Ελληνοτουρκικά - Τούρκος πιλότος: «Πετάω 23 χρόνια μαχητικά και είμαι άνεργος, την ώρα που Έλληνες εργάζονται στις τουρκικές αερογραμμές».

Η τουρκική οικονομία έχει πέσει στα «Τάρταρα» γεγονός που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα και πολιτική αεροπορία της χώρας.

Ελληνοτουρκικά: Σε απόγνωση οι πιλότοι και γενικότερα άνθρωποι που εργάζονται στην πολιτική αεροπορία της Τουρκίας, αλλά και τις Ένοπλες δυνάμεις. Κι αυτό καθώς η κατάρρευση της τουρκικής λίρας τους έχει αναγκάσει να αμείβονται με μισθούς πείνας. Άλλωστε ο Ερντογάν τρέμει την εξαθλίωση των Τούρκων, όπως διαβάσατε στο Sportime.

Είναι χαρακτηριστικά τα παράπονα τούρκου πιλότου ότι ενώ έχει προϋπηρεσία 23 ετών σε μαχητικά αεροπλάνα, παραμένει απλήρωτος εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu τούρκος πιλότος, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί ούτε μια δεκάρα για δύο χρόνια, ξεσπά. «Είμαι πιλότος μαχητικού εδώ και 23 χρόνια. Εκατοντάδες φίλοι μου είναι άνεργοι, αλλά 850 ξένοι πιλότοι πετούν στην Τουρκία».

Επίσης δύο μεγάλες τουρκικές αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν σχεδόν να πετάξουν, ενώ σχεδόν 1.500 τούρκοι πιλότοι και χιλιάδες άτομα μέλη πληρώματος είναι άνεργοι.

Ο λόγος για χιλιάδες εργαζομένους της Atlas Global και της Onur Αir -της μεγαλύτερης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια είναι άνεργοι ή απλήρωτοι για σχεδόν δύο χρόνια.

Ακόμη και οι υπάλληλοι της κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας της γειτονικής χώρας, της  Turkish Airlines,  εργάζονται με με μισθούς πείνας μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ελληνοτουρκικά: Η επιστολή απόγνωσης του πιλότου

Στο μεταξύ σε δραματικό τόνο κυμαίνεται η επιστολή του άνεργου πιλότου μέσω της οποίας περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική Πολιτική Αεροπορία.

«Παρά την προφορική εντολή που δόθηκε προς όλες τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες από τον πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μείωση του ποσοστού των ξένων πιλότων, το οποίο ήταν 11% το 2020, δεν υπήρξε ωστόσο ορατή ικανοποιητική μείωση του αριθμού των ξένων πιλότων» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Ως πολίτης που υπηρέτησε με τιμή στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος μαχητικών εδώ και 23 χρόνια και έχει ορκιστεί για πάσης φύσεως θυσίες για την επιβίωση αυτής της χώρας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα των ξένων πιλότων που εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα των Ελλήνων πιλότων. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 150 Έλληνες πιλότοι εργάζονται στην Τουρκία, ενώ τους δίνονται και θέσεις Instructor Pilot και Examiner στις εταιρείες που εργάζονται».

Ελληνοτουρκικά: «Εχθροί της Τουρκίας πετούν με τουρκικές εταιρίες»

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πιλότος… ξεφεύγει στα όσα λέει προσδίδοντας εθνικιστικό «χρώμα» στην επιστολή του κατά των Ελλήνων. Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι ακόμη και άτομα από την ελληνική πολεμική αεροπορία εργάζονται πλέον στην Τουρκία.

Αναλυτικότερα σημειώνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι πιλότοι μαχητικών που εγκατέλειψαν τον ελληνικό στρατό. «Στο παρελθόν, πολλοί από αυτούς έχουν συναντήσει πολλές φορές τούρκους πιλότους ή έχουν βάλει στο στόχαστρο τον εναέριο χώρο της χώρας μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Υπάρχει ακόμη και πιλότος που έχει αποτυπώσει στο σώμα του τον ελληνικό εθνικισμό και την τουρκική εχθρότητα με τατουάζ της ΕΟΚΑ».