Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα το σκέφτεται για στελθ μαχητικό 6ης γενιάς δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην Βουλή.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία», δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, γράφει το defencereview.gr, η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε φάση αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.

«Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος από τα Γενικά Επιτελεία, υπό το πρίσμα πάντα της εμπειρίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποκτήθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα NEURON. Επίσης, σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι και η διερεύνηση της σχέσης κόστους-οφέλους από την πιθανή εξέταση συμμετοχής στο πρόγραμμα FCAS», ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της, στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων».

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ενώ στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και EuroFighter.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Η Rafael έφτιαξε νέα ναυτική εκδοχή των Spike – Μήπως να τους βλέπαμε;

Ελληνοτουρκικά: Νέα «σφαλιάρα» για Τουρκία από ΗΠΑ Κανένας συμβιβασμός για τους S-400

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα το σκέφτεται για στελθ μαχητικό 6ης γενιάς