλα του σουτ.

Οι τρεις φάσεις

Πάμε λοιπόν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω

Ο Παναθηναϊκός έχει πάθει black out για περίπου 5 λεπτά. Έχει ευστοχήσει σε μια βολή (Γουάιτ) και η Ζενίτ έχει τρέξει επιμέρους σκορ 12-1. Αποτέλεσμα, να επιστρέψει από το -10(με 6’59” για το τέλος) και να προηγηθεί 62-21 (με 2’03” για τη λήξη)

Πρώτη φάση: Τρίποντο- μαχαιριά του Νέντοβιτς, 1’43’’ για το τέλος (64-62 για τον Παναθηναϊκό). Θα λέγαμε ότι ο Σέρβος έπαθε… ΣΕΦ.

Δεύτερη φάση: Αμυντικό ριμπάουντ από τον Παπαγιάννη μετά από άστοχο τρίποντο του Κουζμίνσκας. Είχε προηγηθεί ένα χαμένο ριμπάουντ από άστοχο του Φράνκαμπ. Απομένουν 1’07” για το φινάλε

Τρίτη φάση: Ο Παναθηναϊκός έχει τη μπάλα (44’’ για το τέλος) σε επαναφορά αλλά μόλις 0,9’’ για το τέλος της επίθεσης. Ο Παπαπέτρου επαναφέρει, η κίνηση είναι εξαιρετική και ο Παπαγιάννης έρχεται φάτσα με το καλάθι (66-62).

Πρίφτης εκτιμώντας ότι η άμυνα της Ζενίτ θα πάει σε αλλαγές, βάζει τον Νέντοβιτς να πάρει μαζί του στην αλλαγή τον σέντερ με αποτέλεσμα να μείνει κάτω από το καλάθι με γκαρντ αντίπαλο, ο Παπαγιάννης.

Ουσιαστικά εκεί βάζουν τα θεμέλια οι πράσινοι για τη νίκη

Παναθηναϊκός: Η δημιουργία και ο Νέντοβιτς που έβαλε ουσιαστικά 30 πόντους

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, ο Γιώργος Παπαγιάννης έχει πάρει 6 πόντους από τον Νέντοβιτς, 4 από τον Μέικον, 2 από τον Σαντ Ρος κι άλλους τόσους από τον Παπαπέτρου. Επίσης είχε 2 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ κι άλλους τόσους από βολές στην τελευταία φάση και μετά το αμυντικό ριμπάουντ που πήρε.

Στον ίδιο πίνακα φαίνεται ότι ο Νέντοβιτς ουσιαστικά πέτυχε 30 πόντους αφού εκτός των 18 δικών του είχε άλλους 12 από ασίστ σε Παπαγιάννη και Σαντ Ρος.

Με την ίδια λογική, έχουμε τους 18 πόντους του Παπαγιάννη συν  τους 4 (με το τετράποντο του Νέντοβιτς) από ασίστ αλλά και… πόσους ακόμα που γλίτωσε στην άμυνα με τις τέσσερις τάπες.

Συνολικά 39 από τους 70 πόντους του ο Παναθηναϊκός τους πήρε από ασίστ.

Παναθηναϊκός: Το τρομερό τρίτο δεκάλεπτο

Το επιμέρους 20-10 της 3ης περιόδου που έφερε τον Παναθηναϊκό από το -5 του ημιχρόνου στο +5 θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ήταν ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός πήρε τη σιγουριά του Παπαγιάννη (5/5 δίποντα ο ψηλός και 6/7 συνολικά η ομάδα) αλλά και τα εύσημα της άριστης αμυντικής δουλειάς. Η Ζενίτ σκόραρε σ’ αυτό το διάστημα 10 πόντους με 3/18 σουτ, δεν είχε καμία ασίστ ενώ η αξιολόγησή της ήταν στο -3 (ενώ του Παναθηναϊκού στο 30).

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είχε 3/5 τρίποντα ως το 8′, τελείωσε την πρώτη περίοδο με 3/7, το ημίχρονο με 3/11 (είχε 0/4 στη δεύτερη περίοδο) ενώ στο 30′ είχε 4/18! Σε 22′ είχε 1/13 τρίποντα και τελικά δεν πέτυχε σπουδαία πράγματα (6/27 στο τέλος του αγώνα).

Οι 11 ασίστ κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι οι λιγότερες που έχει μοιράσει φέτος η Ζενίτ με εξαίρεση τον αγώνα στην Βαρκελώνη που είχε 9

 

Τα 6 εύστοχα τρίποντα αλλά και το 22,7% έξω από τη γραμμή των 6,75μ. είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τα 2 εύστοχα με 20% στη συντριβή στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Εκεί πέτυχε και τη χειρότερη επίδοσή της επιθετικά (58, οι 64 στο ΟΑΚΑ είναι η δεύτερη χειρότερη).

Καμία άλλη ομάδα δεν έχει φιλοδωρήσει με 6 τάπες σε έναν αγώνα την Ζενίτ. Μόνο η Άλμπα είχε 5. Όπως και το 58 στην αξιολόγηση είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 56 στην Βαρκελώνη.

Και κάτι τελευταίο.

Για τον Δημήτρη Πρίφτη δεν έχω να γράψω κάτι περισσότερο απ’ αυτό που είχα γράψει στις 25 Ιουνίου. Φυσικά και πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη του Οργανισμού (και είναι ξεκάθαρο ότι από Αλβέρτη και Διαμαντίδη την έχει ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ με το παραπάνω).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Όλος ο αγώνας σε τρεις φάσεις και σε 0,9 δευτερόλεπτα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College