Είδηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά η αξίωση της Τουρκίας για αγορά F-16 από τις ΗΠΑ

Είδηση που αφορά άμεσα και στα Ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά: Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία δείχνουν ότι επιζητούν αναθέρμανση σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η γειτονική χώρα αξιώνει να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην αμυντική της βιομηχανία.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, έπειτα από την τουρκική προσπάθεια για αποκλιμάκωση του ουκρανικού ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος:

  • χαρακτήρισε «διπλωματική επιτυχία» τις συνομιλίες
  • παίνεψε τη χώρα του στην προσπάθεια που γίνεται για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Είδηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά

Στην παρούσα φάση, με τη Ρωσία να απομονώνεται οικονομικά από τη διεθνή κοινότητα, ο Ερντογάν ζήτησε άρση των κυρώσεων, τις οποίες θεωρεί άδικες.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία για αγορά 40 νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Αν κρίνει κανείς από τα παραπάνω, τα οποία προέρχονται από εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έστειλε και άλλα drones Bayraktar στην Ουκρανία, γεγονός που προφανώς δεν είδε με καλό μάτι η Μόσχα.

«Αφού η Ρωσία απενεργοποίησε επιτυχώς το 90% των αεροδρομίων και κατέρριψε τα περισσότερα από τα επιθετικά drones Bayraktar TB2 που ήταν σε υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έγινε γνωστό ότι μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα, τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να χρησιμοποιούν ξανά επιθετικά drones».

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κλιμακώνει την κατάσταση, αν και νωρίτερα η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι η προμήθεια νέων παρτίδων απεργιακών UAV είναι ιδιωτική συμφωνία», γράφει το ρωσικό πρακτορείο Avia.pro.

Δείτε ρεπορτάζ από την επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν: