ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Γιατί μπορεί να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Πλήρης ανάλυση από το Sportime

Οι λόγοι που είναι εξαιρετικά πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ανάλυση όλων των επόμενων κινήσεων.
Ελληνοτουρκικά: Γιατί μπορεί να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Πλήρης ανάλυση από το Sportime

Ελληνοτουρκικά: Γιατί μπορεί να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο όσο πιέζεται και απομονώνεται η Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε λίγο μετά την συμφωνία για τις νέες ελληνικές φρεγάτες ότι έχασε την ψυχραιμία του.

Μάλλον το… έδαφος κάτω από τα πόδια του έχασε, αφού οι Τούρκοι υπολόγιζαν πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε λύση εκτός αυτής των γαλλικών φρεγατών, λόγω υψηλού κόστους.

Όμως έγιναν τα… πάντα (σ.σ. ακυρώθηκε δουλειά 40 δισ. δολαρίων για τα γαλλικά υποβρύχια της Naval Group στην Αυστραλία) για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην επιλογή των Belharra και μάλιστα χωρίς να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα (σ.σ. τουλάχιστον εμφανώς) οι Αμερικανοί.

Οι Τούρκοι ήξεραν πως οι Γάλλοι (σ.σ. και οι Ολλανδοί) δίνουν τα καλύτερα πλοία. Όμως βασίζονταν στην υψηλή τιμή της γαλλικής πρότασης για να την θεωρήσουν απαγορευτική για την Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Τούρκοι αξιωματούχοι, στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας, τόνισαν την συμπάθειά τους στους Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι και θα πληρώσουν, όπως υπογράμμισαν, τη νέα ελληνική αγορά.

Τρελαίνει την Τουρκία η συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας

 

Αυτό που πραγματικά ενόχλησε την Τουρκία είναι η συμφωνία Αθήνας – Παρισιού για στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση επίθεσης στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα η συμφωνία αφορά σε επίθεση ακόμα και κράτους μέλους του ΝΑΤΟ σε άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (σ.σ. όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πλέον, πως βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από την γραφειοκρατία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ώστε να συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά στην ελληνική και την τουρκική ΑΟΖ.

Όμως, η Τουρκία αναμένεται να παίξει ένα τελευταίο χαρτί. Αυτό του να διαπιστώσει αν η συμφωνία υπάρχει διάθεση από το Παρίσι και την Αθήνα να τηρηθεί στο έπακρο.

Πώς θα μάθει η Τουρκία αν Έλληνες και Γάλλοι μπλοφάρουν

Ο μόνος τρόπος η Τουρκία να διαπιστώσει αν η Ελλάδα και η Γαλλία εννοούν όντως πως θα χτυπήσουν μαζί τον όποιο επιχειρήσει επίθεση στην Ελλάδα είναι να δοκιμάσει ο ίδιος ένα θερμό επεισόδιο μικρής κλίμακας.

Αν το Παρίσι και η Αθήνα εννοούν αυτά που έχουν υπογράψει τότε θα υπάρξει αντίδραση. Αν είναι μπλόφα για να μαζευτεί η Τουρκία τότε θα περιμένει η Άγκυρα να γκριζάρει ακόμα μία ελληνική περιοχή όπως θεωρεί πως έχει συμβεί με τα Ίμια.

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν αφήσει πλέον στο πόδι τους την Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έγινε η λόγχη του γαλλικού δόρατος, η οποία θα αποτελέσει τον θεματοφύλακα των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ερντογάν θέλει να είναι με τους ισχυρούς – Γιατί κάνει πέρα τη Γερμανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπίστωσε άτσαλα πως η Γερμανία δεν μπορεί να παίξει τον ηγετικό ρόλο του παρελθόντος στην Ε.Ε. και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μανουέλ Μακρόν, μετά και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπαιξε επιτυχώς το χαρτί της μοναδικής στρατιωτικής υπερδύναμης στην Γηραιά Ήπειρο.

Η Γαλλία είναι μετά τις ΗΠΑ η μοναδική δυτική χώρα που μπορεί να παράξει (σ.σ. σε μικρότερο βαθμό και η Μεγάλη Βρετανία) οπλικά συστήματα, αεροπλάνα και πλοία εξίσου καλά ή ακόμα καλύτερα από τα αμερικανικά.

Αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία

Με τα Rafale και τις Belharra η Ελλάδα μετατρέπεται από την Γαλλία σε τοπική μίνι – υπερδύναμη.

Την ίδια ώρα η Γερμανία, ίσως ο ισχυρότερος μέχρι πριν λίγο καιρό σύμμαχος της Τουρκίας, θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες ζυμώσεων έως ότου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές βρει τα πατήματά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας στην εξίσωση συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και αγνώστους οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως αυτή τη στιγμή ο μοναδικός που μπορεί να στραφεί είναι η Ρωσία.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το είπε ξεκάθαρα.

Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την Ρωσία εκτός από το πεδίο των S-400 και στον τομέα των υποβρυχίων και των αεροσκαφών.

Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ βλέπουν ωστόσο με κακό μάτι ένα τέτοιο σενάριο.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Γερμανία για… χαλαρότητα στην διαδικασία παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Πρόκειται για τα υποβρύχια που η Άγκυρα περιμένει πώς και πώς, ώστε να καταφέρει αυτό που τα συγκεκριμένα ελληνικά υποβρύχια κάνουν από το καλοκαίρι με μετά. Δηλαδή να τρομοκρατήσει την Αθήνα (σ.σ. με επίδειξη σημαίας).

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία ξέρει πως ο χρόνος της τελειώνει.

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα βλέπει τον χρόνο να τελειώνει

Από το 2025, όταν θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα γαλλικά πλοία στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο θα γίνουν απαγορευμένες θάλασσες για τους Τούρκους.

Η Άγκυρα έχει λίγο χρόνο ακόμα στην διάθεσή της (σ.σ. ίσως να είναι και έως το τέλος του χρόνου, έως ότου δλδ αρχίσουν να πετούν πλήρως επιχειρησιακά τα ελληνικά Rafale) για να προκαλέσει το θερμό επεισόδιο που επιθυμεί από πέρσι το καλοκαίρι.

Τώρα, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, έχει έναν λόγο παραπάνω. Να διαπιστώσει αν Γαλλία και Ελλάδα μπλοφάρουν.

Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια

Τέλος, αξίζει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον στη νέα τουρκική πρόκληση στο μέτωπο με τα ελληνοτουρκικά.

Οι Αμερικανοί το έχουν πει σε όλους τους τόνους. NATO και S-400 δεν χωράνε μαζί.

Όσο η Τουρκία δεν το καταλαβαίνει ή προσπαθεί να παίξει σε δύο ταμπλό, τόσο θα εγκλωβίζεται σε μία διαμάχη Μόσχας – Ουάσιγκτον, από την οποία σίγουρα δεν θα βγει νικητής η Άγκυρα.

Γιατί όπως λένε όταν παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα… βατράχια.

Η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή. Όμως η Τουρκία είναι σημαντική όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Ερντογάν έκανε ένα βασικό λάθος με την Γαλλία. Μπλέχτηκε στα πόδια των Γάλλων στην Αφρική. Αυτό είναι που πληρώνει τώρα.

Δεν πήρε το μήνυμα από τον βομβαρδισμό με Rafale αγνώστου εθνικότητας (σ.σ. τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια) της τουρκικής βάσης στην Αλ Βατίγια.

Και γι αυτό οι Γάλλοι τον έβαλαν στο… στοχευτικό.

Το ίδιο λάθος φαίνεται πως κάνει ο Τούρκος πρόεδρος και στην Συρία. Εκεί βέβαια οι Ρώσοι τον πετσοκόβουν χωρίς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπορεί να πει τίποτα.

Η Ρωσία θα επιδιώξει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Αν η Τουρκία δεν της μπει στη… μύτη τότε Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πορευτούν μαζί, έως ότου αυτό είναι πια αδύνατο.

Γιατί η πολιτική των Bayraktar μπορεί να κάψει την Άγκυρα

Η Τουρκία πουλά Bayraktar στην Ουκρανία, η οποία θέλει να τα χρησιμοποιήσει στην Κριμαία την οποία κατέχει η Ρωσία.

Η Ουκρανία δε είναι δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ.

Λέτε να… τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Ερντογάν οι ΗΠΑ;

Αυτό θα γίνει όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάψει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη περιοχή.

Δεν είναι κάτι κρυφό. Οι χώρες βάζουν μπροστά τα δικά τους συμφέροντα και αυτό είναι κατά πολλούς θεμιτό.

Όταν όμως τα συμφέροντα δύο μεγάλων είναι αντίθετα με τα δικά σου, τότε μάλλον την πληρώνεις εσύ και όχι οι μεγάλοι.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: Γιατί μπορεί να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Πλήρης ανάλυση από το Sportime», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.