ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bayraktar: Προχωράει ο ελληνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone

Τι απάντηση έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντιμετώπιση των Bayraktar
Bayraktar: Προχωράει ο ελληνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone

Bayraktar: Προχωράει ο ελληνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone, αν κρίνει κανείς απ’ όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Το θέμα της ήταν: «Τακτικά οπλισμένα anti-drone συστήματα σε Έβρο και νησιά Αν. Αιγαίου και ενοποιημένο δίκτυο αυτών σε επίπεδο ηλεκτρονικού πολέμου».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόνισε ότι κάθε λύση ως προς τον σχεδιασμό εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά.

Ο υπουργός έβαλε στην εξίσωση τα άμεσα οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη, προτάσσοντας τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί και εξετάζει τις νέες εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Εν ολίγοις, αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα Bayraktar από την Τουρκία.

«Εφόσον προκύψει ανάγκη επιχειρησιακής απαίτησης, θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ενεργοποίησης αντίστοιχου προγράμματος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα συσχέτισης οποιασδήποτε προμήθειας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Επίσης, αξιολογούνται όλες οι προτάσεις κατασκευής νέων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροχημάτων, καθώς επίσης και τυχόν αναβαθμίσεων των υφισταμένων, είτε με προμήθεια είτε με συνεργασία στη συμπαραγωγή.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε: «Το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει και συγχρηματοδοτεί προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α), είτε στο πλαίσιο των προγραμμάτων EDIDP-EDF, είτε CatB προγραμμάτων του EDA, με την ενεργή συμμετοχή ελληνικών φορέων, σε συναφή τεχνολογικά αντικείμενα με αυτό που τίθεται στην ερώτηση.

Ενδεικτικά, σας γνωρίζουμε τα προγράμματα Ε&Α που στοχεύουν στην ανάπτυξη συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας (fixed wing) για αποστολές επιτήρησης, παρακολούθησης και αναγνώρισης, στην ανάπτυξη συστημάτων για την αντιμετώπιση απειλών μη επανδρωμένων συστημάτων αέρος (Counter Unmanned Air Systems), καθώς και στην ωρίμανση της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων/ευφυών συστημάτων και μη επανδρωμένων οχημάτων».

Δείτε έρευνα για το πόσο αποτελεσματικά έχουν αποδειχθεί τα Bayraktar επί ουκρανικού εδάφους:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Bayraktar: Προχωράει ο ελληνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.