Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα βλέπει 15 χλμ μέσα στην Τουρκία στον Έβρο


Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα βλέπει 15 χλμ μέσα στην Τουρκία στον Έβρο


Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα βλέπει 15 χλμ μέσα στην Τουρκία στον Έβρο με τα νέα συστήματα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν.

Οι έντεκα κάμερες με ραντάρ που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μεταξύ του Σοφικού της Ορεστιάδας και του Δέλτα του ποταμού Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, δίνουν στην Ελλάδα την δυνατότητα να παρακολουθεί βαθιά μέσα στο έδαφος της Τουρκίας, έως και 11 χλμ, γράφει το greekcitytimes.com.

Οι κάμερες που θα ανιχνεύουν κάθε κίνηση, θα συνδέονται με έξι επιχειρησιακά κέντρα, με το όλο έργο, αξίας 1,49 εκατ. ευρώ να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων τουρκικών χωριών στον Έβρο ανησυχούν και για τις δύο νέες ελληνικές συσκευές που μπορούν να εκπέμπουν ισχυρά ηχητικά κύματα κατά μήκος των συνόρων.

Τα δύο ελληνικά συστήματα ενεργού ακουστικού ερεθίσματος μακράς εμβέλειας (LRAD), τα οποία παράγουν «βόμβες ήχου», μπορούν σύμφωνα με τους Τούρκους, ακόμα και να κουφάνουν τους κατοίκους των τουρκικών χωριών στα σύνορα με την Ελλάδα.

Κάτοικοι του τουρκικού χωριού Μεμπερυκλουτατάρ, που βρίσκεται 500 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλώνουν ότι φοβούνται για την υγεία την δική τους και των ζώων τους.

Στο χωριό κατοικούν 230 τουρκικές οικογένειες, ανέφερε ο Οζκάν Γεσιλόβα, ένας από τους κατοίκους του τουρκικού χωριού.

«Εμείς οι Τούρκοι δεν υποχωρούμε ποτέ στον πόλεμο. Πολεμάμε σώμα με σώμα. Αυτό (σ.σ. οι βόμβες ήχου) είναι προδοσία», ανέφερε.

Η Ελλάδα στοχεύει με τα ηχητικά αυτά όπλα στην απόκρουση οποιασδήπτε απόπειρας μαζικής παραβίασης των συνόρων από πρόσφυγες και μετανάστες, όπως συνέβη τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, περίοπτη αναφορά έχουν τα τούρκικα ΜΜΕ στην κοινή άσκηση που κάνει ο ελληνικός και αμερικανικός στρατός στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να συσσωρεύσει εκατοντάδες στρατιωτικά ελικόπτερα και 1800 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης υπό την κάλυψη της άσκησης.

Αναφέρθηκε ότι 145 ελικόπτερα και εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των Apaches του αμερικανικού στρατού, θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση που ονομάζεται «Defender Europe 2021» για την κοινή άσκηση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Δυτική Θράκη.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Ψάχνουν πως να βάλουν όπλα laser στα ελληνικά πολεμικά πλοία

Yποβρύχια: Οι Έλληνες τρέλαναν τους Αμερικανούς – Το μάθημα του USS Porter

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα βλέπει 15 χλμ μέσα στην Τουρκία στον Έβρο

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras