Γιατί όποτε πάω να φτιάξω κοτόπουλο ή θα το κάνω ξερό ή δε θα έχει ψηθεί καλά;
Αν το κοτόπουλο σου βγαίνει είτε σαν σόλα είτε σαν ωμό σούσι, ήρθε η ώρα να μάθεις το μυστικό για τέλειο ψήσιμο
Α, το κοτόπουλο! Ένα από τα πιο αγαπημένα, αλλά και πιο ύπουλα υλικά στην κουζίνα. Άμα το αφήσεις λίγο παραπάνω, γίνεται σαν σόλα. Άμα το αφήσεις λίγο λιγότερο, κινδυνεύεις να φας κάτι που μοιάζει πιο πολύ με σούσι παρά με ψητό. Πού στο καλό είναι η χρυσή τομή;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι το κοτόπουλο δεν είναι όπως το μοσχάρι, που μπορείς να το φας και medium. Πρέπει να ψηθεί καλά. Όμως, το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι βασίζονται μόνο στο μάτι ή στο χρονόμετρο. Κακή ιδέα! Το σωστό είναι να έχεις ένα θερμόμετρο κουζίνας. Το κοτόπουλο θεωρείται έτοιμο όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 75°C στο πιο χοντρό του σημείο.
Ένα άλλο λάθος είναι η θερμοκρασία του φούρνου ή του τηγανιού. Αν ψήνεις σε πολύ χαμηλή φωτιά, το κοτόπουλο θα στεγνώσει μέχρι να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία. Αν το ψήνεις πολύ δυνατά, θα καεί απ’ έξω και μέσα θα είναι ακόμα άψητο. Η ιδανική λύση; Μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για τηγάνισμα, 180-200°C για ψήσιμο στον φούρνο. Και πάντα, ΠΑΝΤΑ, αφήνεις το κοτόπουλο να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά πριν το κόψεις. Έτσι, οι χυμοί του δεν φεύγουν κι έχεις ένα ζουμερό αποτέλεσμα.
Τέλος, υπάρχει και η μαρινάδα. Ένα στεγνό κοτόπουλο είναι σαν τοστ χωρίς βούτυρο – θλιβερό. Αν το αφήσεις σε μια ωραία μαρινάδα με λίγο λάδι, λεμόνι, γιαούρτι ή ακόμα και αλάτι και ζάχαρη (brining), θα διατηρήσει την υγρασία του και θα γίνει απίστευτα τρυφερό.
Οπότε, αν μέχρι τώρα το κοτόπουλο σου έβγαινε σαν λάστιχο ή σαν… τροφή για αρκούδες στη φύση, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!