ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Καταγγελίες κατά Ερντογάν για λεηλασία της τουρκικής περιουσίας

Ο Ερντογάν ζει σαν... Πασάς και αφήνει την πλειοψηφία του τουρκικού λαού να ζει υπό δύσκολες συνθήκες. Ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Ο Ερντογάν ζει σαν... Πασάς και αφήνει την πλειοψηφία του τουρκικού λαού να ζει υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Ο Ερντογάν ζει σαν… Πασάς και αφήνει την πλειοψηφία του τουρκικού λαού να ζει υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δικαίως κατηγορηθεί από μεγάλη μερίδα του λαού, αλλά και της αντιπολίτευσης ότι κάνει απίστευτες καταχρήσεις και σπατάλες όσον αφορά την καλοπέρασή του. Την ώρα που αρκετοί συμπολίτες του στην Τουρκία λένε το «ψωμί… ψωμάκι»

Όπως αναφέρει η kathimerini.gr oι εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν λάβει χώρα στη διάρκεια των 19 ετών της θητείας Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας βρίσκονται στο στόχαστρο του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος. Μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει ξεπουλήσει τα χρυσαφικά της χώρας, λεηλάτησε τα ακίνητά της και τις μονάδες παραγωγής, ακόμη και τις ιδιοκτησίες ιδιωτών.

Οπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Ahval, από το 1986, οπότε άρχισε στην Τουρκία η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, συνολικά η αξία των περιουσιακών στοιχείων, μετοχών ή επιχειρήσεων της χώρας που εκποιήθηκαν έχει φτάσει στα 70 δισ. δολάρια. Από αυτά, όμως, τα 62,3 δισ. δολάρια έχουν προέλθει από περιουσιακά στοιχεία που πουλήθηκαν στη διάρκεια των 19 ετών που ηγείται της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις μετοχές που βρίσκονταν στην κατοχή του τουρκικού δημοσίου, η ιστοσελίδα επικαλείται στοιχεία της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών (ΟΙΒ)και επισημαίνει τα εξής: η αξία όσων μετοχών πουλήθηκαν έφτασε στα 46 δισ. δολάρια. Τα 39 δισ. από αυτά προήλθαν στη διάρκεια των δύο δεκαετών οπότε βρίσκεται στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα πάντα με την ΟΙΒ, από το 1986 και μέχρι το τρέχον έτος έχουν πουληθεί συνολικά 3.000 ακίνητα που ανήκαν σε τουρκικές επιχειρήσεις. Το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτό που επέβλεψε την πώληση περιουσιακών στοιχείων της τουρκικής ένωσης εργοστασίων επεξεργασίας ζάχαρης (Turkseker), της τουρκικής ένωσης διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας (TEDAS)και της τουρκικής εταιρείας πετροχημικών (PETKIM).

Η Ahval επικαλείται επίσης την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Duvar news site σύμφωνα με την οποία ο Τεκίν Μπινγκιόλ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, χαρακτηρίζει «λεηλασία και λαφυραγωγία εργοστασίων και περιουσιακών στοιχείων της χώρας και των πολιτών της» το σαρωτικό κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει επί Ερντογάν.

Ο εν λόγω βουλευτής υπενθυμίζει μάλιστα παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν, που επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, παρουσίαζε εαυτόν ως επιτυχημένο πολιτικό που κατορθώνει «να πουλήσει» τη χώρα του με τη μεταφορική έννοια του ρήματος, βέβαια, δηλαδή να την πλασάρει επιτυχώς στους επενδυτές.

Ο Μπινγκιόλ αφήνει, άλλωστε, αιχμές κατά της νομιμότητας της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς υπογραμμίζει πως το κόμμα του «δεν είναι κατά των νόμιμων και διαφανών ιδιωτικοποιήσεων αλλά κατά της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας που ανήκει στα 83 εκατ. των Τούρκων και όχι σε έναν άνθρωπο ή μία ομάδα ανθρώπων».

Τα στοιχεία τείνουν, πάντως, να δικαιώσουν την αντιπολίτευση που, όπως τονίζει η Ahval, χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, με αρκετή ειρωνεία, «τον καλύτερο μεσίτη του κόσμου». Γιατί στη διάρκεια των 16 ετών από την αρχή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και μέχρις ότου αναλάβει την εξουσία ο Ερντογάν, η αξία τους ανήλθε μόλις σε 8 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν συνεχιστεί ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εθνικής Ακίνητης Περιουσίας, στη διάρκεια του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκαν 8.300 δημοπρασίες ακινήτων και πουλήθηκαν 5.780 ακίνητα συνολικής έκτασης 17 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε πέρυσι εντολή για την πώληση 10.851 ακινήτων που ανήκουν στο τουρκικό δημόσιο σε 68 επαρχίες σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ