ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αυτός μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία

Η πώληση των F-16 στην Άγκυρα, πιθανότατα, δεν θα προχωρήσει προτού επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτός μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία

Παράταση μέχρι το φθινόπωρο παίρνει, πιθανότατα, η υπόθεση της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, όπως αναφέρει ο Θανάσης Τσίτσας στη RealNews.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έστειλε μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα της Άγκυρας αν δεν επικυρωθεί πρώτα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Παρά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία συμφωνεί στην ένταξη της Σουηδίας, η επικύρωση του σχετικού πρωτόκολλου προσχώρησης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση των F-16 πριν ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν η συμφωνία να προχωρήσει πιο γρήγορα, μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, πολλά μπορούν να συμβούν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να προβάλλει αξιώσεις, πολλές εκ των οποίων, ενδεχομένως, δεν θα ικανοποιηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε ή η παραχώρηση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Ακόμα και οι αυξημένες προσδοκίες του από τη Σουηδία, τις οποίες εξέφρασε ξεκάθαρα κατά το κλείσιμο της Συνόδου στο Βίλνιους, σχετικά με τον σεβασμό του Ισλάμ και με περαιτέρω διώξεις κατά των Κούρδων, δεν φαίνεται ότι θα βρουν ευήκοα ώτα στη Στοκχόλμη.

Πολλοί διπλωμάτες και αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν κράτησε ως «όμηρο» την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την αίτησή της για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών και του κιτ εκσυγχρονισμού τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυτός μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.