Ελληνοτουρκικά: Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο με τη γαλλική πολεμική αεροπορία να δίνει στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες από την πτήση.

Ελληνοτουρκικά: Τα τέσσερα Rafale βρέθηκαν στην χώρα μας στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Σκύρος 2021».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αεροσκάφη Rafale που σύντομα θα αποκτηθούν από την ελληνική πολεμική αεροπορία, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας και εκτέλεσαν μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage 2000 σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά Mirage-2000 και τα γαλλικά Rafale ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από γαλλικό αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού Airbus A-330TT στα 24.000 πόδια πάνω από τη Ζάκυνθο.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες

Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά Ελληνοτουρκικά

Πηγή: protothema.gr

Γάλλος υποπτέραρχος: «Τα Rafale θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο»

Τα Rafale ήρθαν στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο κόντρα στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά: Γεύση από τα γαλλικά μαχητικά Rafale, παίρνει η ελληνική αεροπορία, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ελληνογαλλική άσκηση. Τα μαχητικά προσγειώθηκαν στην Τανάγρα, επισφραγίζοντας έτσι την μεγάλη  συμφωνία  ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η γαλλική άσκηση με το ελληνικό όνομα «Skyros» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους Γάλλους να «φιλοξενούνται» στη φωλιά των Ελληνικών Μιράζ στην Τανάγρα.

«Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που αλλάζει τα δεδομένα για μας. Είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για όποια Πολεμική Αεροπορία πετάει με Rafale» δήλωσε ο υποπτέραρχος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Λεργμπέντ Λοράντ.

Έλληνες και Γάλλοι ιπτάμενοι εκπαιδεύονται μαζί σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης και συνεργασίας. Σε συνθέτες αποστολές υψηλού συμβολισμού και αξίας. Από τον χώρο του Cockpit γίνονται όλες οι διαδικασίες ανεφοδιασμού. Από την μια πλευρά βρίσκονται οι πιλότοι και πίσω τους οι χειριστές που οδηγούν τα μπουμ στα μαχητικά για να τους δώσουν καύσιμο.

Ελληνοτουρκικά: «Θα πετάξουμε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, η οποία είναι μια ελληνική άσκηση και θα χαρούμε ιδιαίτερα να υποδεχτούμε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση VOLFA στη Γαλλία» είπε ο κ. Λοράντ. Η Αθήνα και το Παρίσι σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα περισσότερες κοινές ασκήσεις, με τους Γάλλους να επιδιώκουν συχνή και πυκνή παρουσία τους στο ελληνικό FIR.

Ήδη έχει κλειδώσει η γαλλική συμμετοχή με δώδεκα συνολικά αεροσκάφη στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ανεφοδιασμός ήταν ένα από τα σενάρια της μεγάλης άσκησης με την ονομασία «SKYROS» όπου δύο Ελληνικά Mirage, τέσσερα F-16 και τα τέσσερα Γαλλικά Rafale πήραν καύσιμο στον αέρα σε μια διαδικασία όπου μέσα σε ένα λεπτό ένας τόνος κηροζίνης μεταφέρεται από τις δεξαμενές του ιπτάμενου τάνκερ στο μαχητικό.

Ελληνοτουρκικά: Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ο εναέριος εφοδιασμός θα γινόταν όπως και πραγματοποιήθηκε πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος κοντά στη Ζάκυνθο την ώρα που το πεδίο των επιχειρήσεων θα ήταν το Αιγαίο προς τα ανατολικά σύνορα. Με ακρίβεια τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες ιπτάμενοι ολοκλήρωσαν  μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τον ανεφοδιασμό παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στον αέρα σε ανάλογη επαιδευτική δραστηριότητα.