Ελληνοτουρκικά: H άσκηση «Μέδουσα 11», για την προστασία πλατφόρμας αερίου νότια της Κρήτης, φαίνεται πως έκανε κρόσια τα νεύρα του Ερντογάν.

Στα Ελληνοτουρκικά θέματα, η στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 11» συνεχίζεται νότια-νοτιοανατολικά από την Κρήτη. Με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Με την Τουρκία να είναι δυσαρεστημένη.

Ελληνοτουρκικά: H άσκηση «Μέδουσα 11», για την προστασία πλατφόρμας αερίου νότια της Κρήτης, φαίνεται πως έκανε κρόσια τα νεύρα του Ερντογάν.

Ελληνοτουρκικά: Η άσκηση «Μέδουσα 11», διεξάγεται εδώ και λίγες μέρες με την συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης των «Νέων». Άρχισε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Δευτέρα 22.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκαν ακόμα και γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων. Σ’ αυτό το κομμάτι που βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά από την Κρήτη. Που αποτέλεσαν τον προπομπό της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 11».

Σ’ αυτές τις ασκήσεις περιλαμβάνεται και σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση στην Μεσόγειο ή θερμό επεισόδιο, με αφορμή τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην διεθνή αεροναυτική άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ 2021, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Νοέμβρη νότια από την Κύπρο.

Με την συμμετοχή της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας. Όλες αυτές οι ασκήσεις έχουν προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Ο λόγος είναι πως η Ελλάδα συνεργάζεται σ’ αυτές με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις οποίες η γειτονική χώρα δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Με την Αίγυπτο η κυβέρνηση της χώρας μας έχει συμφωνήσει οι ελληνικές φρεγάτες να μπορούν να δένουν ακόμα και στην ολοκαίνουργια ναυτική βάση «3η Ιουλίου» στην περιοχή Gargoub της Αιγύπτου.Ενώ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται όλο και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις.

Οι Έλληνες επιτελείς πάντως είναι συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους. Λέγοντας πως η χώρα μας σταδιακά οικοδομεί σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες, στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχοντας ως σκοπό να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή. Όπως και να δημιουργήσει σταθερότητα σε εκείνο το σημείο του χάρτη.

Στις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ επιβιβάστηκαν στο πλοίο έδρας διοικητού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, USS MOUNT WHITNEY, το οποίο κάνει συνεκπαίδευση με κάποιες ελληνικές δυνάμεις όπως με φρεγάτες.