Ελληνοτουρκικά: Δέκα με 15 χρόνια ζωής έχουν ΟΛΑ τα τουρκικά F-16 – ΣΟΚ στην Άγκυρα


Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Δέκα με 15 χρόνια ζωής έχουν ΟΛΑ τα τουρκικά F-16 – ΣΟΚ στην Άγκυρα


Ελληνοτουρκικά: Ο γερασμένος τουρκικός στόλος των μαχητικών F-16 έχει μόλις δέκα με 15 χρόνια ζωής, ανάλογα με το βαθμό εκσυγχρονισμού του κάθε αεροπλάνου.

Αυτό υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος Μπουρκάκ Μπεκντίλ, με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος γράφει τακτικά για το Ινστιτούτο Gatestone και το Defense News ενώ είναι μέλος του φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον Μπεκντίλ η μόνη επιλογή της Τουρκίας για να αντικαταστήσει τα F-16 της είναι η Ρωσία. Ο Τούρκος αρθρογράφος επικαλείται τι του ανέφερε ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η Άγκυρα «δεν μπορεί να μην αντικαταστήσει το F-35», μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του στελθ αμερικανικού μαχητικού. Την ίδια ώρα και άλλος Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για «γεωστρατηγική αξιολόγηση» η οποία έκανε τη ρωσική πρώτη επιλογή.

Η Ρωσία είναι ο μοναδικός δυνητικός προμηθευτής της επόμενης γενιάς του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Μπουρκάκ Μπεκντίλ.

«Εάν η προσφορά S-400 ήταν το ορεκτικό, το κύριο πιάτο θα μπορούσε να είναι η αγορά είτε ρωσικής Su-35s 4.5-γενιάς είτε ακόμη και Su-57s πέμπτης γενιάς» αναφέρει ο Μπεκντίλ. «Αυτό ακριβώς πρέπει να είχε σχεδιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όταν έβαλε για πρώτη φορά στο παιχνίδι τους S-400s για την Τουρκία», τόνισε.

Το κακό για την Τουρκία είναι πως θα γίνει το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ με ρωσικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών, το οποίο είναι «πολιτικά αλλά και υλικοτεχνικά περίπλοκο».

«Ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας λένε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για την TuAF να μάθει ρωσικά αεροσκάφη αλλά και να καταστήσει λειτουργική την εφοδιαστική τους αλυσίδα σε ανταλλακτικά και συντήρηση καθώς και να καταφέρει την συμβατότητα των τουρκικών ραντάρ με τα ρωσικά μαχητικά.

«Υπάρχουν δύσκολες στιγμές μπροστά για την TuAF», καταλήγει στο άρθρο του ο Μπεκντίλ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Προκαλεί η Ελλάδα – Kάνει ασκήσεις με Rafale για να τα μάθει

Ελληνοτουρκικά: Προσφέρουν Rafale αντί για πλοία ενδιάμεσης λύσης οι Γάλλοι;

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras