ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

EURO 2020 – Αγγλία: Ας το πάρει από τώρα, να τελειώνουμε…

Έπειτα και από την πρόκριση επί της Γερμανίας, η τύχη κλείνει προκλητικά το μάτι στα «τρία λιοντάρια»
EURO 2020 – Αγγλία: Ας το πάρει από τώρα, να τελειώνουμε…

Αν όχι τώρα, πότε; Αυτό είναι το ερώτημα που δημιουργεί στους ποδοσφαιρόφιλους η Αγγλία με βάση την πορεία της στο EURO 2020. Και όχι άδικα.

Αγγλία: Τα πάντα μοιάζουν να είναι στρωμένα κατά… παραγγελία για τα «τρία λιοντάρια». Μικρά κομμάτια συνθέτουν ένα ψηφιδωτό, το οποίο συνειρμικά οδηγεί τον οποιονδήποτε στο βιαστικό, αλλά απολύτως λογικό συμπέρασμα, ότι η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα κερδίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ας τα πιάσουμε όμως ένα-ένα, για να δούμε ότι πέρα από την απαιτούμενη ικανότητα, η τύχη κλείνει πονηρά το μάτι της στην Αγγλία. Εξάλλου, έπειτα από 55 χρόνια συνεχόμενων απογοητεύσεων, κάποια στιγμή η γκίνια μοιραία θα δώσει τη θέση της στη ρέντα.

Αγγλία: Σαν… οικοδέσποινα

Το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι που λειτουργεί υπέρ των Άγγλων είναι οι ελάχιστες μετακινήσεις σε άλλες πόλεις. Παρά την πανδημία, η διεξαγωγή του τουρνουά σε 11 διαφορετικές πόλεις έγινε πράξη. Άπαντες ταξίδεψαν σε πάνω από μία πόλεις για να παίξουν τα παιχνίδια τους. Ακόμα και οι ομάδες-οικοδέσποινες στη φάση των ομίλων (Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Δανία) υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν μακριά από τα εθνικά τους γήπεδα.

Μάλλον, διόρθωση: Σχεδόν άπαντες. Διότι τα «τρία λιοντάρια» δεν μετακινήθηκαν… χιλιόμετρο από το «Wembley». Ούτε καν ανηφόρισαν στη Γλασκώβη, που θεωρητικά είναι δίπλα τους. Τρία ματς ομίλων, αλλά και εκείνο το «16» διεξήχθησαν στον «ναό του ποδοσφαίρου», με αποτέλεσμα οι Άγγλοι από απλοί συμμετέχοντες να έχουν μετατραπεί σε τρόπον τινά οικοδεσπότες. Μάλιστα, η μόνη μετακίνηση που θα κάνουν θα είναι στη φάση των «8», όπου θα αγωνιστούν στο «Ολίμπικο» κόντρα στην Ουκρανία του Σεβτσένκο. Κι αυτό, διότι αν περάσουν, θα δώσουν τα εναπομείναντα ματς ξανά στο Λονδίνο.

Μια μικρή λεπτομέρεια λοιπόν για… πρόγευμα, η οποία όμως στο τέλος κάνει τη διαφορά.

Αντίπαλοι α λα καρτ

Το σημαντικότερο είναι οι ομάδες που αντιμετωπίζει η Αγγλία. Κι αν για την αρχική κλήρωση δεν μπορεί κανείς να ψέξει τα «τρία λιοντάρια», η συνέχεια του τουρνουά τα ευνοεί σε βαθμό που προκαλεί… ενόχληση.
Μετά τις καραμπόλες στο «γκρουπ του θανάτου» που μας… χαιρέτησε νωρίς, ο Σάουθγκεϊτ λογικά θα έπρεπε να πήγε να αγόρασε κι έναν λαχνό. Όχι μόνο απέφυγε τα πιο φορμαρισμένα μεγαθήρια (Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο) μέχρι τον τελικό, αλλά παράλληλα είδε τη δική του πλευρά του ταμπλό να γεμίζει με δυνατά μεν, αουτσάιντερ δε.

Ακόμα και το ματς κόντρα στον κακό της δαίμονα, Γερμανία, έγινε με τα «πάντσερ» να διαθέτουν ένα από τα πιο προβληματικά ρόστερ στην ιστορία τους. Επομένως, η μοίρα ευνόησε αρκετά τους Άγγλους, οι οποίοι μπορεί να ζοριστούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση για να φτάσουν μέχρι τον τελικό. Ουκρανία στα προημιτελικά και τον νικητή του Δανία-Τσεχία στα ημιτελικά. Αν φτάσει και η Ελβετία στον τελικό, τότε θα μιλάμε για τον ορισμό του α λα καρτ αντιπάλου για τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές του 1966.

«Έγκλημα» και καμία τιμωρία

Ο τρίτος παράγοντας που καθιστά εκπληκτική την όλη παρουσία των Άγγλων στη διοργάνωση είναι η μη χρησιμοποίηση πανίσχυρων ποδοσφαιρικών όπλων από τον ομοσπονδιακό τους εκλέκτορα.
Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ποντάρει στη συμπαγή λειτουργία της αμυντικής γραμμής, αλλά στο κομμάτι της ανάπτυξης και της εκτέλεσης μοιάζει να… μοιρολατρεί. Σάντσο, Ράσφορντ, Μάουντ, Φόντεν και Κάλβερτ-Λιούιν μένουν να χαζεύουν τα ματς από τον πάγκο και ενίοτε από την τηλεόραση όντες εκτός αποστολής.

Κι όμως, αυτή η προσέγγιση μέχρι στιγμής βγαίνει στον Άγγλο κόουτς, ο οποίος πάντως προκαλεί την τύχη του. Στο φινάλε φινάλε πρόκειται για ποδοσφαιρικό έγκλημα χωρίς ίχνος τιμωρίας να μην αξιοποιεί κανείς τέτοιες μονάδες στην εμπροσθοφυλακή. Ειδικά από τη στιγμή που ο Χάρι Κέιν δεν είναι – ασχέτως του γκολ του με τη Γερμανία – σε καλό φεγγάρι.

Όσο όμως υπάρχει η ρέντα, δεν θα τιμωρείται και ίσως αυτή να τον φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου. Εκεί όπου παραλίγο να βρεθεί ο ίδιος ως παίκτης το 1996. Το γεγονός ότι παραμένει πεισματικά πιστός στις επιλογές του ενδεχομένως να είναι από τα στοιχεία που ελκύουν την τύχη, η οποία εξάλλου ευνοεί τους τολμηρούς. Γι’αυτό λοιπόν ας το πάρουν από τώρα, να… τελειώνουμε!

Το «it’s coming home» βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ για να αποκτήσει το νόημα που του έχει αποδοθεί από τους φιλάθλους τα τελευταία χρόνια. Ίσως και πιο κοντά απ’ό,τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Άγγλοι. Και δω που τα λέμε, αν κάποιος μπορεί να τους στερήσει το EURO 2020, αυτός πλέον δεν φαίνεται να είναι κάποιος αντίπαλος, αλλά ο ίδιος ο κακός, αφελής και ατσούμπαλος εαυτός τους.

Διαβάστε επίσης: Euro 2020 – Γιόαχιμ Λεβ, το τρένο πέρασε και συ το άφησες να φύγει…

Κατερίνα Καινούργιου: Πάει Alpha;

Επικό viral video: Τσακώθηκε η Ραμπιό-μαμά το Πογκμπέικο και τους Εμπαπέδες!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «EURO 2020 – Αγγλία: Ας το πάρει από τώρα, να τελειώνουμε…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.