×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Αμερικανικές Εκλογές

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Η αλλαγή στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη για την ανανέωση του Ελληνικού στίβου


Τάσος Βουγιουκλίδης

Η αλλαγή στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη για την ανανέωση του Ελληνικού στίβου


Οι εκλογές του ΣΕΓΑΣ βρίσκονται 2-3 μήνες μακριά. Ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει όμως εδώ και καιρό. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η αλλαγή στην διοίκηση της ομοσπονδίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Για το καλό του Ελληνικού στίβου.

Μετά από 23 χρόνια στην εξουσία της ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ, ο κύκλος  του διδύμου Σεβαστή- Παναγόπουλου είναι κάτι παραπάνω από ολοφάνερο πως έχει κλείσει. Και όπως σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ζωής, όταν ένας κύκλος κλείνει πρέπει κάποιος άλλος να ανοίξει.

Στην προκειμένη, για τον ΣΕΓΑΣ, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αλλαγή διοίκησης. Για το καλό του Ελληνικού στίβου. Για να πάει μπροστά. Για να αλλάξει επιτέλους αυτή την σκουριασμένη σελίδα  την οποία έχει ανοικτή και στην οποία βρίσκεται από το 1997 μέχρι και σήμερα και να πάει στην επόμενη.  Κυρίως όμως για να ανανεωθεί.

Άλλωστε, όπως έχει πει και ο πασίγνωστος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο, κάποιος πρέπει να ξέρει πότε ένα στάδιο τελειώνει. Αν επιμένουμε να μένουμε περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο, χάνουμε τη χαρά και το νόημα των άλλων σταδίων που πρέπει να περάσουμε. Καθώς, η ζωή είναι ένας κύκλος. Κύκλος, που ανοίγει και κλείνει για να ανοίξει κάποιος άλλος. Αυτή την αρχή της ζωής ο άνθρωπος πρέπει να την καταλάβει. Και αν δεν την καταλαβαίνει πρέπει να την δεχτεί και να πάει παρακάτω.

Βεβαίως, μετά  την ψήφιση του νέου νόμου Αυγενάκη για το όριο ηλικίας το οποίο οριστικοποιήθηκε πλέον στα 70 έτη.  Αλλαγή θα υπάρξει αναγκαστικά στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ. Καθώς, ο νυν γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστης, ο οποίος λέει συνεχώς πως θα είναι κανονικά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΓΑΣ έχει κλείσει το 71ο έτος της ηλικίας του. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως βάση νόμου δεν του δίνεται το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα. Ενώ, ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας στίβου Κώστας Παναγόπουλος, έχει δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για καμία θέση.

Φυσικά, το θέμα δεν είναι να υπάρξει τυπική αλλαγή στην διοίκηση του ΣΕΓΑΣ αλλά ουσιαστική.  Και το λέω αυτό, διότι ο Σεβαστής σε περίπτωση που δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές( αυτό που συμβαίνει εν τέλει) έχει και plan b. Tο οποίο πιθανόν να εφαρμόσει βάζοντας… “δικούς του” ανθρώπους υποψήφιους για την προεδρία της αρχαιότερης Ελληνικής ομοσπονδίας.

Σε αυτήν την περίπτωση, αν επικρατήσουν οι…”δικοί του” η αλλαγή θα είναι απλώς προσώπου. Τυπική και όχι ουσιαστική. Αφού, για να ανανεωθεί η ομοσπονδία και να αλλάξει σελίδα δεν αρκεί η απλή αλλαγή προσώπου. Διότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο που διοικεί την ομοσπονδία. Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία και το σκεπτικό αυτών που διοικούν τον ΣΕΓΑΣ. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Γιατί, όπως είπε σε ανακοίνωση της και η World Athletics, πριν από λίγο καιρό(αναφερόμενη σε άλλες ομοσπονδίες). Οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκονται στην εξουσία για πολλά χρόνια, συχνά συνδέονται με την διαφθορά.

Από την πλευρά των συνδιεκδικητών της προεδρίας του ΣΕΓΑΣ του κινήματος  για την αναγέννηση του κλασικού αθλητισμού δηλαδή, σχετικά αργά( πριν από περίπου δύο εβδομάδες),  βγήκε για πρώτη φορά και μίλησε στην βουλή ο επικεφαλής  της αναγέννησης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου. Παρουσιάζοντας το πλάνο του για τον Ελληνικό στίβο σε περίπτωση που εκλεγεί εν τέλει για να διοικήσει την επόμενη τετραετία τον ΣΕΓΑΣ.  Από τις υποσχέσεις του ίδιου του Οικονόμου αλλά και της Αναγέννησης συνολικά , ξεχωρίζει βεβαίως, η στήριξη που πρόκειται να παρέχει στους ομοσπονδιακούς προπονητές, η προσπάθεια για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2028 στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενώ, υπόσχεται να παρέχει  την απαραίτητη στήριξη στον σχολικό αθλητισμό, τους γονείς,  αλλά και το δρομικό κίνημα. Στόχος του με όλα αυτά είναι να ξαναγεμίσουν τα στάδια με φιλάθλους που θα καμαρώνουν τους Έλληνες αθλητές.

Εννοείται, πως η θεωρία και  οι υποσχέσεις δεν λένε τίποτα. Το σημαντικό θα είναι να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη. Διότι αν όλες αυτές οι υποσχέσεις γίνουν πραγματικότητα, τότε ο Ελληνικός στίβος έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον. Εμείς ούτως η αλλιώς, εδώ θα είμαστε να τα δούμε όλα αυτά. Και να ασκήσουμε την απαραίτητη κριτική. Είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.

 

 

 

 

ΠΑΙΞΕ ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ ΦΟΒΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ


Τελευταία Νέα