Άρθρο για τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ - Τα Ελληνοτουρκικά πάντα στο προσκήνιο

Άρθρο για τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ - Τα Ελληνοτουρκικά πάντα στο προσκήνιο

Ελληνοτουρκικά: Ως αιτία πολέμου βλέπει την αμυντική συμφωνία που έχει κλείσει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, ένας αρθρογράφος της «Yeni Safak».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου, ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της MDCA στην Ουάσιγκτον.

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιβεβαιώνει τον στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επεκτείνουν την παρουσία τους σε:

  • Αλεξανδρούπολη
  • Λιτόχωρο
  • Στεφανοβίκειο
  • Σούδα.

Την Τετάρτη (20/10), ο αρθρογράφος Μπουλέντ Οράκογλου δημοσίευσε άρθρο στη «Yeni Safak» με τίτλο: «Αιτία πολέμου για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ».

Κάνει λόγο για «δυτικές και ηγεμονικές δυνάμεις που προσπαθούν να σταματήσουν την Τουρκία, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία».

Υποστηρίζει ότι αυτές οι δυνάμεις «προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία εντός των δικών τους χερσαίων συνόρων».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στρατιωτική δύναμη και πυρομαχικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ενώ αυτές οι εξελίξεις γίνονταν στην περιοχή, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν την «Kararlılık 2021 Tatbikatı» («Άσκηση προσδιορισμού 2021») στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Τι σημαίνουν λοιπόν αυτές οι συνεχόμενες ειδήσεις; Τι προσπαθούν να κάνουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα; Όλες αυτές οι εξελίξεις φέρνουν ως σκέψη το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιτεθούν στην Τουρκία μέσω Ελλάδας σε περίπτωση πιθανού πολέμου ή έντασης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ για τον έλεγχο του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε στρατιωτική βάση συνεχίζεται αμείωτο.

Οι ΗΠΑ, που θέλουν να δημιουργήσουν μόνιμη και εναλλασσόμενη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο διμερών αμυντικών συμφωνιών.

Στην έκθεση για τις στρατιωτικές βάσεις που ετοίμασε το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών, αναφέρεται ότι προτάθηκαν 22 περιοχές στις ΗΠΑ.

Αναφέρεται ότι η βάση στο νησί Σκύρος σίγουρα θα προτιμηθεί από τις ΗΠΑ λόγω της στρατηγικής θέσης. Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, όπως επίσης την αεροπορική βάση στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο».

Επίσης, ο Μπουλέντ Οράκογλου εστιάζει σε όσα έχουν γραφτεί σε ελληνικά Μέσα, τα οποία υπογραμμίζουν ότι «εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην Ελλάδα και δεν θα τρομοκρατηθούν από τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας».

Ελληνοτουρκικά: Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων – Δείτε ρεπορτάζ του OPEN

 

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνοτουρκικά: Οι Spike NLOS στα ελληνικά ελικόπτερα θα διαλύσουν τα τουρκικά πλοία