Ο Καναδάς σοκάρει την Τουρκία με εμπάργκο στα Bayraktar ΤΒ-2 και αναστέλλει στρατιωτικές προμήθειες στην Τουρκία ενώ η εξαγωγή τεχνολογίας σταμάτησε εντελώς.

Ελληνοτουρκικά – Bayraktar: Η απόφαση μπορεί να επηρεάσει τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν καναδικούς κινητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Hürkuş, καθώς και των SİHAs, και των φρεγατών, που χρησιμοποιούν το σύστημα προσγείωσης ελικοπτέρου.

Ο εμπειρογνώμονας της αμυντικής πολιτικής Αρντά Μεβτούτογλου είπε: «Οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή το CAATSA. Υπάρχει κίνδυνος αυτό να έχει επίδραση ντόμινο.

Το εμπάργκο στις στρατιωτικές προμήθειες και οι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας από τον Καναδά, στην τουρκική cumhuriyet.com.tr παραδέχονται ότι ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλα αμυντικά έργα στη χώρα.

Επί του παρόντος, το βασικό πρόγραμμα αεροσκαφών εκπαίδευσης και ελαφρών επιθέσεων του TAI Hürkuş και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος KT-1 που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, και τα αεροσκάφη Meltem-3 Naval Patrol, τα οποία χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, χρησιμοποιούν κινητήρες που παράγονται από τον Καναδά.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η Τουρκία να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη που παράγονται από την καναδική εταιρεία Bombardier για το έργο ηλεκτρονικού αεροπλάνου της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, HAVA-SOJ.

Το σύστημα «Assist», το οποίο επιτρέπει στα ελικόπτερα να απογειώνονται και να προσγειώνονται με ασφάλεια στις φρεγάτες, εισάγεται επίσης από τον Καναδά.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις στην αγορά δεν είναι πολύ κατάλληλες, οπότε έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τον Καναδά εδώ και πολύ καιρό», παραδέχονται οι Τούρκοι.