Ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάστηκε από το Περιστέρι και μέσα από τα λόγια του προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τη φιλοσοφία του.

Γεμάτο γήπεδο, ελκυστική ομάδα για φιλάθλους άλλων περιοχών, πλάνο, μεθοδικότητα και αυτογνωσία. Ξεχωρίσαμε και αναλύουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ο Βασίλης Σπανούλης παρουσιάστηκε από το Περιστέρι και μέσα από τα λόγια του προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τη φιλοσοφία του.

Ουσιαστικά μας συστήθηκε ο κόουτς Σπανούλης αφήνοντας εκτός συζήτησης όσα είχαν να κάνουν με την τεράστια καριέρα του ως αθλητής. Κι αυτό είναι ένα από τα σημεία που έθιξε ο Σπανούλης κατά την παρουσίασή του, ότι δηλαδή πλέον σκέφτεται ως προπονητής και όχι ως παίκτης.

Εμείς ξεχωρίσαμε τις πέντε δηλώσεις- κλειδιά που αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία που θέλει να εφαρμόσει.

Δήλωση-κλειδί 1:

«Πρώτος στόχος είναι να γεμίσει το γήπεδο, θα γίνει μόνο αν παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ που θα φέρει παιδιά και κόσμο όχι μόνο από τον Δήμο Περιστερίου και από όλη την Αθήνα. Να έχουμε μπασκετική ταυτότητα και μπασκετική κουλτούρα που θα αρέσει σε όλους»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Βασίλης Σπανούλης, με την προσωπικότητα και τη βαρύτητα που έχει, θέτει ως βασική προϋπόθεση να γεμίσει το γήπεδο! Μεγάλο στοίχημα αν φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα του «Ανδρέας Παπανδρέου» που δεν είναι κι αυτή που ενθουσιάζει. Ειδικά οι συγκρίσεις με το παρελθόν προκαλούν θλίψη από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας.

Μάλιστα ο Σπανούλης προσπαθεί να «βγάλει» από τα όρια του Δήμου την ομάδα κάνοντας λόγο για «προσέγγιση παιδιών και κόσμου απ’ όλη την Αθήνα». Κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο.

Δήλωση- κλειδί 2:

«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν πετάει στα σύννεφα. Θέλω να ξεκινάω σωστά και να πηγαίνω βήμα-βήμα. Το Περιστέρι είναι τεράστια ομάδα, έχει μπασκετική κουλτούρα και εξαιρετικές ακαδημίες. Αγαπάει το μπάσκετ. Έχουμε κοινή γραμμή και θα πορευθούμε μαζί. Ο κόσμος είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτή θα είναι επιτυχία, να γεμίσει το γήπεδο, να δούμε ξανά κόσμο στο Περιστέρι»

Ο Βασίλης Σπανούλης παραδέχθηκε ότι θέλει να ξεκινήσει την προπονητική και να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του σε μια ομάδα με συγκεκριμένες αρχές και κουλτούρα. Έκανε λόγο και για τις ακαδημίες, όπου το Περιστέρι έχει βαθιά παράδοση με την ένσταση ότι έχουμε πολλά χρόνια να δούμε πρωταγωνιστή, ένα παιδί που θα προέρχεται από τα «σπλάχνα» του.

Είναι προφανές ότι η παρουσία του Σπανούλη είναι ικανή να φέρει περισσότερο κόσμο στο Περιστέρι.

Δήλωση- κλειδί 3:

«Έχω σκοτώσει τον παίκτη μέσα μου από τη μέρα που σταμάτησα να φοράω τα παπούτσια μου. Είμαι πολύ γεμάτος δεν έχω απωθημένα. Ξεκουράστηκα πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου και είμαι έτοιμος»

Προφανώς και είναι πολύ σημαντική αυτή η τοποθέτηση αφού κάθε φορά που ένας μεγάλος παίκτης κάνει τη μετάβαση στη θέση του προπονητή, το συγκεκριμένο ερώτημα συνοδεύει τη διαδικασία: Αν έχει «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του.

Διότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί κι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο. Ο Βασίλης Σπανούλης δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Δήλωση- κλειδί 4:

«Σταρ θα είναι η ομάδα. Το όνομά μου μπορεί να είναι αυτό που είναι, αλλά όλα τα φώτα θα πρέπει να περάσουν στους παίκτες και στον τρόπο που αυτοί αγωνίζονται»

Έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου. Ο Βασίλης Σπανούλης δηλώνει ότι πλέον θα ρίξει ο ίδιος τους προβολείς στους παίκτες του.

Δήλωση- κλειδί 5:

«Αν το θέλει το παιδί μου ας έρθει στο Περιστέρι. Πιστεύω είναι δική τους απόφαση και όχι τους γονιού. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα. Και εμάς δεν μας πήγε κανείς. Έβλεπα την ταινία του Γιάννη και έλεγε ότι με τον αδερφό του έκαναν μιάμιση ώρα να φτάσουν στην προπόνηση. Αν το θέλεις το κάνεις. Το ίδιο θα κάνω με τα παιδιά μου»

Ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Σπανούλης ότι τίποτα δε μπορεί να χαριστεί, ότι πρέπει να κάνεις θυσίες για να πετύχεις και ότι πρέπει να ακολουθούμε τις επιθυμίες των παιδιών και όχι να επιβάλλουμε τις δικές μας.

Είναι σημαντική αυτή η τοποθέτηση και δείχνει τη γενικότερη φιλοσοφία του.