Πως πρέπει να διατηρήσεις το μέλι για να μη χαλάσει ποτέ και να κρατήσει για χρόνια;
Ένα βαζάκι μέλι μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αρκεί να ξέρεις πώς να το φυλάξεις. Δες τι να κάνεις και τι να αποφύγεις.
Το μέλι δεν είναι απλώς ένα γλυκαντικό. Είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα στη φύση που, αν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να κρατήσει για αιώνες. Οι Αιγύπτιοι το έβαζαν σε τάφους βασιλισσών και όταν οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τα δοχεία, το μέλι ήταν ακόμη βρώσιμο.
Το μεγάλο του μυστικό είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Αυτό σημαίνει ότι αν μείνει σφραγισμένο, χωρίς να μπει μέσα αέρας ή υγρασία, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αναπτυχθεί και να το χαλάσει. Αν ανοιχτεί όμως και απορροφήσει νερό από την ατμόσφαιρα, μπορεί να αρχίσει να ζυμώνεται.
Η πιο ασφαλής συσκευασία είναι το γυάλινο βαζάκι με αεροστεγές καπάκι. Μην το μεταφέρεις σε πλαστικά δοχεία μακροχρόνιας αποθήκευσης, γιατί μπορεί να εισχωρήσει υγρασία ή να αλλοιωθεί η σύστασή του από τα υλικά.
Το μέλι δεν χρειάζεται ψυγείο. Αν το βάλεις εκεί, θα κρυσταλλώσει πιο γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε – απλώς πήρε στερεή μορφή. Βάλε το βαζάκι σε μπεν μαρί με χλιαρό νερό (όχι βραστό), και θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.
Μην το αφήνεις ποτέ δίπλα στον φούρνο ή σε παράθυρο με ήλιο. Η ζέστη και το φως καταστρέφουν σταδιακά τα αντιοξειδωτικά του. Φύλαξέ το σε σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι, ιδανικά μακριά από τοίχους που δέχονται ήλιο.
Απέφυγε να το αγγίζεις με κουτάλι που έχει υγρασία. Ένα κουταλάκι που μόλις βγήκε από τον καφέ ή το τσάι μπορεί να εισάγει νερό και να αλλοιώσει τη μακροχρόνια συντήρηση. Χρησιμοποίησε πάντα στεγνό, καθαρό κουτάλι.
Αν θες το μέλι σου να κρατήσει για δεκαετίες, φρόντισε απλώς να μην αναπνεύσει και να μην πιει νερό. Έτσι απλά. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε ακόμη να φάμε μέλι που φτιάχτηκε την εποχή του Φαραώ.