Ο κανονικός ταραμάς είναι ο λευκός και υπάρχει εξήγηση για αυτό
Γιατί υπάρχει ο λευκός ταραμάς
Ο λευκός ταραμάς υπάρχει επειδή είναι η φυσική, ακατέργαστη μορφή του ταραμά, δηλαδή του αυγοτάραχου ψαριού (συνήθως μπακαλιάρου ή κυπρίνου), πριν προστεθούν χρωστικές ουσίες.
Ο ροζ ταραμάς που είναι συχνά στο εμπόριο παίρνει το χρώμα του από προσθήκη τεχνητών ή φυσικών χρωστικών, κυρίως για αισθητικούς λόγους.
Ο λευκός είναι πιο φυσικός, χωρίς πρόσθετα, έχει πιο ήπια και συχνά πιο φίνα γεύση. Τον προτιμούν πολλοί μάγειρες και γευσιγνώστες γιατί μπορουν να ελέγξουν καλύτερα τη γεύση της ταραμοσαλάτας.
Ο ροζ είναι πιο συνηθισμένος στην αγορά, αλλά περιέχει χρωστική ουσία (συνήθως καρμίνη ή άλλα τεχνητά χρώματα). Είναι πιο έντονος στο χρώμα και πολλές φορές και στη γεύση.
Η ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά έχει ένα πιο κομψό και «καθαρό» αποτέλεσμα, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.