Ανατολικά της Άνδρου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni, το οποίο από την Πέμπτη έχει διασχίσει το μισό Αιγαίο. Το πλωτό γεωτρύπανο χθες πέρασε δυτικά της Χάλκης, σε διεθνή ύδατα, συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Το Kanuni, το οποίο κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού...

Ανατολικά της Άνδρου πλέει το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni, το οποίο από την Πέμπτη έχει διασχίσει το μισό Αιγαίο. Το πλωτό γεωτρύπανο χθες πέρασε δυτικά της Χάλκης, σε διεθνή ύδατα, συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Το Kanuni, το οποίο κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ, απέπλευσε πριν δύο μέρες από το λιμάνι της πόλης Τασουτζού στον κόλπο της Μερσίνας στη Ν.Α. Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tουρκία: Ακυρώνονται οι πωλήσεις Bayraktar – Tυφλά τα τουρκικά drone λόγω Καναδά

Το τουρκικό γεωτρύπανο έπλεε τόσο κοντά από τις ακτές της Ρόδου και της Χάλκης που ήταν ορατό με γυμνό μάτι. Οι πρώτες εικόνες τραβήχτηκαν από κάτοικο της Κατταβιάς,΄ενός χωριού που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου.

Μόνο η… Σλοβενία στηρίζει ξεκάθαρα την Ελλάδα

Σθεναρή στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη 2η ημέρα των εργασιών, ο Γιάνες Γιάνσα δήλωσε μεταξύ άλλων: «για σήμερα ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε σθεναρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο ενάντια στις νεότερες προκλήσεις που έκανε η Τουρκία και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Αρχίζει η συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιδίωξη είναι η συμπερίληψη παραγράφου στο κείμενο των συμπερασμάτων, ή μια ισχυρή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «πρέπει να καθίσταται η προοπτική των κυρώσεων πιο απτή», υποστήριξε διπλωμάτης που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες για τους στόχους της Ελλάδας στη Σύνοδο.

Η εξαγγελία της συζήτησης έγινε όταν νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος για τη δεύτερη μέρα των εργασιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιγράφοντας τα χθεσινά θέματα στα οποία οι 27 έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα και τη σημερινή ατζέντα, αφού τοποθετήθηκε για τις σχέσεις με την Αφρική δήλωσε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και συγκεκριμένα, ορισμένες αντιπροσωπείες θα θέσουν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο το πλαίσιο των νέων εξελίξεων στην περιοχή».

Προτάσεις για το περιεχόμενο της παραγράφου ή δήλωσης, έχουν κατατεθεί και θα εξεταστούν από τους ηγέτες. Οι περισσότερες αντιπροσωπείες επιθυμούν να τηρηθεί η δέσμευση της 1η Οκτωβρίου για περίοδο αξιολόγησης ως το Δεκέμβριο και αποφάσεις τότε, ενώ θα συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Με λίγα λόγια, ας ξεχάσουμε τις κυρώσεις!

Γιατί η ελληνική διπλωματία όμως δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες; Είναι εντυπωσιακό αλλά χρειάστηκε να παρέμβει ο Μητσοτάκης στα θεσμικά όργανα της Συνόδου Κορυφής ώστε να εντάξουν την ελληνοτουρκική κρίση ξανά στην ατζέντα.

Μετά από την παρέμβαση, το ελληνικό ζήτημα με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την επανεμφάνιση του Oruc Reis εντάχθηκε στην ατζέντα… μετά το θέμα οι σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Την ίδια στιγμή συνέβη το εξής απαράδεκτο. Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να θέσουν τελεσίγραφο 7 ημερών δηλαδή έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 στην Τουρκία να αποδείξει ότι εκτονώνει την κατάσταση. Όμως τι υποκρισία. Στις 22 Οκτωβρίου τελειώνει η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για το Ourc Reis στο Ανατολικό Αιγαίο. Δηλαδή οι ευρωπαίοι έδωσαν τελεσίγραφο που λήγει την ίδια ημέρα που λήγει η τουρκική Navtex!

Πηγή: pentapostagma.gr