Αεροσκάφος τύπου F-16 της πολεμικής αεροπορίας κατέπεσε στην Ανδραβίδα την Πέμπτη (18/11). Σώος ο πιλότος που πρόλαβε να διαφύγει.

Σε δύο έως τέσσερις μήνες η ενότητα του ΝΑΤΟ θα δοκιμαστεί.

Ελληνοτουρκικά: Κραυγή αγωνίας από τους Τούρκους προς τους Αμερικανούς μέσω του αιτήματος για 40 νέα F-16 70 Viper.

Το Sportime ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο αίτημα των Τούρκων, τονίζοντας τι λέγεται στην Τουρκία αναφορικά με την τουρκική κίνηση.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως με 40 F-16 Viper, στην τελευταία έκδοσή τους, θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν την αγορά των 24 γαλλικών Rafale από την Ελλάδα.

Ενώ, η Άγκυρα με το αίτημα για την αναβάθμιση 80 τουρκικών F-16 στο επίπεδο Viper επιδιώκει να απαντήσει στον αντίστοιχο αριθμό ελληνικών F-16, αναβαθμισμένων σε Viper (σ.σ. η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει).

Μία ουδέτερη ανάγνωση της συγκεκριμένης κίνησης της Τουρκίας, η οποία δεν διστάζει να πληρώσει έξι δισ. δολάρια στους Αμερικανούς για να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά, δείχνει την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Τούρκοι.

Η Άγκυρα έχει μείνει με το 80% των μαχητικών της στα όρια τους, χωρίς να προβλέπεται για τα επόμενα επτά έως δέκα χρόνια καμία ουσιαστική αναβάθμιση.

Έμειναν χωρίς μαχητικό νέας γενιάς οι Τούρκοι

Η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, το δικό της μαχητικό θα είναι έτοιμο σε επτά με δέκα χρόνια ενώ για να πάρει ρωσικά μαχητικά πρέπει να αλλάξει τα πάντα στην «αλυσίδα» της Πολεμικής της Αεροποριάς.

Το να εντάξεις ένα μη νατοϊκό μαχητικό στις Ένοπλες Δυνάμεις ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ δεν είναι το πιο λογικό και… οικονομικό πράγμα.

Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για την ανάγκη ισορροπίας στο Αιγαίο ενώ βάζουν στο τραπέζι την ενότητα του ΝΑΤΟ, ώστε να πείσουν τους Αμερικανούς να τους δώσουν νέα μαχητικά.

Επί της ουσίας η συγκεκριμένη τουρκική κίνηση είναι κραυγή αγωνίας προς τους Αμερικανούς.

Βέβαια η Ουάσιγκτον δεν έχει αρνηθεί το τουρκικό αίτημα, απλά έχει απαντήσει έως σήμερα με τη «μη άρνηση».

Δηλαδή το τουρκικό αίτημα θα περάσει από τις απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.

Οι Τούρκοι από την άλλη έχουν βάλει όριο 40 έως 120 ημερών για την αμερικανική απάντηση.

Σε δύο έως τέσσερις μήνες η ενότητα του ΝΑΤΟ θα δοκιμαστεί αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται πως για την ώρα, όσο δηλαδή στην εξουσία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.