Ελληνοτουρκικά: «Χάδι» στην Τουρκία από την Ελληνίδα αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ (pic)


Λευτέρης Παυλίδης

Ελληνοτουρκικά: «Χάδι» στην Τουρκία από την Ελληνίδα αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ (pic)


Ελληνοτουρκικά: Οι απίστευτες προκλήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο χαρακτηρίζονται «λυπηρά γεγονότα» σε επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη.

Ελληνοτουρκικά: Στη συγκεκριμένη επιστολή τονίζεται πως η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αρχίσει συζητήσεις με την Τουρκία από τον Αύγουστο και θα το έκανε αν η Άγκυρα δεν αποφάσιζε να κάνει πίσω, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Είναι κατανοητή η γλώσσα της διπλωματίας, αλλά με όσα έχουν γίνει ειδικά τους τελευταίους μήνες στα ελληνοτουρκικά, είναι ξεκάθαρο ότι το κείμενο της επιστολής παραείναι «μαλακό».

Στην επιστολή τονίζεται η «ετοιμότητα της Ελλάδας να επαναλάβει τις διερευνητικές συνομιλίες». Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη χαρακτηρίζει παράλογα όσα επικαλείται η Τουρκία σχετικά με το καθεστώς ελληνικών νησιών, τα 6 και 10 ναυτικά μίλια σε θάλασσα και αέρα αντίστοιχα και υπενθυμίζει το casus belli με το οποίο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας.

«Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς της σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και, για το λόγο αυτό, το 1976, η Ελλάδα υπέβαλε αυτήν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν και η Τουρκία ούτε αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου ούτε εμφανίστηκε ενώπιον του», αναφέρεται στην επιστολή.

Και καταλήγει:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εν προκειμένω, η Ελλάδα θα προχωρήσει στον εξηκοστό δεύτερο των διερευνητικών συνομιλιών με την ειλικρινή ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν την καλή θέληση και την αποφασιστικότητά τους για εποικοδομητική συνεργασία».

Όλη η επιστολή ΕΔΩ.

Πηγή: militaire.gr

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news