ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Για ποιο λόγο δεν άρεσε σε όλους τους Τούρκους η κίνηση Ερντογάν με το γεωτρύπανο

Θιασώτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατά Ερντογάν για το γεωτρύπανο - Τον κατηγορούν πως παγίδευσε την Τουρκία!
Ελληνοτουρκικά: Για ποιο λόγο δεν άρεσε σε όλους τους Τούρκους η κίνηση Ερντογάν με το γεωτρύπανο

Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που επικρατεί συναγερμός για το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί δυσαρέσκεια για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το προκλητικό ταξίδι του, με τον Τούρκο Πρόεδρονα το βγάζει μακριά από τις ελληνοκυπριακές ΑΟΖ, λίγα µόλις µίλια από τις τουρκικές ακτές.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκει αντίθετους τους θιασώτες της λεγόµενης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανάρτηση της δεξαµενής σκέψης Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσµιας Στρατηγικής), σύµφωνα µε την οποία ο Ερντογάν παγίδευσε την Τουρκία στον «Χάρτη της Σεβίλης».

Να επισηµάνουµε πως ο «Χάρτης της Σεβίλης» δημιουργήθηκε όταν η Ε.Ε. ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών µε βάση το ∆ίκαιο της Θάλασσας του 1982. Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα µέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικηµένου ελληνικού νησιού – ανεξάρτητα από το µέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

«Αυτό που φοβόµασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου “Αµπντουλχαµίντ Χαν” είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόµετρα ανοιχτά της Γκαζίπασα. Με άλλα λόγια, εντός του “Χάρτη της Σεβίλης”, που µας παγιδεύει µέσα στον κόλπο της Αττάλειας… ∆εν ξέρουµε τι να πούµε», καταλήγει στην ανάρτησή του το συγκεκριμένο think tank.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.