Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κλείνει τα 61 του χρόνια καθώς προωτοείδε το φως της ημέρας στις 9 Μαρτίου του 1960 στο Τσάτσακ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Ομπράντοβιτς έφτασε πια στο σημείο να θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη. Έγινε συνώνυμο των τίτλων καθώς δεν υπάρχει ομάδα στην καριέρα του με την οποία δεν πανηγύρισε κάποιο τρόπαιο.

Για την ακρίβεια ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει 49 τρόπαια στην καριέρα του, μόλις 12 λιγότερα από τα χρόνια του!!! Κι αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο με δεδομένο ότι για πρώτη φορά κοουτσάρισε την περίοδο 1991-1992. Όταν και κατέκτησε τα πάντα με την Παρτιζάν.

-Εννέα τρόπαια Euroleague, πέντε με τον Παναθηναϊκό κι από ένα με Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε.

-Δύο Κύπελλα Σαπόρτα, ένα με την Ρεάλ και ένα με την Μπένετον Τρεβίζο.

-Δεκαέξι Εθνικά Πρωταθλήματα. Έντεκα στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, τέσσερα στην Τουρκία με τη Φενέρμπαχτσε και ένα στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία με την Παρτιζάν.

-Έντεκα Εθνικά Κύπελλα. Επτά στην Ελλάδα, τρία στην Τουρκία και ένα στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

-Τέσσερα Εθνικά Super Cup. Τρία στην Τουρκία και ένα στην Ιταλία.

-Τρία χρυσά μετάλλια με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του, δύο σε Ευρωμπάσκετ (το ένα ως ασίσταντ) και ένα σε Παγκόσμιο.

-Τέσσερα τρόπαια ως παίκτης: Πρωτάθλημα (1987) και Κύπελλο (1989) στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία με την Παρτιζάν. Κύπελλο Κόρατς (1989) πάλι με την Παρτιζάν και χρυσό στο Παγκόσμιο του 1990 με την Εθνική ομάδα

Υπήρξε χρονιά που δεν πανηγύρισε τίτλο ο Ομπράντοβιτς; Το πολύ μακρινό 1993, στην τελευταία του χρονιά στην Παρτιζάν. Ακόμα και το 1998 όταν δεν πήρε τίποτα σε συλλογικό επίπεδο με την Μπένετον, πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Αθήνας.

Για τον Ομπράντοβιτς έχουν γραφτεί εκατοντάδες ιστορίες και χιλιάδες λέξεων. Η ιστορία του είναι γνωστή και δε χρειάζονται επαναλήψεις. Για την αξία του δε χρειάζεται να πεις πολλά, αν δεν την αποδέχεσαι τότε απλώς είσαι εμπαθής. Χωρίς υπερβολή…

Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό όμως; Η ευφυία του. Η ικανότητά του να διαχειρίζεται άριστα το υλικό μιας ομάδας και να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη. Διότι γνωρίζει καλά, πως θα μιλήσει ή θα προσεγγίσει τον παίκτη. Πότε χρειάζεται να «γκαζώσει» και πότε να ηρεμήσει.

Ξέρει να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και είναι… πρώτος στο να φτιάχνει το κλίμα. Ένα απλό παράδειγμα: Στις ομάδες του Ομπράντοβιτς δεν υπάρχουν πρόστιμα πχ για αργοπορημένη προσέλευση στην προπόνηση. Απλώς ο αργοπορημένος μετά την προπόνηση θα κεράσει φαγητό όλη την ομάδα… Κάπως έτσι φτιάχνονται σχέσεις.

Κι επίσης το γεγονός ότι έχει αυτοπεποίθηση και δε βλέπει «φαντάσματα», ότι ακούει τους συνεργάτες του είναι εξίσου σημαντικό στην πρόοδό του.

Χρόνια πολλά Ζοτς!