Ελληνοτουρκικά: Δίνουν οι ΗΠΑ F-16 Viper στην Τουρκία καλύτερα από τα ελληνικά αλλά

Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σύμμαχος των Αμερικανών.

Ελληνοτουρκικά: Δίνουν οι ΗΠΑ F-16 Viper στην Τουρκία καλύτερα από τα ελληνικά αλλά πότε θα τα δώσουν και πώς;

Η Τουρκία αιτήθηκε στις ΗΠΑ την αγορά 40 νέων F 16 Block 70/72 Super Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 τουρκικών F-16 στο επίπεδο Viper, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφoρίες των Τούρκων, να μην είναι αρνητική στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους Τούρκους, για κρίσιμη εξέλιξη για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού ο στόλος των τουρκικών F-16 έχει γεράσει ενώ η Ελλάδα έχει πάρει ήδη 24 Rafale και εκσυγρονίζει πάνω από 80 (σ.σ. θα φτάσουν στα 120) F-16 της σε Viper.

Όμως το πρόβλημα των Τούρκων είναι οι διαδικασίες, μέσω των οποίων θα περάσουν οι ΗΠΑ το τουρκικό αίτημα, αφού αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί το τουρκικό αίτημα, ερωτηματικό παραμένει για τους Τούρκους το αμερικανικό Κογκρέσο (σ.σ. θα ακολουθήσει και το αμερικανικό Πεντάγωνο).

H «μη άρνηση» των ΗΠΑ έως να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Τουρκία

Είχαμε αναφέρει στο Sportime πως η απάντηση των Αμερικανών θα είναι η «μη άρνηση». Δηλαδή, είχαμε σημειώσει πως η Ουάσιγκτον δεν θα απαντήσει αρνητικά στο τουρκικό αίτημα αλλά θα το… ρίξει στην αμερικανική γραφειοκρατία.

Για την υλοποίηση του τουρκικού αιτήματος θα χρειαστούν πέντε έως επτά ή και δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η Τουρκία για το κρίσιμο αυτό διάστημα έως το 2029 όπου θα έχει επιχειρησιακά έτοιμο το εθνικό μαχητικό της (σ.σ. κανείς δεν ξέρει το επίπεδό του, με κάποιους ειδικούς να πιστεύουν πως θα είναι πολύ χαμηλών επιδόσεων), θα μείνει χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.

Οι Τούρκοι χρυσοπληρώνουν τις ΗΠΑ με έξι δισ. δολάρια για να κάνουν δεκτό το τουρκικό αίτημα για νέα F-16 Viper, αλλά αν τα πάρουν θα τα πάρουν πολύ πιο μετά.

Πρέπει οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όμως πρέπει να είναι εξασφαλισμένες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει πιστός στην Δύση.

Και σήμερα οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σύμμαχος των Αμερικανών.

Βέβαια αυτά αλλάζουν. Κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι σε ένα-δύο χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας, οπότε οι ΗΠΑ κρατούν την Άγκυρα «ζεστή».