Αλεξανδρούπολη: Το σχέδιο των Τούρκων με τα τουρκικά F-16 στον Έβρο

Για κάθε τουρκική ενέργεια υπάρχει και ελληνική απάντηση, με όλα τα σενάρια να έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί από την Αθήνα (σ.σ. όλα όμως).

Αλεξανδρούπολη: Το σχέδιο των Τούρκων με τα τουρκικά F-16 στον Έβρο και γιατί λέγεται πως δεν είναι τόσο… αθώες οι τελευταίες παραβιάσεις.

Τα τουρκικά F-16, εκμεταλλευόμενα την εγγύτητα της Τουρκίας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, έφτασαν έως 2,5 ναυτικα μίλια από την πόλη.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως οι συγκεκριμένες παραβιάσεις αφορούσαν σε επιχείρηση επίδειξης σημαίας, με την Άγκυρα να θέλει να δώσει το παρόν σε μία περιοχή υψηλής σημασίας για το ΝΑΤΟ.

Ομως, πηγή μέσα από το Πεντάγωνο η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, υπογράμμισε στο Sportime πως η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια δεν είναι τόσο αθώα όπως… αρχικά εκτιμήθηκε (σ.σ. και από εμάς).

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, οι Τούρκοι, με τις παραβιάσεις αυτές, εκτός από την επίδειξη σημαίας, ήθελαν να τεσταρουν – μετρήσουν τον χρόνο αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Έβρος ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Τούρκους, αφού θα χρειαστούν αεροπορική υποστήριξη σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση επιχειρήσουν να κάνουν, εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη σημείου μεταστάθμευσης των ελληνικών μαχητικών στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Έβρου.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες των Τούρκων έχουν βγάλει από το συρτάρι τους σχεδιασμούς του ελληνικού Πενταγώνου για την ενεργοποίηση των θέσεων μεταστάθμευσης σε Μίκρα και Λήμνο (σ.σ. σε πρώτη φάση).

Για κάθε τουρκική ενέργεια υπάρχει και ελληνική απάντηση, με όλα τα σενάρια να έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί από την Αθήνα (σ.σ. όλα όμως).

Πάντως, από τις συγκεκριμένες παραβιάσεις, αν και δεν φάνηκε δια… γυμνού οφθαλμού, πιο πολύ απ’ όλους ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ, με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους να νιώθουν δικαιωμένοι, αφού υποστηρίζουν εδώ και καιρό πως η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι ένας σύμμαχος στον οποίο μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

F-35: Οι Τούρκοι ψάχνουν τρόπο να τα πάρουν – Δεν μπορούν να τα δουν ελληνικά

Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο κλειδώματος του Αιγαίου με τις Gowind και τις Belharra έχει ήδη ξεκινήσει

Αλεξανδρούπολη: Το σχέδιο των Τούρκων με τα τουρκικά F-16 στον Έβρο