Ελληνοτουρκικά: Και όμως οι Τούρκοι βλέπουν τα F-35 στην Ελλάδα σε δύο χρόνια

Λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το νομοσχέδιο Μενέντεζ οι Τούρκοι για τα ελληνικά F-35.

Ελληνοτουρκικά: Και όμως οι Τούρκοι βλέπουν τα F-35 στην Ελλάδα σε δύο χρόνια – Τα πέντε χρόνια η πιο ασφαλής πρόβλεψη λένε.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση παραγγείλει αύριο μαχητικά αεροσκάφη F-35, πόσο καιρό θα χρειαστεί να μπουν τα αεροπλάνα στις εγκαταστάσεις (σ.σ.στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις);», διερωτάται το τουρκικό savunmasanayist.com.

Για την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα οι Τούρκοι κατατρέχουν σε «ελληνικές πηγές».

Όπως σημειώνεται, τα πρώτα έξι από τα 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από τη Γαλλία θα παραδοθούν πιθανότατα τον Ιανουάριο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ και για το F-35 Lightning II, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που επικαλούνται οι Τούρκοι, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση στείλει LoR για τα F-35, «θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την υλοποίηση του προγράμματος».

Η 5ετής διαδικασία περιλαμβάνει την κατασκευή των αεροσκαφών, την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, την προμήθεια προσομοιωτών, καθώς και την κατασκευή υπόστεγων και υποδομών.

«Η απόφαση σε αυτό το σημείο ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά, πρώτα από όλα πρέπει να διατεθεί ένας σοβαρός προϋπολογισμός για το αεροσκάφος που θα κοστίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα», τονίζεται.

Αναφορικά με τον αν η διαδικασία μπορεί να συντομευτεί, οι Τούρκοι τονίζουν πως «αν και η διαδικασία προετοιμασίας για την αγορά των F-35 μπορεί να διαρκέσει περίπου 5 χρόνια, ωστόσο, «εάν μια πολιτική παρέμβαση έρθει στο παιχνίδι σε αυτό το σημείο, ο χρόνος για την προμήθεια F-35 της Ελλάδας μπορεί να συντομευτεί μερικώς».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Τούρκους, το νομοσχέδιο που σχεδίασε ο Αμερικανός Δημοκρατικός (New Jersey/NJ) Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, εφιστά την προσοχή σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αναβαθμίσει 84 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην παραλλαγή F-16 Viper (Block 70) έως το 2027 και ενδιαφέρεται στενά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των F-35 που αγόρασε η Τουρκία αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 αφού προμηθεύτηκε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία», αναφέρεται στο νομοσχέδιο Μενέντεζ.

«Όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια τέτοια αγορά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορεί να ζητήσει ο Πρόεδρος (Μάιντεν), ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να επισπεύσει την παράδοση οποιουδήποτε μελλοντικού αεροσκάφους F-35», τονίζεται.

Στο αισιόδοξο σενάριο μπορεί η παράδοση των ελληνικών F-35 να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, σημειώνει το savunmasanayist.com.

Είναι γνωστό, λένε οι Τούρκοι, ότι η Ελλάδα σκέφτεται να αγοράσει από 24 έως 30 F-35 για να αντικαταστήσει τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 Block 30 που έχει στην κατοχή της.

«Συνοψίζοντας, η προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα θα εκληφθεί φυσικά ως πολύ σοβαρή απειλή για την Τουρκία», υπογραμμίζεται.

Ελληνοτουρκικά: Και όμως οι Τούρκοι βλέπουν τα F-35 στην Ελλάδα σε δύο χρόνια