Ελληνοτουρκικά: Κατάληψη του μισού Αιγαίου από τον Ερντογάν;

«Φωτιά» στα Ελληνοτουρκικά είναι έτοιμος να βάλει ο Ερντογάν που απειλεί να καταλάβει το μισό Αιγαίο!

Τη στιγμή που η λιτότητα στη Τουρκία έχει «παγώσει» τα εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που η τουρκική λίρα καταρρέει, ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την προκλητική του στάση στα Ελληνοτουρκικά θέματα.

Παρότι η οικονομία της γειτονικής χώρας κατρακυλάει μέρα με την μέρα, λίγους μόνο μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν συνεχίζει τα παιχνίδια του στο Αιγαίο, το οποίο και έχει καταφέρει να δεσμεύσει κατά το ήμισυ.

Η Τουρκία έχει πετύχει την παρατεταμένη κατάληψη του μισού Αιγαίου μέσω παράνομων NAVTEX που εκδίδει συχνά πυκνά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, με την Ελληνική Κυβέρνηση να παραμένει αδρανής στα τερτίπια του Τούρκου προέδρου.

Μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να αναζητούν συμμάχους στο μέτωπο με την Τουρκία, όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η γειτονική χώρα έστω και με μια οικονομία που οδεύει προς τον πάτο, έχει καταφέρει τη δεδομένη στιγμή να έχει τον πρώτο λόγο στο μισό Αιγαίο πέλαγος.

Απόδειξη αυτού, αποτελούν οι δύο ασκήσεις που οργανώνει ταυτόχρονα η Τουρκία στο Αιγαίο και για τις οποίες ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει αγγελίες για την εκτέλεση τουρκικών συνδυασμένων επιχειρήσεων (ASFAO) και συνδυασμένων επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), και περιβάλλοντος, στο Κεντρικό Αιγαίο, από 12 Νοεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Φυσικά, η Αθήνα δεν εξέδωσε ποτέ αυτές τις αγγελίες όμως αυτό δεν εμπόδισα τους Τούρκους να κινηθούν παράνομα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την χώρα μας πως δεν συνεργάζεται.

Μάλιστα, η επιλογή της περιοχής που αποφάσισε να δεσμεύσει ο Ερνογάν, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία σε Σκύρο, Ψαρά, Καλόγηροι, Αντίψαρα, γεγονός που εξαφανίζει την κυριαρχία της χώρας μας στα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου.

Έτσι, η Άγκυρα εξαφανίζει τα 10ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου και πλέον μιλάει ξεκάθαρα μόνο για 6ν.μ. χωρικών υδάτων και εθνικού εναερίου χώρου.

Αυτό που όμως προβληματίζει περισσότερο, είναι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης που δεν βγαίνει ανοιχτά σε κόντρα με τον Ερντογάν για την παραβίαση του συνόλου του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ και επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίζει να παίζει με την κυριαρχία της χώρα μας και να βάζει «φωτιά» στα Ελληνοτουρκικά.